Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Diskuse o počasí Pokles aktivity na meteoforech od roku 2015

273
# 13.03.2019, 13:15

Od roku 2015 znacne poklesla aktivita na dost meteorologickych forech, pred rokem 2015 byla aktivita a pocet novych prispevku o mnoho vyssi.

Na http://forum.amaterskameteorologie.cz/ nejsou temer vubec zadne nove prispevky, v divejsich dobach se tu diskutovalo docela dost. Ted jsem prakticky jediny, mimo slozky Aktualni pocasi a prumerne hodnoty.

Temer vymizely nove prispevky i na http://forum.bourky.cz/ , v aktualnim pozorovani je prispevku mene nez v predchozich letech, na ostatnich tematech se vice-mene nic nedeje.

http://meteoforum.e-pocasi.cz/ resp. meteoforum.cz je na tom lepe, porad se tam diskutuje. Ale temer vyhradne v oblasti aktualni pocasi a aktualni predpoved (a to se diskutuje docela dost), ostatni hlavne historicka temata, tam diskuze vymizela skoro.

https://diskuse.in-pocasi.cz/ - tam se diskutuje docela dost, hlavne o aktualni situaci. Ale drivejsi diskuze hlavne o zime byly aktivnejsi pred rokem 2015.

http://www.infomet.cz/ take byla v drivejsich letech aktivnejsi diskuze. Na http://www.cmes.cz/ Ceska Amaterska spolecnost, tam je aktivita ohledne clanku od roku 2015 taky nizsi.

http://report.bourky.cz/ tam byla v letech 2012-2014 velka aktivita, v roce 2012 i hodne bourek (a v roce 2015 malo). Od roku 2015 je pocet hlaseni o dost nizsi, i o de me, jenze ja jsem mimo pozorovaci oblast.

http://meteomodel.pl/forum2/ Polske meteorologicke forum, par let na zpet velmi aktivni, ted totalne prestali uzivatele prispivat. I na kanalu IRC ustala aktivita. Na https://meteomodel.pl/BLOG/ je ale aktivita stale vysoka vc. diskuze pod clanky. Take je tam ale urcity pokles.

Co zpusobuje velky pokles nebo az konec aktivity na meteoforech ? Upada zajem o meteorologii, nebo za to muze opet Facebook - kazitel celeho internetu i spolecnosti ?

Facebook doela znicil mnoho ostatnich aktivit na internetu, hlavne fora, osobni stranky, ne jen na meteorologii. On ale facebook docela odrovnava spolecnost celkove. Nicmene hlavni vlna prichodu FB, kdy si tam skoro vsichni udelali ucet, je v roce 2008. Napodobne Twitter.

Na In-pocasi jsou prvni prispevky v diskuzi z roku 2005, ale od roku 2008 se diskuze zacala rozjizdet. Meteoforum.cz zacalo nekdy v roce 2008, od roku 2009 se rozjela docela diskuze. Na forum.amaterskameteorologie.cz bylo uz pomerne aktivne od roku 2005.

Ja jsem se zaregistroval v roce 2012, v letech 2012-2014 se ve vsech ruznych tematech relativne casto diskutovalo. I kdyz 2014-2015 utlum. Nejvice aktivni to bylo na forech cca 2010-2013, na Amaterske meteorogii 2008-2012. Histoicke udalosti byly pak po vetsinou receny, a nove uz nepribyvali. Ale u aktualniho pocasi i extremu se docela diskutovalo. V poslednich letech tam ale krome me nikdo neprispiva. I na aktualni a prumerne hodnoty je uzivatelu mnohem min.

Na meteoforum.cz je u predpovedi pocasi, aktualniho pocasi v poslednich mesicich najednou zivo, hlavne u predpovedi. I prumerne hodnoty relativne aktivni. Ake u ostatnich temat skoro nic. Na Historickem pocasi http://meteoforum.e-pocasi.cz/historicke-pocasi/ jsem byl na prvni strance u vsech temat ja s poslednim prispevkem, ted uz tam par lidi napsalo.

http://meteomodel.pl/forum2/ uplne zamrzl, za celou meteorologickou uzivatelu tam jen 2 uzivatele napsali k jednomu vlaknu celkem 6 prispevku (1 a 5 postu).

Ale kdo vi, cim je pokles zajmu. Facebok byl uz pred tim, ale taky asi bude mit v poslednich letech vliv. Mozna a asi i dost pravdepodobne za tim bude technologicka zmena. Vykonne smartphony jsou uz dostupnejsi, takze misto na PC velka cast lidi je na mobilu, a tam resi uple vse, postu, zpravodajstvi, videa, aktualni pocasi v mape, na mobilu se zobrazuje z grafikou i predpovedi. Proto nemaji zajem tolik o meteostanice, ani tolik o bourkach a pod. nediskutuji. I kdyz z mobilu jde do fora psat take (nevim jak na AMS, na meteoforu to jde, In-pocasi ma i mobilni aplikace). Ale ten prechod od notebooku na smartphony za tim asi bude dost.

Jinou pricinou mohou byt zmeny ve spolecnosti, politicka situace a pod, To je taky tragedie a dost lidi je tim znechuceno, ze ani nepise jinde. Jina vec bude, ze nejmladsi generaci tolik meteorologie netahne (zase kvuli jinemu technologickemu prostredi kolem - jsou porad na smartfounu a pod.)

Vzhledem k narustu extremity pocasi a jiz se objevujicim problemum se zmenou klimatu, stale vice, zase muze aktivita narust.

# 13.03.2019, 13:42

Návštěvnost zdejší diskuse je víceméně konstantní a na českém internetu je v oblasti počasí nejnavštěvovanější. Je ovšem pravou, že návštěvnost samotného webu roste mnohem více a rychleji. Za úbytkem návštěvníků je především Facebook.

