No on bude úplně stačit ten JV ve ST a ČT, kdy to bude přes den na pocitovku kolem -8, kdyby to bylo o tom víkendu s námrazou, to by bylo teprve žůžo, fakt nemůže být klid, bez mlhy a krásných +6 a východ si chrochtá nyní ve sněhu a pak zase v teple, ale co už.
Ty tlakový útvary nad Evropou jsou zajímavý - nad Atlantikem 1038 hPa, nad Anglií 968 hPa a nad Ruskem před Uralem 1045 hPa. U nás od západu 995 hPa na východě 1005 hPa.
Tak tady dnes opravdu zajímavý úkaz, všude okolo nás už to profouklo a je 5, 6 stupňů, tady v Lipencích jsme ale měli téměř celou noc mráz, nyní je 1 stupeň a stále se drží námraza a zbytky sněhu, všude okolo nás už se teplý vzduch dostal, jen sem zatím ne, inverze je krásně pozorovatelná podle lehkého oparu, paráda.
Ted se to tady úplně konečně utišilo, cestou když jsem jel do Čáslavy byly první škody hlavně polámané silné větve a jeden poškozený dřevěný plot, v noci a zítra čekám zase zesílení na podobné hodnoty
U nás v MB celkem v pohodě, ale v Jihlavě už to hučelo a S a SZ půlka Vysočiny dostála výstrahy, přes den to zesláblo a nakonec to vypadá na největší nárazy až v noci na pondělí. Radost mi dělá ta teplota v maximech kolem +6, už aby byla půda rozmrzlá.
Vypadá to, že můj region bude od větru v podstatě ušetřen a foukat začne až v neděli pozdě večer, přičemž v pondělí ráno už to bude ustupovat, což mě teda vůbec nemrzí. Taková oblast mezi Pardubicemi, Havl Brodem a Kolínem má nárazy kolem 70-80 km/hod od dnešního rána po pondělního poledne. Raději o pár stupňů míň, než toto.
Tak už to zase začíná tady rejdit, jv vítr v poryvech jde zase nad 20m/s a pěkně to burácí chvíli jsem se byl projít se psem venku a málem mi to odfouklo do škarpy, posílám foto hned u obce vyvráceného stromu od včerejšího větru to dosáhl max náraz 84km/h a v průměru až 17,1m/s!