Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od západu velká oblačnost, srážky a ochlazení, na východě i bouřky

Diskuse o počasí Počasí lze možná předpovědět na mnohem delší dobu než dva týdny

# 09.09.2026, 09:21

Úspěšná předpověď počasí patří k jednomu z velkých splněných snů lidstva. Zejména předpověď na následující den bývá velmi přesná, ale i předpověď na 4 až 6 dnů je vcelku spolehlivá. Předpověď na týden už obsahuje podstatně větší nejistotu a prognóza na dva týdny už většinou nebývá prakticky využitelná, alespoň v našich zeměpisných oblastech. Otázka je, ...... Více >>

16
# 09.09.2026, 09:41

Zajímavý článek, ale jsem dost skeptický že se nám kdy povede předpovídat počasí opravdu přesně na alespoň těch 14 dní dopředu. To by musela být atmosféra doslova poseta nějakými čidly a senzory, které budou měřit meteorologické veličiny v obrovském množství bodů a moc si to zatím neumím představit.

Za mě je smysluplná předpověď na 7 dní dopředu a opravdu vyjímečně více. I když člověk sleduje ansambly tak na těch třeba 10 dní dopředu to stejně nevychází. Člověk by si řekl že ansambly jsou nějaká pravděpodobnost a když jsou všechny např. mezi 0-10°C tak prostě ta teplota za 10 dní v tomto rozmezí bude, ale klidně se stane že jeden den ansambly ukazují na 10 dní dopředu rozptyl 0-10°C a za dva dny to ukáže na 8 dní dopředu zcela hodnoty mimo tento interval. Takže rozhodně se nedá říct že ansambly dávají nějakou reálnou pravědpobnost toho že za x dní bude v tom jejich rozmezí. Snad jsem to napsal pochopitelně.

Tím ale neříkám že občas jsou situace kde předpověd vyjde na více jak 7 dní spolehlivě, ale je to spíše vzácná situace a hlavně v zimě jsou tam obrovské skoky ze dne na den. Já osobně tedy cokoliv nad 7 dní beru hodně s rezervou a za cca 9 let co počasí sleduji intenzivně tam nevidím příliš nějaký pokrok tak proto jsem pesimista že se dožiju super přesné předpovědi na 14 dní nebo snad i více.

# 09.09.2026, 10:12

Zrovna dnes se objevila informace, že AI už si poradí i s některými zatím nevyřešenými rovnicemi: https://tech.hn.cz/c1-67927530-openai-tvrdi-ze-jej... V tomto případě s rovnicemi na proudění. A v meteorologii by při řešení proudění v atmosféře znalost těchto rovnic také pomohla. Takže se samozřejmě přesnost bude posouvat a může velmi výrazně.

94
# 09.09.2026, 10:25

Michal Žák
A pak přijde "nepředvídatelný šum" ne z vesmíru, ale zevnitř planety (hlavně výbuch sopky, ale i lesní požáry nebo zvířený prach) a předpověď jde do kytek..

# 09.09.2026, 10:37

spurdo
Výbuch sopky by teoreticky šlo předpovídat také a zvířený prach jde předvídat. Požáry je v podstatě nereálné předvídat i v budoucnu - obzvláště, když je může založit i člověk. To je pravda.

16
# 09.09.2026, 10:46

Ano AI nás jistě posune, ale podle mě spíše než přesnější rovnice a výkonější výpočetní výkon bude vždy limitem nedostatečné množství vstupních dat. Prostě nemáme v atmosféře co 1 km (ve 3D - horinzontálně a vertikálně) čidlo které přesně měří meteorologické veličiny. Jakmile tedy máme nedostatečná vstupní data tak sebelepší výpočet bude nepřesný protože pracuje s nepřesnými vstupy.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.