273
# 13.03.2019, 13:49

In-Pocasi

Je pravda ze taky se porad vylepsuje web, archiv, aktualni pocasi od CHMI, radar, modely. Take je tu hodne meteostanic od uzivatelu a pribyvaji. Jinde je toho o dost min. To ma velky vliv take, a pocet navstevniku to o dost zvysuje. V Rakousku a Slovensku in-meteo se moc nerozjelo, skoda.

Pocet prispevku v diskuzi take neklesa? Je pravdou, ze se tu spis resi aktualni pocasi v CR a kratkodoba predpoved. Ostatni temata kolem, historicke udalosti, statistiky a pod. se resili spis na jinych forech. Ale driv melo vlakno Jaka bude zima? pres 1000 prispevku kazdy rok, ted uz tolik ne (mozna uz lidi vzdaly ocekavani zimy).

42
# 13.03.2019, 13:53

To se dá snadno vysvětlit. Vždy když něco nového vznikne ať už jde o webové stránky, diskuze nebo třeba software a chytí se to tak se to rychlé rozjíždí, lidé o tom mluví, počet uživatelů rychle roste, přijde vrchol a poté postupně úpadek. Prostě se to okouká a už to není tak zajímavé jako dříve. Typické je tohle třeba pro PC hry, když začne hra upadat, tvůrce musí dělat více novinek, aby hru oživil, ale pokles už stejně nezastaví, pouze zbrzdí.

Co se týče zdejšího webu, diskuze je zde zaměřená hlavně na to, co se právě děje. Když se čekají silné bouřky, vánice apod. je to příspěvků opravdu hodně až po stovkách za pár dnů.

Jinak počasí jako takové není mezi lidmi tolik oblíbené téma, lidi se zajímají spíše o sport, auta, jídlo motorky a další věci. Prostě počasí je okrajové hobby ve společnosti. Nejvíce se o počasí zajímají britové, tam je to téma dne. Taky tam často prší a fouká vítr.

Jinak díky za tohle téma, alespoň něco jiného než tu obvykle člověk přečte.

273
# 13.03.2019, 14:20

aura333

Tak her vznika velke mnozstvi, jako treba novych skladeb. A ta je top nahrazen novymi. Ale pocasi je spis jako ten sport. Porad se tam neco deje a nove veci se porad resi, novi uzivatele prichazeji (nekdy v dobe stredni skoly, nebo kdyz se nauci s PC), stari uzivatele odchazeji (nahla zmena, rodina a pod.). Historicke udalosti jsou postupne oddiskutovany a vyvoj webu, modelu, tam se diskutuje hlavne od zacatku. Ale ten velky propad na ostatnich dvou forech, i v POlsku, a tim musi byt i zmena technicke stranky a stylu ve spolecnosti (smartfouny a pod.).

Na Wikipedii ((ceske anglicke, jine) byl velky boom vzdy prvni 3 roky, od 4. roku uz moc ne, dost je toho uz napsaneho (zdaleka ne vse), nove veci tolik nepribyvaji (na dost veci uz tolik clanek je ). Jine je to u zpravodajstvi. Uzivatele pribyvaji prvni 3 roky. Ale porad slabe roste vetsina wiki prokektu.

Byl o tom (Wiki projekty) clanek na rootu. Wikipedia startovala v roce 2001, ja jsem tam poprve zavital az cca 2006.

273
# 13.03.2019, 14:23

In-počasí

Sel by udelat pocet prispevku v diskuzi za jednotlive roky od pocatku zalozeni, nebo to neni jen tak z databaze dostat ?

# 13.03.2019, 16:46

TommyAst
Tady to je - graf ukazuje počet příspěvků za rok. Nejvyšší byl sice minulý rok, ale je nutné si uvědomit, že In-počasí je mnohem známější než třeba v roce 2008.

Počet příspěvků v diskusi
74
# 13.03.2019, 18:08

Nevím jak to fungovalo na jiných fórech ale tady čekám také úpadek nebo spíše už začal. Když jsem se tady v roce 2011 zaregistroval tak tady byla za tu dobu spousta diskutéru. A skoro každý příspěvek byl k něčemu dobrý. Třeba ve srážkách za měsíc diskutovalo plno lidí atd. A teď nás není ani 10 co tam přispíváme.
A sice ano příspěvků je hodně ale o ničem. Například Se založí téma že mají přijít zítra večer silné bouřky. Ráno na to člověk mrkne a přečte. Odpoledne přijde, žádné bouřky ještě nebyly ale v tématu je 150 nových příspěvků. A z toho je 80 v kterých se tady hádají a stěžují si že stejně nic nebude. 30 že CHMI a předpovědi i tady nevyšli že se má zrušit výstraha. 20 o tom jak je počasí nespravedlivé. a jen 20 příspěvků má význam. A to v celém tématu diskutuje celkem 20 lidí. To spoustu lidí nebaví číst hlavně co tady jsou už delší dobu a pravidelně přispívaly tak na diskuze tady rezignují. Osobně jsem jeden z nich a od loňského léta témata o aktuálním počasí vůbec nesleduji. A je nás hodně.

# 13.03.2019, 20:17

Samik
Ta kvalita mi v průběhu let přijde stále stejná, zkuste si schválně ty historická fóra projít a uvidíte, že jsou víceméně podobná jako ty dnešní. Některá témata jsou prostě lepší a zajímavější než jiná.

