Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladnějším ránu letní teploty s jasnou oblohou, zatmění Slunce bude mít ideální podmínky

Diskuse o počasí Měření na stanici v Doksanech i Strážnici se v posledních letech výrazně odlišuje od okolních stanic, může být i nepřesné

# 05.08.2026, 14:51

Ale co mi spravilo dneska chuť, je že se na webu ČHMÚ, dnes konečně objevila fotka stanice ve Strážnici. No stačí udělat rekord, a hned je fotka k dispozici :D Samozřejmě aktuální :D

Web ČHMÚ, popis
162
# 05.08.2026, 15:08

Lerak2
Byla tam už včera.

16
# 05.08.2026, 15:12

Lerak2
Město Strážnice leží oproti stanici Strážnice pro Vaši představu na kopečku. Stanice leží prostě níže... takže je naprosto normální, že ve Strážnici při jasné obloze bude chladněji.. udělejte si někdy výlet.. ;-) opravdu Vám ho vřele doporučuji. Jedna fotka moc neřekne o okolní krajině.. Stejně je to vtipné, co se tady kolem této stanice rozpoutalo... děláte jim pěknou reklamu :-)

7
# 05.08.2026, 15:27

Porovnání meteostanic ležících blízko sebe je úplně k ničemu, mám příklad z mého okolí. Stanice Teplice měla v den rekordu v Doksanech 39,3 a amatérská stanice v Proboštově (Davis ventylovany štít vzdálenost cca 2km vzdušnou čarou) 40,4 . Včera měli Teplice i Proboštov shodně 38,8 a maxima dle delšího pozorování se liší max o 0,3. Podle mě je při takto extrémních teplotách proudění a ohřev vzduchu jiný než je běžné, proto mají některé stanice výrazně více než jiné.

# 05.08.2026, 15:29

jarjik
Proto to srovnání musíte dělat na delší časové řadě. Srovnávat jeden den je opravdu úplně k ničemu. Ale u dlouhých období už ne.

# 05.08.2026, 15:40

kapr84
Vždyť jsem tam byl několikrát, naposledy zhruba před měsícem. Tam je všude prakticky rovina. Když nepočítám plus mínus 5-10 mnm. Nad stanicí se to k jihu lehce zvedá. Město je směrem k řece Moravě, tak nevím proč by bylo do kopce, když je tam o trošičku ještě nižší nadmořská výška, než na stanici

7
# 05.08.2026, 15:50

In-počasí
Chtělo by to do Doksan a Strážnice přidat nové kalibrované teplotní čidlo v novém štítu a vidělo by se hned, jinak budou dohady pořád.

# 05.08.2026, 17:55

U Strážnice by se jako vysvětlení nabízelo to, že se to tam nechalo úplně zarůst. Teď už ani není vidět. Kolem takové stanice potom skoro neproudí vzduch a pokud nemá dobré odvětrávání, tak se přehřívá. Nebo je ten skok tím, že se dříve měřilo v budce a potom bez ní po roce 2009.

U Doksan by důvodem mohlo být špatně kalibrované čidlo a nebo prostě jen náhoda a lokalita je relativně teplejší poslední roky.

Strážnice stanice 2013, Mapy.com
Strážnice stanice 2023, Mapy.com
# 05.08.2026, 18:07

jarjik
S aktivní ventilací..
Bez ní se bezpečně přehřívá (0,5 - 1°C) na přímém slunci i Metcover..
Ta sice pasivní budka kryje čidlo přece jen ve větší vzdálenosti od něj..
Takhle jen s pasivním klasickým krytem je ten sluncem osálaný kryt u čidla blíž, natěsno.
Můj názor..

# 06.08.2026, 09:20

igor127
Z jakého zdroje máš informaci, že stanice SHMÚ v Holíči, leží na letišti u lužního lesa? Děkuji

162
# 06.08.2026, 09:33

Lerak2
Vím, že tam bývalá stanice na letišti, tak jsem myslel že to je ona. Ještě je nějaká ve městě.

