Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladnějším ránu letní teploty s jasnou oblohou, zatmění Slunce bude mít ideální podmínky

Diskuse o počasí Měření na stanici v Doksanech i Strážnici se v posledních letech výrazně odlišuje od okolních stanic, může být i nepřesné

# 05.08.2026, 09:36

vacky
Díky za velice rozumný a kvalitní příspěvek z místa. Kdo byl někdy aspoň v okolí Tuhaně, tak ví, že je tam okolí výrazně jiné, než právě v tom širším okolí Doksan. Doksany se můžou v okolí rovnat tak maximálně s oblastí zhruba mezi Terezínem/Bohušovicemi, Lovosicemi a dolní části Litomeřic, ještě dejme tomu někam ke Křešicím. Jinak včerejší výsledky mluví celkem jasně, prakticky v celé té oblasti od dolního Poohří, v části Polabí, až do okolí Dobřichovic těsně u okraje Prahy, byly naměřeny vlastně stejné teploty. Včerejšek ukázal, že v Doksanech k žádným úletům nedochází. A to ještě každá z těch stanic má trochu jiné podmínky. A i tak to neházelo včera žádný úlety. Stačí si porovnat:
Doksany 40,6°C
Tuhaň 40,4°C
Řež 40,3°C
Komořany 40,3°C
Dobřichovice 40,3°C

Ke změně od roku 2022 v Doksanech, k tomu se ještě brzy hlouběji dostaneme. I tak díky za zajímavý článek, a možnost nad tím ještě debatovat. Tu Strážnici, ať si posoudí jiní kolegové. Myslím si, že už k tomu bylo napsáno dost, a ať už změna v hodnotách teploty, s výraznou změnou od roku 2009, jak je rozebráno v tom článku na začátku diskuze, či se změnou okolí, nejbližšího místa měření v posledních letech. Ještě si s dovolením, snad se kolega kapr nebude zlobit, dovolím přidat jeho fotku stanice ve Strážnici, pořízenou zhruba před 10 lety. Tehdy to okolí vypadalo ještě relativně v pohodě

Zdroj Richard Kapera
# 05.08.2026, 09:42

Lerak2
Podle jednoho dnech bych nic nehodnotil. Včerejšek byl specifický - k severozápadu teploty klesaly a pak logicky severozápadnější stanice měly teploty o něco nižší. V Sasku už bylo většinou 35 °C, tedy nic mimořádného. A z vyjmenovaných stanic jsou právě Doksany neblíže Sasku, ale i tak mají nejvyšší teplotu. ;-) Zároveň odpoledne už dorazily bouřky, takže ani neumožnily růst teplot až do pozdního odpoledne.

# 05.08.2026, 10:06

In-počasí
Ale samozřejmě že se nedají dělat závěry, z jednoho dne. Určitě se k tomu blíž ještě dostaneme, ať se to třeba rozklíčuje. Ke včerejšku, nejblíže k Sasku je tady stanice v Děčíně, běžně je o něco chladnější, než stanice ve většině nížin, v ÚK. Včera ale druhá nejvyšší hodnota, spolu s Vaňovem, a to 39,4°C. Takže o cca 1°C míň než Doksany v maximu. Vzhledem k umístění obou stanic (Vaňov a Děčín), to odpovídá včerejší realitě, hlavně ve vývoji oblačnosti v odpoledních a podvečerních hodinach. Ale opět, jak Vaňov s Děčínem, tak Doksany, jsou nesrovnatelně jinak umístěné, s absolutně jiným okolí

# 05.08.2026, 10:35

Jinak když třeba podobnou analýzu pustíme pro stanici Tuhaň, tak je ta stanice pořád stejná oproti svému okolí a nic významného se tam za více než 50 let měření neodehrálo. Změna 0,3 °C před rokem 1980 je velmi slabá. Změny do cca 0,5 °C nejsou statisticky tak významné a normálně se mohou dít. Takto ideálně by měl vypadat výsledek té analýzy - v případě Doksan a Strážnice už ideální není.

Tuhaň - analýza konzistence
# 05.08.2026, 10:45

A takto vypadá třeba u Žatce zdokumentované přestěhování stanice.