42
# 13.03.2019, 20:49

Samik
Taky sem tenhle web několikrát kritizoval a měl různé výhrady, ale je to zbytečné. Prostě komu se tu nelíbí ať sem nechodí a naopak. Zvednout úroveň diskuze na dokonalou je asi nemožné. Museli by pak přispívat jen odborníci a běžný člověk se zájmem o počasí by tu pak neměl místo a celé by to bylo o ničem. Jinak nadávat na počasí (pokud způsobuje člověku problémy) a na to že nevychází předpovědi počasí, mi přijde normální. Podle toho Vašeho seznamu příspěvků, které jsou o ničem, byste se nic nedozvěděl kdyby tu nebyly, protože by tu pak defakto nic nezbylo.

# 14.03.2019, 16:00

Já jsem si také nevšiml, nějakého velkého poklesu aktivity zde na diskusi In-počasí. Naopak příspěvků za poslední rok hodně přibylo, jak ukazuje ten graf výše. A v letošním roce 2019 myslím bude počet příspěvků ještě vyšší. Už nyní ani ne ve čtvrtině roku je to téměř 4000 příspěvků a do konce měsíce by to mohlo být i přes 4000. Takže jestli zůstane zachován současný trend, tak na konci tohoto roku by to mohlo být až kolem 16000 příspěvků. Je pravda, že od roku 2013 do roku 2016 to skutečně klesalo, ale pak přišel zvrat a naopak prudký nárůst příspěvků a především v tom roce 2018.
Je nutné však také zmínit, že od 16.3.2012 (což je v těchto dnech mimochodem právě přesně 7 let) byly provedeny takové změny v uživatelích, že sem nemohou psát žádní anonymní návštěvníci, což však na grafu moc vidět není a naopak zde byl v roce 2013 dost velký nárůst příspěvků od přihlášených uživatelů. A tím vlastně přibylo i více nových registrací na In-počasí od toho roku 2012.

In-počasí
Jinak by mě zajímalo v souvislosti s tímto, jestli jsou do toho grafu započítány úplně všechny příspěvky nebo i ty později smazané. To by také poměrně dost ovlivnilo statistiku.

Něco jiného je však podle mě ta kvalita některých příspěvků. Ta se mě zdá, že nějak tak kolísá v závislosti na daném počasí, resp. to co se aktuálně probírá. Některé příspěvky jsou zcela mimo daná témata. Jinde se zase diskutuje i když určené téma je už dávno mimo platnost a mělo by se založit nové nebo zkrátka nepokračovat v původním. V tomto by se měly vymezit jisté hranice. Podle mě by to chtělo i více moderátorů, kteří by se o diskusi "starali" a ne je naopak omezovat.
Obecně bych se držel hesla: "Raději méně příspěvků, ale kvalitních a plnohodnotných pouze k tématu, než příliš mnoho a nekvalitních které ztrácejí hodnotu, snižují úroveň diskuse i celého webu a nejsou k dané věci." Jednoduše řečeno hledět více na kvalitu než na kvantitu.

Jinak ta ostatní fóra (odkazy v prvním příspěvku) všechna znám, snad jen kromě toho polského, ale nepřispívám ani do jednoho, pouze do In-počasí a také nesleduji jejich diskusní aktivitu. Pouze kdysi jsem byl registrovaný i na e-počasí, ale přestal jsem tam skoro úplně chodit. Ale samozřejmě všechna ta bouřková fóra (především v bouřkové sezóně) i Infomet ČHMÚ pravidelně sleduji, ale nepíšu tam. In-počasí je ze všech těch výše zmíněných webů můj nejoblíbenější a nejnavštěvovanější stránka o počasí a to nejenom na úrovni diskuse, ale i všeobecně.
S tím že ten pokles ve fórech do jisté míry ovlivňuje Facebook však také souhlasím.

A je také pravda, že ta témata: "Jaká bude zima..." byla ve své době velice populární a zdaleka nejvíce diskutovatelná. Nejvíc příspěvků mělo zřejmě téma: "Jaká bude zima 2008/2009" a to v dnešní době skutečně neuvěřitelných 3088 příspěvků. Ten rapidní pokles popularity si však vysvětluji za prvé hlavně tím, že tam přispívala drtivá většina anonymů, za druhé se tam pletla témata která měla patřit úplně jinde (například do aktuálního počasí apod.) a za třetí v posledních letech se často zakládají téměř ke každé zimní situaci nová a nová témata typu: "Ochlazení..., Sněžení..., Sněhová kalamita..., Jaké budou Vánoce..." atd., což dříve až na výjimky moc nebývalo a házelo se to prakticky skoro všechno právě do témat "Jaká bude zima...". Později sice anonymů ubylo, ale zase přibylo nekvalitních příspěvků. No a nyní se to většinou řeší všechno zvlášť právě v těch jednotlivých "zimních" tématech.

A také souhlasím s uživatelem aura333, že diskuze je zde zaměřená hlavně na to, co se právě děje nebo se má v nejbližších dnech dít. Tedy na sněžení, déšť, bouřky silné i ty ostatní, vichřice atd. Všeobecně tedy aktuální a předpověď počasí, bouřky. Méně už to ostatní. A co se týká té diskuse o historii počasí, statistikách nebo extrémním počasí v zahraničí apod., tak to zde rozebírá a zajímá se o to jenom několik málo jednotlivců v čele s uživatelem TommyAst. Ostatní uživatele (včetně mě) to evidentně moc nezajímá a pravda na této diskusi se to ani nějak moc neujalo ty příspěvky a témata o té historii a statistikách atd. a řeší se to asi více jinde na jiných fórech.

Dalším důvodem je to že tady na diskusi chodí nebo přispívají takoví ti sezónní, "sváteční" uživatelé, kteří se zajímají výhradně o zimu, mráz a sníh a v teplejší části roku "spí", resp. se prakticky neobjeví nebo jiní co zase mají raději bouřky a extrémní počasí, tak ti se zase soustředí jenom když je právě bouřková sezóna nebo všeobecně dynamičtější počasí. Už méně diskutujících se tu vyskytuje co přispívají po celý rok ke každé povětrnostní situaci které v průběhu celého roku nastanou. Je to tu zkrátka dost proměnlivé a dost se to podepíše i na aktivitě uživatelů, ale především nejvíce na kvalitě příspěvků.

