Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v Čechách přeháňky a teploty kolem 13 °C

Diskuse o počasí V novém týdnu nás čekají chladná rána a jen málo srážek

# 11.10.2026, 10:16

Nadcházející týden přinese do Česka typické podzimní počasí. Maximální teploty se přes den budou většinou pohybovat mezi 12 a 17 °C, rána ale mohou být poměrně chladná. V úterý se místy objeví i slabý mráz. Srážek bude v novém týdnu jen minimum.... Více >>

523
# 11.10.2026, 13:34

No, na "úvod" týdne ( jo je neděle) teď aktuálně pěkně hustý deštík... to nám tu pršo už 4 dni za sebou, začíná se mi to líbit, prozatím v desetidenním výhledu dalších 20 mm, dobrý by byly..

F4
132
# 11.10.2026, 14:58

Já mám jen jedinou otázku. Kdy už tahle extrémní nechutná nuda skončí a začne skutečně pršet a střídat se to, aby se začala ta chybějící voda doplňovat? Vždyť je to šílený, aby v půlce října bylo v Evropě, hlavně západnía střední takový extrémní sucho. Furt nuda, nuda a nuda v tlakové výši. Srážky blížící se nule, furt slunce, kterýho už bylo letos extrémně nadprůměrně a sem tam vichr.

# 11.10.2026, 15:02

takže ve zkratce sucho. a.k.a. vlhký podzim. aspoň konečně ty inverze začnou sílit

F4
132
# 11.10.2026, 15:19

TheRealStormCZE
Otázkou je, jestli vůbec nějaké budou, když je tak vyprahlo. Zatím chybí vlhkost.

# 11.10.2026, 15:27

TheRealStormCZE
Já jsem ti už psal v září a očividně sis to nepřečetl a jelikož pořád něco mluvíš o vlhkém podzimu, že se to tady psalo furt, tak ti dovolím ocitovat co jsem psal na začátku září. A to samé zde sdílel i palma, takže asi tak nějak. Dole dám výhled GEFS do půlky listopadu.

Srážkově bohatší podzim. No nevím jak si to interpretují jiní diskutující, ale jak v modelech tak v analozích je nadprůměr spíše až od listopadu a dál. Září nemá signál ani do + ani do - a říjen je lehce v nadprůměrném signálu.

No venku je 15°C, pěkně fůká, takže taková klasická podzimní náladovka. Jo a slunce dneska má celkem prim.

Jak to vidí s odchylkou srážek GEFS do půlky listopadu
# 11.10.2026, 15:40

Palma-krásně zapršelo-čtvrtek:7,5mm sobota:14mm neděle:2,5mm,dnes i bouřka u České Lípy:D:D

523
# 11.10.2026, 16:30

Vlcopolak41
Jo člověk je hned spokojenější..:cool:
Aidamkoo
Jo, dával jsem sem, jako odpověď na poznámku o tom, že bude málo srážek, protože to ukazuje málo sněhu po celou zimu,.. že ty srážky jsou tam malovány opravdu až někde konec listopadu ale hlavně ne ve sněhu, ale ve vodě..:D, a pak hlavně po Novém roce až do března.. Říjen rozhodně nebyl veden jak srážkově bohatý.. a má se to stupňovat, nejdřív takový průměr a po tom Novém roce... nadprůměry, nicméně je to jen predikce, vzhledem k tomu, jak se to teď jeví na tu dobu dopředu,viz. proudění, TÚ... o tom byla řeč.

# 11.10.2026, 16:35

Palma-jak kdo;-);-)

523
# 11.10.2026, 16:39

Vlcopolak41
No tak potom je taky pár jiných možností,, delší pobyt v Sonoře, nebo na zimu Austrálie, nebo jižní Mexiko apod.:)

F4
132
# 11.10.2026, 16:54

Aidamkoo
Je pravda, že výhledy srážkově bohatý podzim neříkaly. Ale je spíše zajímavý, že tohle jim vždycky vyjde do puntíku a ne obráceně. Pointa možná byla v tom, a psal jsem to i já, že se obecně v médiích zprofanovávalo teplé Středomoří a že to může přinést srážky. A ono kulový. Maximálně bude bouřit a lít právě ve Středomoří. Jet stream bude na severu Evropy jak je teď a střed Evropy bude mít opět hovno. Kéž bychom tu měli porce srážek jako má Island. To je jedna výrazná TN za druhou, která zalívá i závětří ledovců při směru JZ-SV (tedy severní půlku ostrova). Někde to prostě jde, tady nikdy. A to tam jsou hory a ledovce vyšší než nějaký Krušný či Český les nebo Doupov. Tady prostě chybí ta vlhkost a je to začarovanej kruh pořád dokola. Větší nudu než letošní rok fakt nepamatuju.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.