Úspěšná předpověď počasí patří k jednomu z velkých splněných snů lidstva. Zejména předpověď na následující den bývá velmi přesná, ale i předpověď na 4 až 6 dnů je vcelku spolehlivá. Předpověď na týden už obsahuje podstatně větší nejistotu a prognóza na dva týdny už většinou nebývá prakticky využitelná, alespoň v našich zeměpisných oblastech. Otázka je, ...... Více >>
Diskuse o počasí Počasí lze možná předpovědět na mnohem delší dobu než dva týdny
Zajímavý článek, ale jsem dost skeptický že se nám kdy povede předpovídat počasí opravdu přesně na alespoň těch 14 dní dopředu. To by musela být atmosféra doslova poseta nějakými čidly a senzory, které budou měřit meteorologické veličiny v obrovském množství bodů a moc si to zatím neumím představit.
Za mě je smysluplná předpověď na 7 dní dopředu a opravdu vyjímečně více. I když člověk sleduje ansambly tak na těch třeba 10 dní dopředu to stejně nevychází. Člověk by si řekl že ansambly jsou nějaká pravděpodobnost a když jsou všechny např. mezi 0-10°C tak prostě ta teplota za 10 dní v tomto rozmezí bude, ale klidně se stane že jeden den ansambly ukazují na 10 dní dopředu rozptyl 0-10°C a za dva dny to ukáže na 8 dní dopředu zcela hodnoty mimo tento interval. Takže rozhodně se nedá říct že ansambly dávají nějakou reálnou pravědpobnost toho že za x dní bude v tom jejich rozmezí. Snad jsem to napsal pochopitelně.
Tím ale neříkám že občas jsou situace kde předpověd vyjde na více jak 7 dní spolehlivě, ale je to spíše vzácná situace a hlavně v zimě jsou tam obrovské skoky ze dne na den. Já osobně tedy cokoliv nad 7 dní beru hodně s rezervou a za cca 9 let co počasí sleduji intenzivně tam nevidím příliš nějaký pokrok tak proto jsem pesimista že se dožiju super přesné předpovědi na 14 dní nebo snad i více.
Zrovna dnes se objevila informace, že AI už si poradí i s některými zatím nevyřešenými rovnicemi: https://tech.hn.cz/c1-67927530-openai-tvrdi-ze-jej... V tomto případě s rovnicemi na proudění. A v meteorologii by při řešení proudění v atmosféře znalost těchto rovnic také pomohla. Takže se samozřejmě přesnost bude posouvat a může velmi výrazně.
Ano AI nás jistě posune, ale podle mě spíše než přesnější rovnice a výkonější výpočetní výkon bude vždy limitem nedostatečné množství vstupních dat. Prostě nemáme v atmosféře co 1 km (ve 3D - horinzontálně a vertikálně) čidlo které přesně měří meteorologické veličiny. Jakmile tedy máme nedostatečná vstupní data tak sebelepší výpočet bude nepřesný protože pracuje s nepřesnými vstupy.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.