Jinak já jsem tu od prosince 2009 (přesněji datum registrace 13.12.2009), takže už zde mám docela přehled. Ale o těchto stránkách jsem věděl ještě asi půl roku před tím.

273
# 14.03.2019, 18:43

V roce 2007 bylo jeste in-pocasi dost nezname. Velky vzestup je v roce 2008, to se in-pocasi vice stalo zname mezi uzivateli. V roce 2008 byl orkan Emma, coz diskuzi taky dost pomohlo a vic uzivatelu zacalo chodit. V roce 2009 je docela pokles, i pres to, ze bylo mnohem vice zajimavych borkovych situaci (hlavne prelom cervna-cervence, to bylo 14 dni a vice-mene kazdy den silne bourky), kalamita v rijnu, arkticky vpad v prosinci. Takze ten pokles moc nedava smysl, i kdyz dava - facebok se masivne rozsiril na podzim 2008 a v roce 2009 taky se rozsiroval.

V roce 2009 se zacali obevovat meteostanice od uzivatelu na in-pocasi a v roce 2010 se stanic pridalo docela dost. A taky byla velmi povedena zima, koncem jara povodne, v lete horka vlna a bourky v lete dobre. Proto rok 2010 zaznamenal mozna i vic prispevku nez obvykle.

A pak je od roku 2010 docela pokles az do roku 2016. V roce 2012 byly jiz zminene registrace (od 16.03.2012 konec anonymu). Coz zapricinilo pokles. Ale rok 2012 byl velmi dobry na bourky, a take extremni mrazy v unoru 2012. Takze prispevku bylo zase vice a vyrovnalo se to. V roce 2010 se take objevil infomet (konkurence spis).

Rok 2013, tam je nahly vzestup mimo jinak pokles od roku 2010 do roku 2016. Pritom rok 2013 nebyl na bourky tak dobry a zima take nic extra. Vliv na vyssi pocet prispevku mohou mit take povodne zacatkem cervna-koncem kvetna, 2 vlny (rozhodne), bourkovych zajimavych situaci bylo par-ne tolik. V roce 2013 byl v breznu zprovoznen archiv in-pocasi, to melo taky asi i dost vliv, razantni nove vylepseni.

Pokles (plus-minus) 2010-2016, to je dano nejspis prave tim facebookem, ze vetsina travi cas tam a uz i meteostanice lidi omrzely. Bourek je min-sussi leta a zimy take nic moc, i to ma vliv. A zmena techniky - vic jsou lidi na mobilu i v pripade mailu a socialnich sitich, smartphony jsou vykonnejsi a dostupnejsi. Ale aplikace pro mobily na in-pocasi to zvratila trochu. Na ostatnich forech je pokles obdobny.

V roce 2017 zacala navstevnost ale stoupat a v roce 2018 stoupla dost razantne. Pritom na ostatnich forech spis stale utlum. I kdyz na meteoforum.cz byl posledni mesice vzestup. Amaterska meteorologie forum zamrzla. Mozna to i bude tim, ze se uzivatele presouvaji na in-pocasi. Je tu mobilni aplikace, archiv, mapa s meteostanicema, a ostatni fora se tak nevyvijeji. Ten narust 2017-2018 je extremni, mozna kvuli obavam ze zmeny klimatu, i to muze uzivatele pridat. Asi ma vsechno vliv dohromady - mobilni aplikace, presun uzivatelu, horke leto i cely rok 2018.

Na meteomodel.pl bylo prispevku na foru jeste vic nez tady, ted ale forum totalne zamrzlo. Jinak je ale blog na meteomodel.pl aktivni a hodne se vyviji cely web. Meteomodel.pl je pred vsemi ceskymi meteostrankami dost napred.

273
# 14.03.2019, 18:50

Na meteoforu maji historicke pocasi docela v provozu, jenze ted uz tam taky moc lidi nepise, driv to bylo o dost lepsi.

http://meteoforum.e-pocasi.cz/historicke-pocasi/

Chtelo by to zridit sekci historicke pocasi i tady.

Zato na predpoved pocasi a aktualni pocasi tam razantne stoupla aktivita.

