V době rekordu 41,941,9°C kukuřice u Doksan sice ne dvoumetrová, ale už vzrostlá a souvisle zapojená.
Určitě mě zajímá, co jiného tam mohlo mít vliv na naměřený rekord (kalibrace teploměru? radiační štít? ), rád si počkám na podrobné prošetření, a bude-li rekord zpochybněn, jsem hodně zvědavý na důvody.
Diskuse o počasí Měření na stanici v Doksanech i Strážnici se v posledních letech výrazně odlišuje od okolních stanic, může být i nepřesné
Já bych nečekal na potvrzení, tady už je jasno, že to neplatí. Hlína, kukuřice, trávník, 2m, čidlo, budka, software, větrníky v KH, sucho, noční teploty, hele do toho hraje tolik věcí, že logicky ten rekord se už teď totálně otřásl. Jak říkám, přestěhovat k baráku do Doksan, ať máme porovnání s jinejma stanicema a bude klid. Viz obrázky jiných stanic ČHMÚ
Lerak2
Ten poslední příspěvěk je myšlen ironicky že? Radši se ujišťuji.
Každopádně já osobně jsem spíše v táboře "Doksany a Strážnice měří dobře" Tady mistři z in-počasí jsou tedy v táboře "Doksany a Strážnice měří špatně". A jestli to dobře chápu tak vy jste tedy třetí tábor "Doksany měří dobře, ale Strážnice špatně"? Chápu to dobře?
PS: Teď tedy koukám že Strážnice je dnes ustřelená opravdu hodně. Asi možná přejdu do toho třetího tábora.
Tak když už se tady dlouho řeší, jestli když dost vzdálené, i když nejbližší stanice v okolí Doksan, měly v den rekordu 41,9°C, že měly jen 41°C. Tak na Moravě budeme v klidu koukat, jak jediná stanice si pojede v průměru o cca 3,5°C v okolí. Neumím si představit stejnou situaci, která panuje třeba zrovna poslední dny, a Strážnice. To by byl hukot tady, kdyby Doksany měly v době, kdy v širším okolí stanice měřily cca 41°C, a k tomu by si přihodily Strážnický koeficient 3,5°C, a najednou by naprosto stejným pohledem, měly 44,5°C
ludvicek
V rámci toho, co jsme tam prakticky u pozemku měřili v posledních letech, pár metrů od stanice, tak jsem ochoten připustit odečet 0,9°C-1,4°C, v rámci vynulování všech možných negativ, který by do toho vlezly, i když se to nedělo. Ale prostě uznám i nějakou chybovost přístrojů, co se běžně dá ve výpočtu použít. A když to všechno zprůměruju, tak mi vychází včerejší maximum tam dejme tomu 39,6°C-39,9°C. A nikdo by nebrblal
In-počasí
Já to chápu a vaší snahu cením. Rozhodně nepodceňuji vaší statistickou analýzu a nějaké výsledky to jistě dává. Samozřejmě 100% jistotu tyhlety analýzy nikdy neposkytují a je tam vidět jak to docela dost kolísá v jednotlivých letech a ten rozdíl vůči ostatním stanicím není konstatní. Jsem sám zvědavý kde je ta příčina jestli to může být nějaká změna místního mikroklimatu v okolí stanic nebo je to čistě technická věc a nebo je to snad jen náhoda že začala převažovat jiná synoptika, která favorizuje prohřívání vzduchu u těchto stanic? Odpovědí může být mnoho a může to být kombinace více faktorů. Každopádně doufejme že ta odchylka je opravdu řádově v desetinách stupně a tedy nic zásadního.
PS: Ještě mě napadlo co když se prostě změna klimatu projevuje v různých místech různě? Vezměte si v celosvětovém měřítku se také Evropa ohřívá rychleji než jiné části světa. Co když něco podobného platí i v malém měřítku? Tedy určité oblasti se prostě oteplují rychleji.. nějaký drobný vliv třeba pár desetin ° to mít může..
