Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Diskuse o počasí Pokles aktivity na meteoforech od roku 2015

42
# 04.11.2019, 17:47

Poslední dobou mi přijde, že na diskuzi je nezvykle mrtvo... Co se stalo? V létě si furt každý stěžoval na sucho nebo naopak se řešily bouřky, déšť apod.
Teď se objeví stěží více, jak 20 příspěvků denně a ani večer moc nepřibývají. Koukal sem v jednu chvíli bylo online asi 20 uživatelů a v diskuzi nic nepřibylo a zachvíli byly online 2 lidi. To sem chodí 90% lidí jen kvůli Počasí u Vás?
Nehledě na to, že po delší době více prší, předtím byla jen inverze a ta bývá většinou nudnější.

Navíc poslední dobou to připomíná paralelní diskuzi. Jednu o globálním oteplování, kde příspěvky naskakují a ta druhá o všem ostatním. Třeba uživatel Tommy zde přispívá o anomáliích apod. velice obsáhlé příspěvky, ale bez odpovědí jiných uživatelů. A to přece není diskuze. Navrhuji vedení, aby to tu zkusilo nějak oživit, protože si tu některý uživatelé "přispívají sami pro sebe"

Já si tak připadám, dříve když sem založil téma, tak hned se rozjela rychle diskuze a teď moje téma si píšu skoro sám pro sebe, protože na téma reagovalo pár lidí a moje příspěvky tvoří téměř polovinu všech v daném tématu.

238
# 04.11.2019, 18:57

aura333
Teď je takový hluchý meziobdobí, kdy se toho tolik neděje.
Všichni čekaj na zimu co se bude dít. Jak vyjde předpověď na první kalamitu tak se to rozjede....teda pokud vůbec bude nějakej sníh. Na dalších 14 dní to vypadá pořád beznadějně :D

# 04.11.2019, 19:15

aura333
Dobrý večer. Opravdu co si budeme, tak se moc o ničem zajímavém diskutovat nedá. Když byly nějaké extrémy teplot, tak jsem přispěl, ale nyní je to takové období, kdy je počasí v takovém tom běžném podzimním normálu. Věřte tomu, že až začne období zimy a začnou se řešit 1. sněhové kalamity, tak se to zase rozjede. Navíc o prázdninách mi přišlo , že možná i 1/3 všech diskutujících byli středoškoláci nebo vysokoškoláci. Já právě patřím mezi ně, a proto od září nepíšu takové ty rozsáhlé příspěvky a pokusy o vlastní předpovědi z modelů. A ti v současné době nemají čas příliš řešit diskusi. Škoda je, že se v diskusi objevuje v poslední době strašně málo nových lidí. Jsou tu nějací ti stálí uživatelé a sezonní, ale nových uživatelů tu opravdu moc není.

380
# 04.11.2019, 20:04

;-), Jo mají pravdu, předsedové nade mnou píšící.. Koukam už několik dní z okna, pak venku, pak ráno a v podvečer a pořád, šedivo, mrholí, je mlha, občas zaprší, jednou za týden vykoukne slunce, to vše v rozmezí teplot+ 4 až+10...tak mi zbývá skoro jen to GO...a něco o zahradě spojené s počasím..změnu předpovídám až někdy v druhém týdnu v prosinci, kdy snad bude mrznout a něco napadne, pak obleva.. atd. atd. bude o čem psát.. ale třeba se mýlím, a diskuse se rozjede za pár dní, jo počasí je...sviňa...:D,

238
# 04.11.2019, 20:34

palma
Uvidíme, GFS dává v posledním výstupu 10-25cm sněhu pro Vysočinu, východ čech a Krkonoše. Bohužel až na příští týden úterý/středa :D:D:D

380
# 04.11.2019, 21:16

Prady
Jo, aby to nedopadlo jak s těma posledníma mrazama, co pak byly dva dni a konec..:D, jo, pro sichr konečně zazimuju banánovník, stejně už netlačí nový listy, tak pujde do hajan...docela pozdní zimování teda..a sníh by se šiknul, dobrá izolace proti mrazu..:D
navíc koukam, že třeba jeden den tam ukazuje na vysočině 12 cm, a další den, hned o 4 cm míň, že by to mělo roztávat?

238
# 04.11.2019, 21:33

palma
Já zatim dal pár kytek do předsíně...víc nebylo potřeba :-)

No je to prvně co nějaké modely předpovídají plošně sněhovou pokrývku v Čr, ale vzhledem k tomu, že to je až na příští týden tak ta předpověď je mizivá v úspěšnosti. Očekávám zas nějakou nudu kolem 5°C :D

2558
# 04.11.2019, 22:28

Také mi přijde, že poslední dobou je tady celkem mrtvo i já už sem moc často nepřispívám:) vloni to bylo tady veselejší hlavně ta paní co předpovídala 30 stupňů na silvestra:D a za ten rok se hodně snížila návštěvnost Dawe a jiných uživatelů tak proto to moc tady nepřibývá;-)
Prady
Já to vůbec neřeším co bude za 9 dní oni totiž nějaké výstupy GFS vypadají sice lákavě ale za pár hodin je tam úplně něco jiného:!!: to sněžení na středu je nepravděpodobné spíš si myslím že nějaké sněžení přijde o víkendu pouze ale do hor možná na Křemešníku pár vloček spadne jinak zatím v mojím okolí nic;-) Ecák tam má na tu středu 10 stupňů a téměř beze srážek:prsi::D