# 14.03.2019, 22:00

TommyAst
Diskuse zde vznikla zřejmě v říjnu 2006 (zjevně asi 15.10.2006 #). Proto v tom roce ještě zdaleka tolik příspěvků nebylo (jen malinký, drobný zlomek dnešní hodnoty) a je pravda, že se o In-počasí ještě moc nevědělo. I já jsem na tyto stránky přišel až v roce 2009 a po nějaké době se i zaregistroval.
V tom roce 2007 v lednu byl zase orkán Kyrill a počasí bylo docela zajímavé i v létě toho roku. A přesto vzestup zdejší diskuse ještě nepřišel, asi i díky té neznalosti těchto stránek. To se opravdu rapidně zlepšilo v roce 2008 asi i díky té rozmanitosti počasí (orkán Emma, a podobně), ale těžko říct. Pak to následovalo tak jak píšeš. Počasí bylo v každém roce nějakým způsobem zajímavé, ať už v zimě nebo v létě na jaře či na podzim (od silných mrazů, arktických vpádů, orkánů, povodní až po třeba tu říjnovou sněhovou kalamitu v roce 2009). I bouřek bylo dost kromě toho roku 2013, kde je opravdu náznak jistého bouřkového útlumu na většině území ČR (výrazný bouřkový podprůměr), ale rok 2014 se zase naopak bouřkově velmi vydařil a více příspěvků má naopak rok 2013. Nevím, čím to mohlo být způsobeno. A navíc v tom roce už bez anonymů, kteří byly zrušeni v tom březnu 2012. Co mě však taktéž docela velmi překvapilo, je ten pokles příspěvků na diskusi v tom roce 2009. Přitom tak meteorologicky zajímavý rok. Nejprve extrémně suché a horké jaro (zejména duben 2009), pak ty velmi silné bouřky a přívalové deště a následné razantní bleskové povodně hlavně na severní Moravě a ve Slezsku i na východě a jihu Čech koncem června a začátkem července a pak především ta říjnová sněhová kalamita. Ta musela být v médiích asi hodně komentovaná, protože silné bouřky a přívalové povodně bývají někde téměř každý rok, ale extrémní přívaly sněhu a silný kalamitní stav v říjnu už někde od středních poloh, to se už tak často nevidí. A v neposlední řadě ty silné mrazy a následná velice prudká obleva a oteplení těsně před Vánoci a na Vánoce 2009. No zkrátka muselo být v tom roce stále o čem diskutovat. Navíc bouřkově se rok 2009 také docela vydařil a byl nadprůměrný. Ten pokles příspěvků v tak pozoruhodném roce 2009 když v předchozím roku 2008 už byl takový nárůst a o In-počasí už se tedy vědělo více opravdu smysl nedává. Kromě zavedení meteostanic začátkem roku 2009 je také nutno připomenout, že koncem října 2009 (konkrétně 28.10.2009) přešel web In-počasí také výraznějšími změnami (https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/in-pocasi...), kromě toho bylo zavedeno i přidávání fotografií do sekce: Počasí u vás. Tak těžko říct, jestli se i tato změna serveru nějak nepodepsala na návštěvnosti a přispívání do diskuse. Ale to je asi vyloučené ta změna proběhla maximálně v několika dnech než se všechno vyřešilo, ale menší počet příspěvků na diskusi byl zřejmě dlouhodobější, jak je patrné z grafu. Další významnější změna webu přišla toho 16.3.2012 a opět patrný pokles počtu příspěvků v grafu, hlavně oproti roku 2010 a nepatrně i 2011 a 2013 zase vzestup příspěvků. Po roce 2013 opět pokles příspěvků až do roku 2016 a právě rok 2016 je také velmi zajímavý. Nejméně příspěvků od roku 2007, ale to se dá vysvětlit tím tehdy ještě málo známým webem. Takže prakticky od samého založení těchto stránek je rok 2016 na příspěvky nejchudší a to už znalo In-počasí velká spousta lidí. Asi to jistou měrou způsobil i ten značný pokles popularity témat: "Jaká bude zima...", ale to zase bylo částečně nahrazeno jinými tématy které se dříve tolik nebo vůbec nezakládaly. A můžeme se jen domnívat, do jaké míry za to může ten Facebook, když poslední roky příspěvků zase výrazně přibývá a Facebook i jiné sociální sítě lidé používají stále. Letošní rok 2019 má velkou šanci překonat i loňský nejúspěšnější rok 2018 a dále by se to mohlo zvyšovat. I když, jak už jsem psal v minulém příspěvku. "Raději méně příspěvků, ale kvalitních a plnohodnotných pouze k tématu, než příliš mnoho a nekvalitních které ztrácejí hodnotu, snižují úroveň diskuse i celého webu a nejsou k dané věci." Jednoduše řečeno hledět více na kvalitu než na kvantitu.
Uvidíme tedy, jak se to bude odvíjet dále.

Jinak na ty další fóra o počasí na jiných stránkách moc nechodím, takže nevím jak to tam vypadá s přispíváním, popularitou, návštěvností a tak.

Jinak na těchto stránkách je skvělá i sekce Počasí u vás, kde také přispívá čím dál více uživatelů i anonymních návštěvníků. To asi mnoho webů o počasí nemá, aby se zaznamenávalo a po delší době nemazalo a uchovávalo se aktuální počasí všude po republice od stálých i nestálých přispěvatelů. A navíc i s fotkami počasí které se dají hodnotit i komentovat a možností posílání přes historii. Nebo víte někdo o nějakém dalším webu kde by podobná možnost přidávání počasí byla?

In-počasí
Aha, tak díky. A co by se pak dělo s tím grafem a statistikou počtu příspěvků kdyby se nějaké příspěvky smazaly třeba po delší době až po zveřejnění grafu. Bylo by to tam nějak znát nebo už by to bylo uzavřeno a výsledky stejné.
Tak držím palce, ať jsou další roky plné těch nejvhodnějších příspěvků a statistika příspěvků bude dále narůstat. Je vidět, že tento web o počasí je nejenom hojně navštěvovaný, ale i zřejmě nejvíce populární na diskusi oproti jiným meteorologickým fórům.
Ještě prosím dala by se podobná statistika a graf počtu příspěvků za rok od založení udělat i k Počasí u vás?
A ty grafy počtu příspěvků za rok jsou někde volně dohledatelné nebo to máte jenom pro sebe v redakci. Bylo by zajímavé to někde zveřejnit.
Zajímaly by mě kromě ročních i měsíční grafy počtu příspěvků, jak se to vyvíjí v průběhu roku v závislosti na daných povětrnostních situacích. Děkuji.

# 17.03.2019, 09:30

Ondráš*
V Počasí u vás je patrný stálý růst počtu příspěvků a ročně se pohybuje kolem 65 000. Nejvíce jich je zasláno v létě. Grafy přístupné nejsou a pro průběh roku je nyní nemám.

