Dnešních 20 TOP stanic dle maxima říká vše Všechna jsou na Moravě až na jediné Doksany
A samozřejmě první o 2,4 °C uletěla Strážnice. Jako dnes tomu sice podmínky trochu hrají, ale i tak je to podezřelý žebříček.
A to nemusíme dělat velké analýzy.
Diskuse o počasí Měření na stanici v Doksanech i Strážnici se v posledních letech výrazně odlišuje od okolních stanic, může být i nepřesné
Pokud máte nějakou stanici pravidelně v rekordech v husté síti stanic, tak buď měříte na unikátním místě (to jsou třeba mrazovky na Šumavě) nebo prostě měříte špatně. Jiný důvod není. Takže buď jsou Doksany a Strážnice unikátní místa nebo se tam měří špatně. Plus, a to je nejhorší, se unikátními musela stát v posledních letech. A tomu tedy moc nevěřím.
Petr12
Strážnice, úlet oproti nejbližší stanici 2,7°C (cca 15 km). Tam není asi potřeba většího komentáře. Doksany, maximum dnes 33,9°C, Ústí Vaňov 33°C přesně, a rozhodně i vy sám moc dobře víte, že technicky není moc možné, aby v takovém dní a stavu proudění, příp. oblačnosti, aby Doksany měly méně než to Ústí. Tuhaň naopak o cca 35 km směrem k Praze, tam se dnes vyskytuje více oblačnosti, a dokonce i slabé srážky, a proto Tuhaň maxima jen přes 32°C, zatím. No a porovnání, hlavní stanice v Ústí na Kočkově má maximum zatím 31,9°C. O cca 230 m výš, než Doksany. Já se tedy vždy učil, že běžně je rozdíl cca 0,65°C na 100 m výšky. To by v ideálním případě dneska dělalo cca přes 1,6°C. Když by ležely kousíček od sebe. To nám zbývá zhruba rozdíl do 0,3°C, a rozhodně na tý rovině v okolí Doksan, se to jinak prohřívá, než nahoře v kopcích nad Ústím, kde je otevřená krajina a zároveň i blízkost KH
Jinak v době dosažení nejvyšší dnešní teploty, bylo dosaženo celých 600 sekund trvání slunečního svitu v desetiminutovce. Předtím byla teplota nižší. A desetimutovky šly takto, se stoupající teplotou:
0 s 31°C
3 s 31°C
23s 31°C
15s 31°C
128s 31,4°C
Tady byla teplota mezi 31-32°C
Potom se přidalo postupně maximum možného slunečního svitu, a teplota šla nahoru nad 33°C. Když později dorazila oblačnost, teplota šla zase dejme tomu mezi 32-33°C
Petr12
A s čím to porovnáváme, s maximální teplotou někde v údolí Bílých Karpat? To je asi jasné ne, že tam bude chladněji než v rozpálené rovině . Jsme toho názoru, že dnes Strážnice zase tak okolo 1 stupně rozdíl oproti realitě, bohužel, když se dívám na dnešní maximum v Sudoměřicích kde je to o stupeň menší. Se stanicemi na západ (tj. Lednice atd.) nemá smasly porovnávat, tam už se ochlazuje, dorazila oblačnost atd. Tam se to tak nestihlo prohřát...
Lerak2
Zdravím. Když by ty rekordy nebyly uznány, co bude dál ? Celá teplotní řada od roku 2022, resp. od roku 2009 u Strážnice, se nějak sníží třeba o 0,7° ? Nebo se úplně zruší ? Pak bude následovat nová kalibrace nebo rovnou přestěhováni stanice ? Stejně bych řekl, že v Doksanech téměř jistě přes 41° bylo, je to prostě teplejší oblast než Tuhaň a Ústí.
