Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Chladno a místy sněhové přeháňky, v noci Moravě a ve Slezsku trvalé sněžení

Diskuse o počasí První Máj, lásky čas, polibek pod rozkvetlou třešní

182
# 21.04.2013, 15:55

Třešeň nám porazili, ženu nemám, takže líbačky nebudou ;-) :D

13628
# 21.04.2013, 21:05

Tak u nás v Hostákově stromy,slabě pučí a třešeň to do prvního máje nestihne..

157
# 12.05.2013, 22:28

Tak tady třešně kvetly kolem 1. máje takže akorát :) Teď kvetou jabloně no po dnešním silném větru (16 m/s) většina okvětních lístků opadala ale ještě poslední kvítky jsou před rozkvětem, zpoždění tu příroda dohnala jabloně tu kvetou kolem 1. května a letos začali 4., jinak kvete řepka nebo šeřík, zlatý déšť už odkvetl, pomalu začínají obrůstat smrky, všechny stromy kromě jasanů už mají listí, jasany obrůstají nejdéle, třeba loni pomrzly a obrostly až v červnu, jo a meruňku máme na zahradě a už má malý meruňky tak snad se letos dočkáme :) snad nic přes noc nepomrzne zatím je ještě nějaká oblačnost a proto je teplota ještě na 5 °C

937
# 12.04.2014, 19:15

Tady na Vysočině čekáme ještě na ten sníh v příštím týdnu :snih: takže ještě nic nekvete ;-)

311
# 12.04.2014, 23:59

Tady je přesně vidět, jak je každý rok jiný. Tím, jak je ta diskuze pár let stará, tak už je co porovnávat. Hlavně v kontrastu s tím loňským rokem, kdy to kvetlo po téměř extrémně dlouhé zimě o měsíc později, než letos, kdy je ten extrém zase z opačné strany. Hlavně právě to, že to nastalo rok po sobě je patrné, že je to opravdu o měsíc jinak. V normálním roce by začaly kvést třešně až tak kolem 20. dubna. U nás jsou už odkvetlé meruňky (už na konci března některé kvetly), jabloně a i třešně už pomalu odkvétají. Dokonce na zahradě už kvetou i měsíční jahody. Měli jsme strach z mrazíků, protože touto dobou ještě jsou normální, ale naštěstí zatím nebyly a nevypadá, že zatím budou nějaké větší. Pak ještě další ohrožení jsou kroupy, které taky mohou přijít. Ale do 14 dnů tu asi nikdo nenajde jediný rozkvetlý strom.

311
# 13.04.2014, 14:58

Pavell
Tak předpověď koukám se otočila k horšímu a mráz reálně hrozí. Teploty do -2°C prý zase tolik škody nenapáchají, ale větší mráz už jo. Sice už většina odkvétá, ale i malé plody jsou choulostivé, takže škoda ba mohla být i tak velká. No zatím pár dnů zbývá, tak to třeba tak hrozné nakonec nebude. Nafotil jsem to tu a najít opravdu rozkvetlý strom je tady problém.

Meruňka už má plody
měsíční jahody také kvetou a některé už odkvétají
Jabloň už odkvétá
311
# 13.04.2014, 23:45

Minulý víkend kvetla ve velkém. Asi záleží i na odrůdě. No a třešně ty teď kvetou nejvíce.

148
# 01.05.2017, 17:02

Pavell
jižná Morava Hodonín - většina je již odkvetlých, kvetlo to někdy v polovině dubna a dřív díky teplému počasí. Teď je potřeba hledat opozdilce, co ještě kvetou - kdo hledá, najde :)

311
# 01.05.2017, 19:14

U nás jabloně odkvétají, třešně a višně naopak kvetou hodně. Meruňky kvetly na začátku dubna a po Velikonocích už měly plody. Nyní mají plody už cca 1 cm velké (jako na fotce výše z roku 2014, kdy to ale bylo už 13.4.). Některé méně odolné meruňky zmrzly, některé ne. Vloni to bylo horší, protože jsme přišli o všechno kvůli mrazům 28.4.2016.

Docela mě překvapilo, že v roce 2014 jsem dem dával příspěvek a fotky se stromky. Paměť je krátká a už jsem si nepamatoval, že to přes 3 lety bylo všechno ještě rychlejší. Mohu tak srovnat, že letos je to proti 2014 o 14 dnů pozdější. Vloni a předloni to ale bylo ještě o něco později (cca o týden).