Počet příspěvků v Počasí u vás
273
# 18.03.2019, 15:09

In-počasí

Ten graf poctu prispevku v Pocasi u vas vykazuje v letech 2007-2013 postupny narust, pak to preslo do pomerne ustaleneho stavu, se zpomalujicim se rustem. Uzivatelu je hodne a uzivatelska zakladna se meni pomalu. Dost na to bude mit vliv i snadne pridavani do sekce Pocasi u vas pres mobil. Dost lidi uz ma dnes smarthony s sebou venku.


V poctu prispevku v dskuzi jsou tam ruzne anomalie, tezko rict, cim vsim to je. Narust uzivatelu v poslednich letech je take zajimavy, hodne uzivatelu mozna prichazi od fotogalerie a od Pocasi u vas.

Tady je zmena, kdy se web dost zmenil 16.03.2012, konec anonymnich uzivatelu.

https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-6-2064-Nove_uziv...
Psal tam dost uzivatel Pavell, byl to driv i moderator a mel velmi kvalitni prispevky, pak psat prestal. Vypada to, jako by byly smazany i jeho predchozi prispevky. Coz nechapu duvod.

Ondráš

Ta hvezdicka v uzivatelskem mene je obcas i obavana, v Linuxu to znamena dost veci a razantne hvezdicka ovlivnuje prikazy.

V roce 2009 pokles je sutecne podivny, jednak uz in-pocasi znalo hodne uzivatelu a jednak byl rok 2009 dost meteorologicky zajimavy, horku duben, prez 14dni epizoda bourek na konci skolniho roku - teplo a kazdy den silne bourky, bourky 23.07.2009, kalamita vriji, teply listopad, arkticky vpad v prosinci. Ale vzestup FB v predchozim roce taky bude mit vliv. V roce 2010 zase nejdrv destive jaro, pak teple leto.

V roce 2013 byly povodne koncem jara, bourek tolik nebylo, ale byly velmi silne nektere. Prelom cervence-srpna, to bylo bourek vic. Pokles je divny. V roce 2015 byla zima nic moc a leto hlavne horke, bourky nic moc, zlepsenoi 2016-2017 a keto 2018 jen sucho a horko, bourek malo a i zima nic zvlastniho se nedelo. Mozna divne leto pritalhlo uzivatele.

Kvalita prispevku se tolik nemeni, spis zlepsuje. Dost casto lidi napisou jen neco typu prsi, je horko, chtelo by to snih a nebo se rozebira dost vystupu modelu, s tim ze nevyjdou a pozadi situace se moc neresi. Na meteoforu se dost resi aktualni situace a co na to ma vliv. Prispevky jsou pak obsahlejsi, je jich min. Tady je i dost tolik nerikajicich prispevku. Diriv se odne v diskuzich objevovalo, jakou by si lidi prali zimu a ze je malo snehu, ted je to spis o desti, sucho je skutecne velkou hrozbou.

273
# 20.03.2019, 11:12

A tady zrovna na Rootu je zprava o stavu moblinich telefonu v CR, kolik lidi ma v prubehu let chytry telefon s operacnim systemem a kolik lidi ma telefon starsiho typu bez operacniho systemu. Starsi typy bez operacniho systemu nezadrzitelne klesaji.

To urcite na pocet prispevku jak v diskuzi (i na meteoforum.cz a Amaterske meteorologii) tak na Pocasi u vas mit bude vliv. Nektere stranky dobre v mobilu funguji (Pocasi u vas), jine ne.

Neco takoveho ma vliv v hodne oblastech (casto spatny) a vliv na to, kolik lidi zajima o pocasi to take bude mit, ale ne moc velky.

Graf se tyka uzivatelo Vodafone (driv Oskar), a v grafu je, jak se v jednotlivych letech vyviji pocty telefonu starsich bez operacniho systemu, i pocet chytrych telefonu a take jake operacni systemy na telefonech prevladaji.

Graf jsem zmensil na polovinu, snizil barevnou hloubku z 24 na 8 biu (nejde poznat) zkonvertoval do PNG s maximalni kompresi. Z 833.9 kiB je 99.7 kiB.

Zdroj:
https://www.root.cz/zpravicky/navrat-hloupych-tele...

Vyvoj zastoupeni typu telefonu (starsi-chytry) a operacnich systemu od roku 2014
# 29.03.2019, 18:00