Žatec - analýza - po roce 2003 se přestěhovala jinam stanice
# 05.08.2026, 10:47

In-počasí
Jenom, když se tady bavíme, o výraznější změně v max teplotě, na stanici v Doksanech, od roku 2022, oproti nějakým okolním stanicím. Tak jsem si udělal jenom takový rychlý nástřel. Možná jsem si vybral špatný roky, nevím. Ale vzal jsem rok 2018, a k tomu porovnání rok 2025. Srovnal jsem tedy Doksany a Tuhaň. Výsledek mi to vykoplo zajímavý. Jde o období 1.4. až 31.10.

Takže takto:
Doksany
Rok 2018 25,41°C
Rok 2025 23,59°C

Tuhaň
Rok 2018 24,49°C
Rok 2025 22,67°C

Výsledek, naprosto stejný na setinu dokonce, a to 0,92°C. Co se tedy změnilo v max teplotách v Doksanech, oproti Tuhani?

Zdroj dat ČHMÚ

# 05.08.2026, 10:59

Lerak2
Nevím, jak je to spočtené, ale pokud to vychází na desetinu stejně, tak je to divné. Nám T(max) pro 1.4. až 31.10. průměr vyjde:

Doksany 2018: 25,07 °C
Doksany 2025: 22,80 °C
Změna: −2,27 °C

Tuhaň 2018: 24,61 °C
Tuhaň 2025: 22,20 °C
Změna: −2,41 °C

Ale opět dělat roční změny je zavádějící a má to stále málo dat.

98
# 05.08.2026, 11:05

Když je tu byla zmínka o Doksanech. Včera jsem odjížděl z Brozan(obec hned u Doksam) a vyhnal mě odtamtud velmi pěkný splachovacek. Čím víc jsem se blížil k Rci, tím ho tradičně bylo méně. Na sídlišti ještě nějaký ten mm spadl, dál ke středu města už bylo kulové. Doksany za včerejšek ukazují 8mm. Překvapila mě i výška a kondice kukuřice v Brozanech. Mají ji tam téměř dvoumetrovou.

# 05.08.2026, 11:52

Když jsem v článku narazil na satelitní snímky a umístění stanice Doksany, tak první co mě napadlo bylo, že už se ani nedivím, proč tam padají nejvyšší naměřené hodnoty z Česka.
Mít umístěnou stanici, na sice krásném udržovaném trávníčku, ale uprostřed pole kde nic tu nic… V dobách kdy v těchto lokalitách prší opravdu extrémně málo, musí to pole fungovat jako obrovská plocha, která se rozpálí jak nějaké velké parkoviště. Navíc, když jsem se včera díval, že se tam nehne skoro vítr, tak to v celém tom okolí musí vyloženě sálat.
Ono celkově jsem myslel, že stanice musí být umístěny v nějakém přírodnějším prostředí (park, louka), ale ne uprostřed pole.
Zajímalo by mě, jaká teplota by se naměřila v době rekordu přímo v obci.

164
# 05.08.2026, 12:00

vidlakzvalmezu
Ono celkově jsem myslel, že stanice musí být umístěny v nějakém přírodnějším prostředí (park, louka), ale ne uprostřed pole.

Já jsem zase pro přesně opačný postup, ať se měří realita. Když je v katastru obce například 80% orná půda, měřit teplotu v parku (možná i uměle k tomuto účelu zbudovaném), je podle mě nesmysl.

98
# 05.08.2026, 12:16

:ludvicek
Ne tak úplně. Samotná obec je u řeky Ohře. Stanice je hodně mimo, blízko jen té rozpálené hlíny , která je smerem k Rci odkud vane horký vetrik. Je to stejné jako porovnávat podmínky v jakémkoli městě. Náměstí, beton, asfalt kočičí hlavy atd. A nedaleký park. Dost velké teplotní rozdíly. A podotýkám, že na těch náměstích lidé bydlí, přesto se taková teplota nepočítá, protože to nesplňuje spoustu podmínek atd.