Strážnice 41 (resp. Mezi 40,5-41 se to už nějakou chvíli drží), stanice na wundegroundu jsou mezi 39-41 také, nedaleké Sudoměřice také přes 39 a nedaleký holič 39,5. Takže o jakých 3,5 stupně tu mluvíme? Chyba je max do 1 stupně, ale to chce ověřující opajlkujici měření, ne nějaké jedno odpolední měření jednou za několik let, na základě kterého budeme tvrdit, jak stanice přeměřuje o v průměru 1,8 stupně, nebo v předchozím příspěvku 3,5 stupně rozdíl...pokud má někdo takovou studii s dlouhodobým sběrem dat, ať ji prezentuje. Takže řešení? Vymýtit celé okolí stanice od stromů a křoví aby to bylo jak v Doksanech, nebo stanici rovnou vyřadit, myslím, že CHMI se vyjádřilo celkem jasně jaký na to má názor
spurdo
Brzy to tady dopadne, jak se Žatcem, Louny, nebo Kopisty. Žatec, přesuneme úplně pryč pod strom do ďolíku pod sráz, aspoň budeme měřit super minima. To je jedno, že v Žatci ve městě je v průměru o 3-4 °C tepleji v noci, než na stanici. Navíc původní Žatec měřil zbytečně vysoká maxima. Louny, zbytečně vysoká maxima, zrušíme. Kopisty, zbytečně vysoká maxima, vyměníme čidla, přesuneme jinam. Doksany již brzy, tlak popíračů KZ bude velký. Takže jak to dopadne? V lepším případě vyměníme čidla, zkalibrujeme, dáme SW, no a můžeme začít odznovu, nastavte tam hodnoty z konce 80. let
igor127
U Doksan je hlavně zajímavé dění po roce 2022. Zatím je moc krátké (jsou to 4 roky), ale za pár let se může potvrdit, že tam teplota vyskočila o celý 1 °C oproti dřívějšímu měření (po očištění změna klimatu srovnáním s okolím). Přitom ty roky vyjma roku 2026 nejsou ničím výjimečné (suchem nebo tak).
Lerak2
Chápete, že nejde o to, že stanice měří nějaké mikroklima (to je zcela v pořádku), ale že to mikroklima najednou začne měřit jinak?
igor127
Hele, bral jsem to oproti nejbližším stanicím ČHMÚ v JMK a ZLK. Jinak kamarád ze Strážnice, měří aktuálně okolo 38,5-38,9°C. Stanici má perfektně umístěnou, kousek od jedné na Wundergroundu. Ta aktuálně měří přes 38°C ve Strážnici. Na JM Lednice má dnešní maximum 38,6°C, a je nejvyšší hodnota, mimo Strážnici. V Sudoměřicích soukromá aktuálně 38,6°C. Já místo 41°C ve Strážnici, vidím prostě reálně 38,5-39°C. Zatím. A Holíč víc na jihu na Slovensku, o pár desetin víc, proč ne
igor127
Opět: Chápete, že nejde o to, že stanice měří nějaké mikroklima (to je zcela v pořádku), ale že to mikroklima najednou začne měřit jinak? Bolevec měří prostě na poměrně nevhodném místě a proto má vyšší teploty než okolí. Není na tom nic překvapivého. Není to ani synoptická stanice za několik milionů jako Doksany, kde prostě kvalita měření musí být na úplně jiné úrovni a logicky má podléhat větší verifikaci. Z Bolevce nebudeme počítat numerické modely nebo modelovat změny klimatu. To je stanice minimálního významu.
Lerak2
Těch stanic Strážnici je ale víc, že? Takže bereme tu, která se zrovna hodí nebo koukneme na všechny? Když jsem psal příspěvek, měli Sudoměřice 39 a něco...jak jsem psal, ve Strážnici kůže být teď ten rozdíl max do 1 stupně než co tam měří. Těch 40 je opravdu reálných i s ohledem na stanici v Holíči, která je naopak umístěna na letisti v blízkosti lužního lesa...
Do oblasti Strážnice se nyní dostává jazyk nejteplejšího vzduchu z jihu. Na jihozápad Moravy už tak teplý neproudí. Opravdu nemá smysl hodnotit vše z jednoho měření. Kolik je reálně ve Strážnici se dá ověřit jen druhým měřením. Někde u 40 °C to ale bude, 41 °C už je pravděpodobně moc.
In-počasí
To pohnutí o nějakých 0,7°C nebo 0,9°C, to dle vašich grafů chápu. Že se ukáže, že se něco změnilo po roce 2022, tak pak jenom dobře. Jak říkám, chce to hlubší analýzu. Ale zároveň nesrovnávat hrušky a jabka. Já osobně budu rád, když se pravda ukáže, ale pak si samozřejmě počkám, na další stanice.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.