In-počasí
Ano pěkné. Od roku 2013, jak už píše i uživatel TommyAst je počet příspěvků v Počasí u vás podle toho grafu poměrně ustálený s nepatrným růstem příspěvků. Před tím od poloviny září 2007 (první příspěvek 14.9.2007) kdy byla spuštěna sekce Počasí u vás, zpočátku ještě taková nedokonalá verze bez teplot, resp. pak od celého roku 2008 však prudký nárůst, jak se postupně o webu In-počasí a sekci Počasí u vás dozvídalo čím dál více lidí a také jak bylo zavedeno to snadnější přidávání příspěvků přes chytré telefony nebo tablety. Hlavně přes aplikaci Meteoradar, která je pro to rovněž i přímo určena. Toho právě přispěvatelé hodně využívají i přímo v terénu (venku, na výletě apod.) bez potřeby počítače či notebooku. Ale také je například skvělá možnost přidávání přes Historii, což už asi tolik návštěvníků nevyužívá a spíše si myslím, že píše z toho mobilu přímo na aktuálním místě pozorování než později přes Historii.
Jinak se to drží skutečně vysoko nad těch 60 000 příspěvků za rok. Letos by mohla být třeba pokořena i hranice 70 000 příspěvků. Trochu zajímavý je pouze ten nižší počet příspěvků v letech 2014 a 2016. Asi nebylo tak zajímavé počasí nebo lidé zkrátka méně přispívali.
Sekce Počasí u vás je možná ještě více oblíbená než samotná diskuse, což je vidět i na těch grafech. Někteří (a je jich spousta) pravidelně přispívají vyloženě jenom do Počasí u nás a jiní zase jen do diskuse a už mnohem méně pravidelně přispívá do ubou sekcí. Ale to Počasí u vás převažuje. Je to dáno i tím, že ta sekce aktuálního počasí je na rozdíl od diskuse dostupná pro každého a mohou tam psát úplně všichni i anonymní návštěvníci.
A ano v létě je jejich počet logicky vyšší. Dost lidí píše třeba z dovolených či výletů a také počasí bývá v jarních a letních měsících zajímavější a rozmanitější. Více bouřek, kupovité oblačnosti, zajímavějších srážek a dalších jiných všerůzných situací. Zkrátka v teplejších měsících je toho v počasí více co sledovat. V zimě až na výjimky tolik lidí většinou nepřispívá, pouze ti co tam přispívají pravidelně.
Ale kvalita některých příspěvků na Počasí u vás už bohužel není tak oslnivá, jako kvantita. Někteří do zprávy ani nic nevyplní někdy ani teplotu ne, což myslím, že by se do té zprávy vždy mělo něco napsat a všechno co tam má být, tak vyplnit. Jiní zase přidávají různě pootočené nebo naruby fotografie, zvláště pak přes ten mobil pomocí té aplikace Meteoradar. Nejprve je nutné si fotografii řádně upravit a otočit a potom teprve všechno vyplnit a poslat. A sem tam se vyskytne i nějaký ten Spam, stále se mnohokrát opakující jeden a ten samý stejný příspěvek nebo zcela nevhodná fotografie například osob, zvířat či vnitřku budovy, interiéru atd. A takové fotky nebo celé příspěvky se většinou mažou pokud se na ně však přijde. Ale většina takových příspěvků tu stejně zůstává a jelikož tu nejsou skoro žádní moderátoři, tak se to víceméně přehlíží. To by se podle mě mělo změnit. Příspěvky typu: URL; URL; URL; URL; URL; URL; URL; URL; URL... bych rovnou mazal hned jakmile se objeví. A to je jenom takový náhodný výběr. Je jich tam takových podobných mnohem mnohem více. Kdyby se takové nevhodné příspěvky v Počasí u vás více kontrolovaly a mazaly nebo nejlépe se vůbec nepřidávaly, tak by byl jejich počet sice o hodně nižší, ale zase kvalitnější a vhodnější příspěvky.

Tak nevadí, že grafy veřejně přístupné nejsou. Stačí za ten rok, když se to sem tam zveřejní. I když nějaké ty celkové a všeobecné statistiky zde na webu In-počasí by neškodily. Třeba kolik návštěvníků si přečte (zobrazí) různé články co zde vycházejí nebo i jak jsou populární a kolik lidí si zobrazí (přečte) příspěvky na diskusi popřípadě i v Počasí u vás, resp. které články a příspěvky jsou nejsledovanější. Nebo na diskusi dole, jak jsou On-line uživatelé, tak zobrazovat i kolik je návštěvníků celkem i těch nepřihlášených mimo těch uživatelů, ať víme, kolik celkem na In-počasí chodí i těch ostatních lidí bez registrace. Nebo by se to mohlo zobrazovat na hlavní stránce či pro to vytvořit zvláštní sekci nebo odkaz všech statistik In-počasí. A tak podobně. Takové statistiky by se jistě hodily.

TommyAst
S tím nárůstem počtu příspěvků v Počasí u vás to tak asi bude. Už jsem o tom psal v tomto příspěvku výše.
A co se týká té diskuse, tak těžko říct čím to bude. Ale od Počasí u vás přímo do diskuse, případně naopak myslím že nepřecházejí. Jak už jsem zmiňoval výše, někteří více přispívají do diskuse a další zase víc do Počasí u vás. Každý má zkrátka na In-počasí svou oblíbenou sekci do které nějakým způsobem přispívá. Ale že by odněkud někam přecházel toho jsem si moc nevšiml.

A s tou hvězdičkou u mého uživatelského jména (nicku) jak to myslíš, že je obávaná? Já jsem s tím za těch více než 9 let co tu jsem zatím nikdy žádné problémy neměl. Linux nepoužívám, mám Windows a tam to zřejmě asi nevadí. Zkrátka jak jsem si zde zakládal účet, tak jméno Ondráš mi nešlo zaregistrovat. Možná už bylo obsazeno nebo už přesně nevím proč to tehdy nešlo. A tak jsem si tam dal tu hvězdičku a už to bylo v pořádku. Nic lepšího mě tenkrát asi nenapadlo, ale nyní už si to zase tak přesně nepamatuji. A v tuto chvíli už to změnit nejde nebo snad ano? Ty jsi před nedávnem měl také uživatelské jméno Tommy a teď tady máš TommyAst. Jak jsi to změnil. Nebo máš dva účty? Kdyby to nějak šlo, tak bych si tu hvězdičku smazal.

No právě když do diskuse někteří uživatelé napíšou jen že: "...prší..." ; "...sněží..." ; "...je horko..." ; "...je zima..." nebo "...máme bouřku..." apod. a více to nerozvedou, tak to podle mě ztrácí kvalitu příspěvku. Ale dobré nejsou ani příspěvky typu: "...přál bych si sníh..." ; "...ať už se konečně oteplí..." ; "...nesnáším zimu..." ; "...však uvidíte..." atd. Nechci konkrétně jmenovat. Však on se každý v těch příspěvcích pozná. A to jsou právě ty nic neříkající příspěvky.
Aktuální situace se řeší i tady. Je zde na to i speciální téma v Hlavní diskusi: Aktuální počasí. Ale často se to nedodržuje a o aktuálním počasí se diskutuje téměř ve všech vláknech i které jsou mimo téma.
No teď to bude spíše více o těch srážkách, lépe řečeno o jejich nedostatku a o tom suchu, to především na jaře a v létě kdy je sucho skutečně více aktuální a je rozebíráno víc než přes zimu. Ale také třeba hodně o bouřkách a podobných věcech, atd. Avšak v zimě se tu zase čím dál více objevují ti co ji naprosto nesnášejí a strhávají tím i ostatní uživatele k nevhodné diskusi často úplně mimo téma.
Loni na jaře (především v dubnu) se tu kromě sucha také hodně řešil prach či písek ze Sahary. Uvidíme co na diskusi převládne letos na jaře a v létě, ale ty bouřky, srážky a sucho budou asi nejvíc aktuální. A snad to bude v mezích pravidel diskuse, což se obávám že právě nebude. Takže raději méně příspěvků, ale kvalitních a co nejvíce k danému tématu.

