Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po mlhavém ránu většinou slunečno a teplo

Diskuse o počasí Začátek týdne přinese slunečné počasí a až 24 °C, ve čtvrtek dorazí studená fronta

# 04.10.2026, 17:16

Nový týden začne slunečným a na říjen nadprůměrně teplým počasím. Ve čtvrtek ale od západu dorazí studená fronta, která po dlouhé době přinese srážky a výrazné ochlazení. Nutno podotknout, že teploty z výrazně nadprůměrných klesnou jen na normální hodnoty pro začátek října. ... Více >>

18
# 05.10.2026, 08:24

Týden začal mlhou která by se dala krájet.. zatím to moc nevypadá že by se brzo měla rozpustit tak doufám že tady nebude strašit půl dne. 5.října je opravdu trochu brzo na mlhy speciálně v naší lokalitě, ale občas se to takhle sejde no. Tak pokud nebudou zlobit mlhy máme před sebou poslední 3 dny babího léta a pravděpodobně i poslední dny letos s teplotou 20°C či více Od čtvrtka začne pravý podzim a mělo by konečně začít pršet. Tak jsme na to zvědavý.

166
# 05.10.2026, 08:55

JohnyG
No, u nás si AIFS pohrává s myšlenkou velmi teplých dní ještě kolem 15.10. Je to hlavní běh, takže takové to klasické "jein", jak se rakousky anóbrž německy říká.

522
# 05.10.2026, 09:05

ludvicek
ECMWF tam taky moc nízkých teplot nemá...

165
# 05.10.2026, 09:11

Ecak to tak chladně jako gfs nevidi, stále tam hází u nás teploty skoro k 20, tak uvidíme.

18
# 05.10.2026, 09:49

Ano Ecák je převážně teplejší v posledních pár dnech tak uvidíme co vyjde. Nemyslím si že budou v blízké době dny s tmax pod 10°C jak střílí GFS, ale 20+ už také spíše ne. Bude to spíše něco mezi tedy okolo 15° a hlavně aby začalo pršet. Uvidíme co nakreslí dnešní ranní ECMWF.

Btw kam se chodíte dívat na data ECMWF? Já mám obecně rád Ventusky, ale Ecák tam mají vždycky hrozně spožděný takže na něj chodím koukat na Windy kde naskakuje nový výstup vždy okolo 10h ráno a večer resp. 9h až bude zimní čas. Ale na Ventusky je to vždy hrozně dozadu oproti jiným modelům... takže "ranní výstup" je tam kolikrát vidět až večer.. Jsou ještě jiné stránky typu Ventusky/Windy kde si člověk hezky zobrazí animaci v mapě a data jsou tam co nejdříve?

166
# 05.10.2026, 09:56

JohnyG
Já chodím už pár let Wetterzentrale.de.

18
# 05.10.2026, 10:18

ludvicek
To znám, ale zvykl jsem si na Ventusky a je super vidět tu animaci proudění vzduchu a také konkrétní hodnoty v gridu v mapě. Bohužel na Ecák je Ventusky nepoužitelné za prvé kvůli velkému spoždění a za druhé narozdíl od jiných modelů to nedělá tu animaci proudění, ale to je drobnost. Ale asi si člověk musí vystačit jen se statickými mapami jako jsou na wetterzentrale nebo meteologix když chce data co nejdříve..

# 05.10.2026, 10:54

JohnyG
Proč by byl zpožděný? Aktuálně je na Ventusky výstup z 00, stejně jako všude jinde. Z 06 ještě není.

522
# 05.10.2026, 11:10

JohnyG
No, já koukám teď na Ventusky na noťasovi a... animce větru ( proudění) mi tam normálně funguje, i ty možnosti nastavení animace větru jsou bez chyby.. a na telefonu taktéž.

18
# 05.10.2026, 11:17

In-počasí
Děkuji za info. Opravdu tam je nyní ten půlnoční výstup cca ve stejnou dobu jako u konkurence. Ale určitě si pamatuji že několikrát mi tam půlnoční výstup naskočil opravdu až večer. Neproběhl nedávno nějaký update? Vím jistě, že pravidelně tam býval ECMWF oproti GFS nebo ICONU o 12h opožděný, tedy např. u ICONu už svítil výstup 1200 a ECMWF stále 0000. Tak nevím zda byla chyba na mém přijímači nebo ne.. ale omlouvám se tedy tím pádem za mystifikaci.

palma
Nejčastěji se dívám na hladinu teplota 850 hPa a tam mi to opravdu proudění vzduchu (takové ty bílé čárky) narozdíl od jiných modelů neukazuje. Ale je pravda že u teploty ve 2m to funguje to jsem si dříve nevšiml.. Díky za info.

522
# 05.10.2026, 11:27

JohnyG
Jo, potvrzuju animace funguje u ECMWF na Ventusky pouze v 5 cm nad zemí a ve 2m.. pak už ne..

# 05.10.2026, 12:36

Těch srážek tam ve výhledu zatím teda moc není. Chtělo by to tak 50-100mm plošně, ale je tam spíše o jednu nulu méně slabých 5-10 mm :(

# 05.10.2026, 12:55

Mr. Lightning
tak si počkej do května. teď je při povodňových situací nejlepší možná 40mm

# 05.10.2026, 15:01

Mr. Lightning
to přijde... otázka času... třeba něco jako před pár dny na jihu Francie... ;-) ještě toho bude až až.. vlhké a suché periody nastávají ve vlnách.. a budou extrémnější a extrémnější.. na obě strany.. A kdo zachytí při těch deštích nejvíc vody tak má z půli vyhráno. Tipuji na deštivou zimu i jaro 2027.. jistě, deštivý měl být i podzim... ale to na tom nic nemění. A třeba to ještě stihne.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.