Pokud neuznají Strážnici, tak by byla sranda, pokud by byla uznána hodnota z Třebíče. Nový moravský zemský rekord z Vysočiny. 😄
Karel83
A co se dá přesně porovnávat? Já jen srovnávám a tipují že v Strážnici je tak o stupeň méně na základě toho, co měří v Sudoměřicích (jinou lepší stanici poblíž k porovnání nemame). Vždyť tady někdo píše, že je ve Strážnici o 2,4 stupně více, než ve Štítné nad Vláří a že to je podezřelé 🤣 za mě prostě reálné maximum ve Strážnici dnes 37, víc ne...(Těch 38 je blbost).
In-počasí
U Strážnice je to škoda, cca 40,3° tam reálně mohlo být.
Něco málo ke Strážnici. Včera v cca 15:30 dosaženo 38,5°C. Když se podívám na Sudoměřice, v tu dobu dejme tomu v maximu do 36,2°C, s lehkým poklesem k 15:45 na 34,5-35°C. Stanice Holíč kousek před 15:30 maximum 35,9°C v 15:21, s pozvolným poklesem směrem k 15:45. A to na hodnoty 35,2°C v 15:30, lehce k 34,1°C v 15:49. Strážnice maximum v 15:30 38,5°C, v 15:40 38,4°C, v 15:50 38,5°C. Jestli někdo potvrdí rekordy ze Strážnice, tak si řeže větev pod sebou
Zdroj dat: ČHMÚ, SHMÚ, WU
Sice to není o Doksanech a strážnici.. nicméně je zajímavé, historicky i Klementinum..staré mapy dávají pohled na dobu kdy stanice začínala měřit..v době počátku měření bylo Klementinum de facto na okraji zástavby, namísto třídy Na Příkopech s třicet metrů vysokými domy byl skutečný příkop (obranný, s vodou) obestavěný dvoupatrovými domy a od dnešní Opletalky na východ už byly jen hradby, louky, pole, remízky a semtam vesnička. To se pak to okolí ohřívalo - neohřívalo úplně jinak.
palma
No ale tenhle fakt vám moc nekoresponduje s daty z Klementina. Kde se v podstatě v 19.století ochlazovalo či teplota stagnovala. Otepluje se až ve 20. století s tím že pořádně víceméně až v jeho druhé polovině. No a každý kdo trochu zná centrum Prahy a ví jaké tam stojí domy vám potvrdí že zastavěné je to tam už cca 100 let stejně. Takže nemyslím si že tepelný ostrov má na Klementinum nějaký významný vliv a data za mě zkreslená nejsou.
palma
Tzn. máme to chápat tak, že tam kde je Klementinum, a tam kde je stanice, tak v době zprovoznění stanice v roce 1775, tam byly v okolí jen louky, pole, remízky a dál jen vesničky? Chápeme se správně, že se jedná o lokalitu místa umístění meteostanice, těsně kousek od Karlova mostu, přímo v úplném centru Prahy?
palma
Ano ano Malá doba ledová o tom jsme jistě všichni slyšeli. Je pravda že některé z tehdejších roků byly opravdu na můj vkus hodně chladné a asi bych je ani zažít nechtěl. Byť dneska si stěžuji na vedra tak tohle byl zase opačný extrém např. ty roky 1838 a 1871. Průměrná teplota Praha - Klementinum 7,2°C to je fuj.
JohnyG
A to neměli domy s polystyrenem..a kotlem.., No, někdy si to člověk musí prostě připomenout, zase měli i jiný životní "standard".. Ohledně toho Klementina i ostatních stanic.. ano, máme i jiné přístroje, přesnější, jaká byla tehdy "kalibrace", kdo to vlastně nějak porovnával apod.. jako, nezpochybňuji data z Klementina, nicméně Praha rostla a roste, mě tu teď hned za plotem vymydlili 1500m2 vegetace a zůstal tam "beton" (hlína ujetá bagrem) plus 200m nové silnice šíře 10m.. když to tam odsud foukne, je to jak z "pece" takže je vidět výkyvy na stanici, ohledně teplot, takže to teď mám blbý s tím, jaká vlastně je reálně u mne ta "správná" teplota.. naprd to je..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.