Tak s těmi mobilními telefony je to jasné, že počet těch starších (hloupých) bez operačního systému nezadržitelně klesá.
A u těch chytrých telefonů (smartphonů) se stále vyvíjejí nové aplikace, aby usnadnily různé aktivity. Proto se také v těch předchozích letech tak zvýšil počet příspěvků na Počasí u vás díky té aplikaci Meteoradar.
Jinak já mám operátora T-Mobile (dříve Paegas), ale ty grafy tam budou zhruba podobné jako u Vodafonu. A mobilní operační systém Android. Ten je také, jak je vidět z grafu nejrozšířenější.

EDIT: Jinak nic ve zlém, ale bylo by dobré, kdyby jsi své příspěvky psal s diakritikou a pokud možno bez překlepů. Vím, že nikdo není dokonalý, ale někdy mám docela potíže pochopit o co se ve tvých příspěvcích jedná. Je zde i možnost: Změnit (Editovat) kde si může každý uživatel svoje příspěvky případně upravit. Nebo lze použít různé on-line korektory, text zkopírovat do textového okna a pravopis či diakritiku opravit a pak znovu opravený příspěvek zkopírovat a vložit do zprávy diskuse a odeslat. Např. zde: nechybujte.cz ; LINGEA korektor ; studentka.sms.cz

273
# 30.03.2019, 11:20

Ondráš*

V Linuxu * znamena libovolny retezec (libovolne dlouhy vcetne nulove delky, libovolne znaky), na coz si musim davat pozor pri psani jakehokoliv skriptu. Ondráš* znamena libovolne dlouhy retezec zacinajici 6 znaky Ondráš, dalsi znaky nemusi byt zadne, nebo jich muze byt kolik chce a libovolne. Existujou i dalsi znaky, ktere maji pri psani programu specificky vyznam (v kazdem programovacim jazyku se lisi). Tommy*Ast by znamenalo jakykoliv retezec znaku (i nulovy) mezi Tommy Ast. Databaze fora tady ma take svoje specificke znaky, pro oddeleni prispevku, formatovani a podobne, ale * asi nic nedela. Nektere znaky (ktere by i nekdo mohl zneuzit pri utoku na forum), jsou zakazane, napr. apostrof (ktery se shodou okolnosti vyskytoval i v nazvu nekterych stanic v Rusku). Ondráš a taky Ondris uz zaregistroval nejspis nejaky uzivatel pred Tebou.

Ja pouzivam Linux vsude, kde to jenom jde. Akorat kvuli MS Excell pouzivam Windows. V Linuxu je take tabulkovy kalkurator, ale se starym Excelem (do roku 2003) neni kompatibilni, a tak drive vytvorene veci v Excelu blbnou, a predelavat X souboru je nemozne. Stary typ MS Office bezi i na slabem PC, systemove naroky jsou na dnesni dobu minimalni. Ale jinak na vse mam Linux. Prave kvuli skriptovani v Bashi bylo mozne napsat program, a ten pak na serveru vytvoril velke projekty:

https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-4925-Praha_Li...
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-4925-Praha_Li...
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-4806-PROJEKT_...
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-4723-Klementi...
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-4741-GSOD-Tut...

A dalsi.To vsechno je udelane v Linuxu, hlavne pomoci automatickeho zpracovani textu.

Driv jsem mel username Tommy, a vsude jinde TommyAst (vse zalozeno v roce 2012). Tak jsem pri reseni jedne zalezitosti napsal administratorovi, aby mi nick zmenil a mel jsem to vsude jednotne.

Velmi me zarazi a nemile prekvapuje, proc byl Pavell primo zablokovan. Prispevky mel taky jedny z nejkvalitnejsich a byl to i moderator. Vim, ze pak moderatorem prestal byt a uz byl jen uzivatelem. Ale ze jen tak na zaklade neci nelibosti, kdyz nic spatneho nedelal, na nikoho neutocil, tak mu nekdo zablokoval ucet a jeste navic smazal vsechny jeho prispevky (navic jedny z nejkvalitnejsich), jako kdyzby byly kdovijak zavadne. To je skutecne neeticke a odporuje to i netikete http://hoax.cz/hoax/netiketa . Zajimal by me duvod k necemu takovemu.

Podobne i zmizel Tom791, ktery se uz dlouhou dobu ani neprihlasil. Byl pomerne dost kriticky, nekdy bezduvodne. Ale nikdo ho aspon neblokoval (nebo ano ?), aspon mu nikdo nemazal vsechny prispevky.

Diakritiku aktualne pouzit nemuzu, na PC nejsou Ceske klavesy. Nejaky check-spell by snad mel jit pouzit, ale nevim, jak to pujde bez diakritiky. Jinak je pravdou, ze preklepy a chyby byly moch slabou strankou vzdy a prakticky vsude. Kdyz udelam chybu v programu, tak ten program proste nefunguje, protoze napr. nekde chybi uzavreni cyklu.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.