Diskuse o počasí V novém týdnu už dorazí déšť, za celý týden může spadnout přes 50 mm na řadě míst
Tak 50 mm za týden by byla dobrá injekce, uvidíme jaká bude realita. A deštivější období by pak možná mohlo pokračovat dál, ikdyž z těch předpovědí na přelom srpna/září vůbec nemůžu nic moc vyčíst, ale nějaké hice už tam nejsou moc vidět, třeba se v září rozprší jako tady ty poslední dva roky.
Skepticismus s velkým SSSS je letos na místě. Podle mě tak na polovině území spadnou spíš mírné srážky, něco jako 5-15 mm.
Suchu to asi pomůže, ale extrémní sucho jako takové se dá odbourat jen odpovídajícím způsobem - extrémními srážkami, respektive velmi dlouhou šňůrou nadprůměrných srážek - týdny a měsíce.
30-50mm by byla fajn záchranná injekce pro svrchní vrstvu do 40cm..
Tedy tráva, keře, mladší stromy.. V neposlední řadě zalité zahrady a naplněné sudy a nádrže na dešťovku..Do spodních vod se však nedostane téměř nic, jelikož sucho je v celém profilu..a tak drtivá většina spadlých srážek které se vsáknou zůstane v horních 50cm ..
Vodním tokům tak příští týden moc nepomůže, kromě možného krátkodobého zvýšení průtoku po nějakém přívaláku..
Tak snad později budou následovat i další podobné epizody...
Nakonec to vypadá že celý nadcházející týden bude ve znamení oblačnosti, častých srážek a nižších teplot a to je jenom dobře. Samozřejmě zajíci se počítají až po honu a je velký rozdíl jestli za týden nacrmdá 5x2 mm a nebo přijde nějaká pořádná epizoda kde spadne 20+ v jeden den a za celý týden třeba 50+. Takže víceméně očekávám příští týden cokoliv od 10 do 100 mm a čím více tím lépe. Každopádně horké stepní léto je dle všeho definitivně pryč a sice ano závěr srpna nebo začátek září taky někdy bývá teplý, ale už to nemá ty správné grády a slunce nyní opravdu rychle slábne, takže tu nejhorší Saharu máme pro letošek za sebou a doufám že už se bude situace se suchem jen zlepšovat. Teplotně je mi to fakt jedno, můj rozsah příjemných teplot je cca 13-30° takže dokud nebudou denní maxima nižší než 13° tak si rozhodně na zimu stěžovat nebudu. Příští týden za mě super s teplotami okolo 20-24° po většinu dní.
a pomalu a nenápadně se zase veškerá voda ze slibů vypařuje. tak jakých pak vtipných 50mm? 20 bude mimořádnej úspěch
O tom dost teda pochybuju, že příští týden jako celek bude teplejší než tento, vidím co vidím a tropy tam nejsou na SV ani u Ecáku, tento týden mám tři tropické dny, jeden den nejmíň +24 a daz to chce fakt klid a ty rád s tím hicem hysterčíš, ale fakt si nemyslím, že bude nějaké hicové drama
Francois
Ten Váš příspěvek o 30-50 fajn mm je pěkný a jak se to projeví/neprojeví, akorát to ještě nespadlo a není žádná jistota a záruka, že to spadne. A otázka kde a na jaké ploše.
Trochu mi to přijde takové fantazírování.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.