# 06.08.2026, 09:43

igor127
Ano. Ta správná je v polích V za městem, těsně pod silnicí u řeky Chvojnica

Stanice Holíč
Okolí za stanicí
# 06.08.2026, 11:14

In-počasí
Ještě jsem se v rychlosti podíval na nějaká data. Máme tu informaci, že Doksany se od roku 2022, výrazněji oteplují, než jiné vybrané stanice. Vzal jsem tedy porovnání, Doksany a Tuhaň. I když zde proběhla informace od kolegy z Neratovic, že už i za jeho dobu práce, byly a jsou vzhledem k umístění, zhruba o 1°C teplejší v maximech, než Tuhaň. Podíval jsem se tedy, na průměr maxim v Doksanech a Tuhani. Nejdříve prvních 7 měsíců roku 2018, a letošního roku. Co se změnilo v okolí stanic? V Doksanech prakticky nic. V Tuhani přímo u stanice, z východní strany vyrostly stromy, SZ od stanice rostou domy. Tak a teď rychlé porovnání.

V roce 2018 byl rozdíl za stejné období mezi stanicemi 0,4°C, v průměru. Letos se pohybujeme lehce nad 0,5°C v průměru. Musely by jsme se podívat třeba ještě na množství slunečního svitu, atd. Co by mohlo hrát v těchto porovnáních roli

Zdroj dat ČHMÚ

98
# 06.08.2026, 11:33

Lerak2
ČHMÚ řádně data ověřil a publikoval a nový rekord potvrdil. Alespoň takto to čtu na webu. Tak máme ofiko teplotní hupik hnedle o 1,5 st! Nebo se to bude prověřovat znovu??? Máš nějaké jiné info?

# 06.08.2026, 13:00

charlie
Tak info k Doksanům, je oficiální a jasné:
Měření teploty vzduchu na této stanici, bylo ověřeno a porovnáno s průběhem teploty na okolních stanicích. Na základě tohoto porovnání, lze konstatovat, že měření teploty vzduchu na stanici Doksany, je spolehlivé.

Konec hlášení ;-)

Jinak další info k tomu budu mít zhruba v půlce příštího týdne. Jestli nevyjde dřív další informace k tomu

U Strážnice. Zatím nic potvrzeno není, bližší informace budou brzy. Ale u Doksan už v tu dobu od rekordu, byly dávno venku. Také zde čekám na informaci. A opět, možná dřív bude i oficiální zpráva ;-)

# 06.08.2026, 13:18

Lerak2
To ale citujete zprávu, která vyšla asi 18 hodin (z toho 5 pracovních, protože většina byla noc) po naměření toho rekordu - tedy hned druhý den. Za tu dobu samozřejmě nikdo žádnou podrobnou analýzu udělat nemohl, natož ověřit přímo na místě kvalitu měření. Takže žádné seriózní ověření rekordu neproběhlo. Za tu dobu tak někdo stihl jen říci: měří se v Doksanech, to je synoptická stanice, v okolí bylo také hodně teplo, tak je vše ok. :)

A ono samozřejmě o nějaký cca 1 °C vše ok je. Pokud takovou přesnost nevyžadujeme, tak není co řešit. Absolutní rekord pro naše území zcela bezesporu padl.

# 06.08.2026, 13:42

In-počasí
To bych tak úplně netvrdil. V tu dobu měření rekordu v červnu, byl na místě i nejvyšší odborník na odboru klimatologie. Osobně jsem ho tam potkal. Před dosažením rekordu se tam ještě připravovaly další věci, řešilo se. Viděl jsem ten šrumec, až jsem se divil, na to že bylo nedělní odpoledne, a běžně je tam úplně klid. Měří se tam zároveň na více místech, ať už elektronicky, nebo i klasickými teploměry. Kdyby nebyla jistota, nešlo by to ověření tak rychle. Zároveň stále platí, že na tom pár lidí stopro dělá, a výsledek se tak jako tak, brzy dozvíme. Takže počkejme, jestli se ještě v budoucnu, dojde k jinému výsledku. Zatím platí to co bylo

# 06.08.2026, 13:58

Co se týče ověření rekordu ze strany WMO, na tom se zatím pracuje. Z pohledu ČHMÚ, rekord ,,zatím" platí. Ale i v ústavu aktuálně vědí, že se něco okolo toho děje, tak jak říkám, vyčkejme. Přeci jen, jedná se teoreticky o národní rekord

98
# 06.08.2026, 14:04

Lerak2
Díky za info.

# 06.08.2026, 14:24

Já tedy nevím,jak velká je přípustná teplotní odchylka na profi-stanicích a jak je tomu v okolních státech,ale u toho národního rekordu je prostě každá desetina navíc vidět. A i v dnešní době stále vidíme nejasnosti, i kolem profi-měření a zároveň pracujeme s daty 50 a více let starými,o kterých bychom měli pochybovat mnohem více…

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.