Diskuse o počasí V úvodu týdne letní až tropické teploty, ve středu přijde od západu výrazná studená fronta
No tak něco naprší, ale nebude to žádná hitparáda. Nějaká opravdu výrazná dešťová epizoda je v nedohlednu a v poslední době víc napršelo v Čechách než u nás a na začátku září mám cca 410 mm. Loňský podzim bylo u nás poslední výrazně nadprůměrné srážkové období a pomalu by to chtělo aspoň návrat k normálním úhrnům... třeba budou v zimě zásypy
Vypadá to na další situaci pro Čechy, Morava ostrouhá. Konečně jsem si udělal čas sečíst srážkový deficit za léto a od začátku roku, dělá to 67 mm, resp. 160,71 mm. Reálný deficit nejspíš ještě o dost větší, zejména kvůli dním s extrémními vedry a velkému procentu dní bez oblačnosti v létě. Poslední měsíc se stejným nebo vyšším úhrnem oproti průměru byl březen 2026, předtím až září 2025. Lesy jsou suché a potok je na slovenské straně zas bez vody
Zatím bych nevylučoval nějakou pěknou zálivku pro JV Moravy na příští víkend. Poslední ICON tam má pro Slovensko a V/JV hodně vody tak uvidíme zda to vyjde. Je to prostě příliš daleko na předpověď té tlakové níže. Ta středa bude opravdu hlavně o Čechách i když vypadá to že nejvíce to zasáhne pomyslný střed Česka ten zde mnohokrát zmiňovaný tradiční pás cca na východ od Prahy a na západě toho tolik nebude..
Každopádně příští týden kromě úterý nás žádné extra teplo nečeká tak uvidíme zda náhodou vyjde to oteplení co tam dal ráno GFS. Spíše si myslím že to neklapne a kdyby jo tak v půlce září už jsou ty vedra stejně takový čajíček že to ničemu až tak nevadí. Už je hodně znát ten kratší den a slunce slábne velmi rychle. Hlavně ať prší a jestli padne ještě pár dní okolo 30°C to už je skoro jedno...
Tak ten TD je určitě reálný i ve druhé půlce září,ale tady už tři týdny nebyl a ani v úterý snad těsně nepadne,i když SF se opožďuje a bude tedy více .Na druhou stranu tyto lehké TD v září snad už nikomu nevadí,ale to spíš lépe posoudí na JV,kde mají teď dva před sebou.Když opomenu sucho,pak se můžeme přít,jestli je ve středu lepší 15°C na Z nebo 32°C na JV
Myslím,že názory obou protistran v podání F4 a Lucky půjdou proti proudu,ale já mám teplé září rád a jako bonus se mi posune začátek topné sezóny.
TomasMost
Já myslím, že letos už toho bylo dost. Nechápu, jak to ještě někdo může chtít, i když už je září. Tady je potřeba úplně jiné počasí. Vody je pořád málo a výhled zase otřesný. Pořád chybí opravdu kontinuálnější deštivější období. Aspoň týden průběžně voda. A jen 1 fronta za týden, která ještě nadělí opět tradičním, že.
Klidně ať je ještě pár dnů hezky teplo . Nejsem proti .
No výhled celkem oteplil. Pár dní bude chladněji další víkend už oteplování , zdrejme na začátku dalšího týdne zas ke 30
Ale srážky bída kromě středy tak nic
To je vláha tak pro trávu ne pro řeky... Stejně to pak vyschne když bude hezky a teplo ...
A co tam dává model CFS až někam do února tak velké teplo a spíš sucho ...
Kdyby tohle vyšlo tak bude příští rok ještě mnohem horší s vodou než letos
zase to trefí střed území, jako vždycky.. netřeba se tím vůbec dále zabývat.. a pak měsíc opět klid..
Dneska už pěkná připomínka, že nám začal podzim. Nejnižší teploty Jizerky až -3,5°C, na Šumavě dnes místy o něco vyšší minima, než včera, ale i dnes to tam místy v mrazovkách, kleslo i pod -2°C, např. Perla -2,3°C. Pak samozřejmě už i některá známá a větší sídla, si dala teplotu pod 3°C. A i přízemní teploty dnes místy velmi nízké, často i pod 2,5°C, a to třeba i některé stanice, na jihu JM. Ze stanic ČHMÚ, skoro 80 stanic, dnes s přízemní teplotou 2,5°C a méně
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.