380
# 05.11.2019, 07:38

Prady
Tak 10-25 cm sněhu je fuč...+5 až +7 je zpět, uvidíme , co tam bude večer..:D, modely vědí asi prd, tak uvidíme ty čtyři dny dopředu..to už snad bude sedět.:D

42
# 05.11.2019, 08:24

Máte pravdu, že sněžení a výrazné ochlazení bylo vždy tahákem pro diskuzi, stejně jako bouřky. Je fakt, že silný vítr nikdy moc netáhl, pokud nešlo o velmi silný nebo extrémní vítr a ještě musel být v Česku a na velké ploše.

S deštěm je to podobné, pokud není vydatnější. Teplotní výkyvy a rekordy jsou docela hojně diskutované. Máte pravdu, nyní se u nás neděje nic zvláštního a asi je lepší zakládat témata, dávat mapy modelů apod. až půjde do tuhého. Tak myslím, že sem našel odpověď, díky.

42
# 05.11.2019, 09:49

Je fakt, že když se nad tím člověk zamyslí, tak letošní podzim je v celku nudný. Například v mojí lokalitě je i nezvykle málo větrný. Do dnešního datumu byla vydána výstraha na silný nebo velmi silný vítr kdekoli v ČR jen 2x pokud sem nemýlím. Na konci září a teď na Moravě a ve Slezsku.

Pamatuji roky, kdy čerstvě až silně foukalo v říjnu celý týden nebo i týdny a výstraha se vydávala mnohem častěji a opakovaně. Ani výhledy modelů momentálně žádný silný vítr nepředvídají.

Co se týče srážek, tak více pršelo většinou jen v 1. dekádě září a října a poté následovalo suché období, na listopad to teď znovu obdobně vychází.

Bouřek příliš moc nebylo ani v září ani v říjnu, až na pár dnů kdy docela bouřilo, tuším 1.9. a 9.9. nebo 11.9. teď nevím. Ani na horách nenapadlo moc sněhu za celý říjen, jiné roky ho bylo taky více. Např. kalamita 2009 nebo sníh v Praze skoro 10cm v roce 2012.

Největší zajímavost letošního podzimu byla asi silná inverze v říjnu a teplotní kontrasty, kdy nížiny byly zalité mlhami s teplotou sotva 15°C a na Šumavě a Karvinsku bylo přes 25°C.

46
# 05.11.2019, 12:24

Dal jsem si tu práci a podíval jsem se do starých diskusí, jak to na fóru vypadalo před lety. K mému překvapení se toho až tolik nezměnilo. Úroveň diskuse není stále úplně špatná, jenom jí možná trošku chybí zásahy moderátorů, které diskusi lépe usměrňovali. Bohužel tito bývalí moderátoři již nejsou většinou mezi aktivními uživateli. Také mnoho dalších uživatelů, kteří pravidelně diskutovali například o nadcházejících zimách, se na diskusi již nevyskytují. Obecné téma Jaká bude zima 20../20.. je letos poměrně málo aktivní, nicméně někteří uživatelé přes to přidávají velmi zajímavé příspěvky. Co se týče počasí, je opravdu nezvykle nudné a není tedy o čem diskutovat. Podzim s lehce nadprůměrnými teplotami nijak nevybočuje z řad minulých let a naopak je toto počasí daleko ustálenější než bývalo. Ani hory se nemohou těšit z podzimního sněhu a na diskusi je tak mrtvo. Jediná zajímá věc, která se teď děje je formování vortexu, který má tendenci z nějakého důvodu tvořit dvě jádra, ale to už je do jiného tématu. :)

# 04.02.2022, 16:30

In-počasí
Chtěl bych se zeptat. Bylo by možné zde zase zveřejnit ty grafy, které ukazují počet příspěvků za jednotlivé roky?
Jak si v současné době vede diskuse a sekce Počasí u vás?

Už to tu jednou bylo v březnu roku 2019 (v příspěvcích # ZDE a # ZDE), ale jaký je současný stav ke konci roku 2021 (popřípadě i leden 2022) od začátku obou sekcí (diskuse od října 2006, Počasí u vás od září 2007).

A jak je to aktuálně se zdejšími moderátory. Existuje tahle funkce ještě vůbec?

Děkuji.

# 04.02.2022, 19:38

Ondráš*
Samozřejmě lze grafy aktualizovat. V diskusi výrazně narostla aktivita. Částečně to myslím souvisí s opětovným odklonem od Facebooku, který přece jenom v posledních letech čelí stále více problémům. Významné bylo také spuštění nové verze In-počasí v roce 2019, kdy výrazně narostla celková návštěvnost webu. V Počasí u vás je počet příspěvku v posledních letech mírně rostoucí. V posledních dvou letech v podstatě shodně dosáhl 70 000 nahlášených údajů, což je velmi pěkný údaj.

Počet příspěvků na diskusi
Počet hlášení do Počasí u vás

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.