# 05.08.2026, 12:44

Ještě,že se nedají v Doksanech zpochybnit ta nízká minima,těm se asi taky leckdo diví.Je to prostě dané tou krajinou a vysoké denní amplitudy tam nejsou vzácností.Docela by mě zajímalo,jak by se tyto extrémní teploty lišily,pokud by půda v okolí byla vysoce nasycená a nefoukal by vítr,resp.část energie by šla na výpar a teplota by byla nižší.Jinak určitě,stanice jsou tu taky kvůli lidem,klidně může být ve městě na náměstí,i když normální člověk si v horku půjde sednout někam do parku,do stínu.Pokud jde ale o stanici,která naměří absolutní rekord,musí ta základní kritéria splňovat,jinak rekord nemusí být uznán.

3
# 05.08.2026, 12:47

Kolem observatoře Doksany jsou 4 velká pole, 2 z nich se zelenou vegetací (řepa nebo kukuřice?), 2 z nich (obilí) už po sklizni. Na jednom z nedalekých polí 31.7 probíhala sklizeň. viz satelitní snímek Sentinel-2 z 31.7. nebo z 4.8. Žádná úplně 100% holá půda.

Doksany satelit Sentinel-2 z 31.7.2026, zdroj Copernicus browser ESA
98
# 05.08.2026, 12:52

TomasMost
Ano ta minima pak v takové lokalitě padají rychle a poctivě dolů. Jak se přes den ta hlína pěkně rozpálí, tak přes noc vychladne. Proto je tam i amplituda vysoká.

98
# 05.08.2026, 12:56

brhel
Kukuřice a hlína(doslova). Tedy pokud nepovažuješ 15cm dlouhý žlutý sesekaný klas za zeleň, v poměru 1:1.

# 05.08.2026, 13:07

Ta hlína stovky metrů od stanice, s tím aktuálně nedělá vůbec nic. V nejbližším okolí čidla je aktuálně vzrostlá kukuřice. Že by kukuřičné zelené pole, nějak zvyšovalo teplotu to už nechám tady pro odborníky na hlínu. Jinak ještě jednou pro připomenutí. Stanice stojí na stejném místě, zhruba 80 let. Obhospodařována je stále stejně. V nedávných letech probíhalo v okolí měření teploty, v různých výškách a v různé fázi vegetace, a to i od holých polí přes různé stupně vzrůstu plodin. Nic tady z těch informací, co tady někteří kolegové, se snaží vnutit, tak tam neplatí. Jak to vyšlo jinde, to nevím, ale v Doksanech a okolí se tomu velice věnovali. Navíc se jedná o agrometeorologickou stanici, kde různé vysoké školy, dělají různá měření a zkoumání. A určitě by na to za ty léta, někdo z odborných pracovníků, reagoval. Takže co? Stanice Doksany leží v jedné z nejteplejších obcí a oblastí v Čechách, a při vhodné konstelaci, jsou tam často naměřena nejvyšší maxima. Nějaká stanice v kraji, holt bude držet často první místo. Stejně jako třeba Luční Bouda bude patřit k těm nejchladnějším, a bude často držet nejnižší maxima ;-)

# 05.08.2026, 13:14

Tady ještě aktuální stav na podobně umístěných stanicích v polích, akorát Kuchařovice mají kus za zády menší lesík od S, SZ, a SV. A je v tom ta stanice lehce uchráněna. Viz mapa. Nevím, že by tam někdo zpochybňoval ty hodnoty, navíc ještě na lehkém kopci ;-)

Dnešní Doksany
Dnešní Kuchařovice na JM
Kuchařovice Mapy.cz
98
# 05.08.2026, 13:15

Lerak2
Ok, to beru. Jen si prostě myslím, že kdyby v den toho slavného rekordu kolem dokola byla 2metry vysoká kukuřice, tak by se žádný rekord nekonal. A tímto to za sebe uzavírám, howgh.

# 05.08.2026, 13:23

charlie
To je pravda, často ten den rekordu měla jen okolo 190 cm :D Škoda no, těch 10 cm stopro hrálo roli na teplotu. Nebo že by za to mohlo pole s pšenicí, dál od stanice? Já bych navrhoval, jí umístit někomu na zahradu, kousíček od baráku, přímo v Doksanech. Jak je zhruba třetina stanic v Česku. Tím by byl problém vyřešen :cool:

V den rekordu v červnu u stanice
A za stanicí
98
# 05.08.2026, 13:28

Lerak2
To víš, a zjistil bys, že ti stanice o 1-2st přeměřuje. To bych neriskoval. Nechejme to takto:D
Ale jak psal brhel níže, počkejme si.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.