34
# 01.05.2017, 21:32

Zajímavé tady teprve jabloně jdou do květu, tedy některé odrůdy, některé již kvetou. Stejně tak hrušně. Plané třešně již mají po, zatímco kulturní třešně a višně jsou v plném květu. Ořešák kvetoucí a s lístky již v půlce dubna byl celý spálený mrazem a teď má opět jen pupeny podobně jako malé sazenice myrobalánu :( Dal bych fotky, ale objevil jsem toto vlákno až teď a to už je jaksi pozdě :)

182
# 01.05.2017, 23:54

Dnešek se celkem povedl, až na ten vítr ... Kdyby nebyl tak super.

No už zase máme na nějakou delší dobu po ptákách, co se dá dělat. :D :)

Tož, držme květeně palce, aby nepřišel zase nějakej mráz kterej by vše svinsky zničil. Na Moravě držte palce trnkám aby nepomrzly a byla na podzim dobrá slivovica. ;-) V Čechách švestky na kompot či zamrazit aby bylo na koláč. V Čechách máme trnky jen na parádu - hlavně nyní když pokvete krásně v polích, na krajích lesů, mezí atd. Pochybuju že někdo baští na podzim plody trnky. :D Možná jen pár odvážlivců kterým nevadí trpkost.

(České polní trnky nádherně kvetou, kor když jsou jich řady - krásně se na to dívá, nadělá to pěknou parádu)

54
# 02.05.2017, 20:39

Souhlas 1.5 krom toho vetru studeneho a celkem silneho byla krasa. Lidi venku neskutecne (ano souhlasim , lidi uz stve ta zima , ocelove nebe a dest) v zoo ostrava radu na listky tak na 1,5hodin.
Celkove v parcich miliarda lidi....
Ale nedivim se , tak stejne jsme dopadli i my venku. Tato zima a skarede pocasi je snad nekonecne....

Ale bohuzel 2.5 opet zacalo prset a ocelove nebe... Fakt uz smutne. V CR je super 4mesice. Zbytek hnus. V jiznich statech zas opak :-)

6489
# 01.05.2018, 20:59

Ondráš*
Unás kvetou ještě jabloně a snad i hrušky. Ale uz to opadává.

54
# 01.05.2018, 21:24

No tresne uz je davno odkvetla. Dokonce tam jsou jiz dost velke plody. Vypada to , ze zachvili budem sklizet :-D.
To same jablon. Ta odkvetla. Dnes jsem stezi nasel 3 posledni kvety. Takze byla libacka pod tim. :-)

306
# 01.05.2018, 21:37

Jabloně už odkvétají, ale parádně kvetou voňavé šeříky.

# 01.05.2018, 21:53

Jabloně kvetou, třešně odkvétají, šeříky jedou pěkně, všechno je zelené s nádechem žluté po pondělní pylové bouři kdy se nedalo ani dýchat

306
# 05.05.2018, 14:40

Ondráš*
Tak na to bylo zaděláno už v zimě, kdy byly naměřeny teplotní rekordy uprostřed zimy v lednu, to ochlazení pak už to jen taktak drželo pod pokličkou, ale přetlak byl obrovský a pak s dalšími teplotními rekordy bylo vymalováno.

306
# 05.05.2018, 15:50

Ondráš*
Přesně tak, díky jak jsem řekl teplotním rekordům. U mě vládne celkem spokojenost, 28mm předevčírem na nějakou dobu na moje výpěstky vystačí a nachytáno mám v kontejnerech vody dostatek, dnes navíc dopoledne ještě tolik nepralo, ale ten SV vítr je nepříjemný a výpar značně urychluje. Pokud ve středu dorazí alespoň udržovací dávka kolem 5mm, tak do víkendových přeháněk přežijeme celkem bez problémů.

306
# 05.05.2018, 17:11

Ne příroda byla už v lednu solidně nastartovaná, je vidět že nejste v kontaktu s ní, ale třeba jste měšťák a nemůžete za to, v jiných zahradnických fórech byly obavy o předčasné kvetení už někdy v tom lednu, naštěstí se to dlouhým chladným předjařím neprojevilo a následující exploze vegetace byla očekávatelná a díky suchu všem zřejmá. K tématu vždy připojím i další aktuality, ať má kdokoli přehled a aktuálním dění v mé oblasti a tak to mám rád i u ostatních a tyto jsou podle mě i nejvíce čtené, všelijaké brblaly a škatulkáře ignoruji, vy jste výjimka, asi ne úplně ztracený případ;-)

106
# 25.05.2018, 12:30

Pár skleniček třešní už mám zavařených....

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.