In-počasí
Já jsem tedy čekal, že tu analýzu budete nejprve konzultovat s odborníky a vyvodí se nějaký závěr.
Tím, že jste analýzu zveřejnili na Fb, dali jste prostor všem možným pochybovačům. To není dobře....
Diskuse o počasí Měření na stanici v Doksanech i Strážnici se v posledních letech výrazně odlišuje od okolních stanic, může být i nepřesné
Je to poučné. Až někdy v budoucnu padne nějaký významný rekord a opět to bude v Doksanech, člověk si prostě jen řekne: Hm tak to je možná tím, že to tam prostě špatně měří a reálně tam může být chladněji - prostě tu hodnotu nebudu brát doslovně.
A ČHMÚ ať si to prezentují nebo dělají s tím co chtějí.
Moribundus
Tak analýzu psal odborník na statistická data a konzultována s dalšími lidmi včetně pozorovateli na stanicích byla také. Články zde vydané nemusí odsouhlasit úřady nebo ministerstvo Provozovatel stanice ČHMÚ si musí udělat svoji analýzu nebo ji třeba někdo vydá v odborném časopise a posune ji ještě na vyšší úroveň (zkoumat a bádat nad věcmi je přeci hezké
) - sám bych byl zvědavý, jak vysvětlí třeba ve Strážnici tu změnu. A třeba ji za pár týdnů nebo měsíců vysvětlí - rádi to doplníme i sem.
In-počasí
No, z ČHMÚ mně nakonec odpověděli, že o žádné analýze neví. S tím, že v Doksanech, ve Strážnici, v Plzni Bolevci i v Třebíči je vše v pořádku.
Z jiného soudku - takový rekord z Litvínovic z roku 1929, -42,2°, by dnes rozhodně uznán nebyl, přestože na Šumavě bylo zřejmě ještě chladněji.
Ne, nic proti vám. Možné pochybení není na vaší straně. Nicméně tím zveřejněním v tom teď bude zmatek, možná celé roky.
Dnes mají Dyjákovice 40,1 °C a Strážnice 40,9 °C. V roce 2009 se ve Strážnici začalo měřit o něco více. Bez toho by dnes Strážnice měla třeba 40,2 °C. Na Slovensku dnes bylo maximum 40,8 °C kousek u Bratislavy. Ten teplý vzduchu k nám jde od jihu a při postupu na sever trochu slábl.
Pak otázku vyvolá, proč zrovna Strážnice naměří více než všechny stanice na jižnějším Slovensku a proč se zrovna v roce 2009 změnila. A reálnější by u ní prostě byla ta hodnota vzduchu 40,2 °C.
Moribundus
V Německu se rekord třeba před pár lety zrušil: https://www.spiegel.de/panorama/deutscher-wetterdi...
Nejhorší je o věcech nediskutovat...
Moribundus
Ten rekord absolutní minimální teploty má svůj význam už jenom kvůli oteplování klimatu. Dnes máte stanice v „extra" mrazových kotlinách na Šumavě a stejně nejsou schopné tento rekord pokořit.
A v tom únoru 1929 byly mrazy prokazatelně plošně extrémní, tudíž není důvod tu hodnotu zpochybňovat. Třeba Opava měla -39,4°C tuším a desítky dalších stanic měly podobné hodnoty.
Tento absolutní minimální rekord je za mě taková připomínka, vzpomínka, symbol toho, jaké dříve dokázaly být extrémní zimy, když se klima ještě tak neoteplovalo jako nyní. Je právě ironie, že ani dnešní mrazové kotliny to nepřekonají hodnoty, které tehdy padaly i ve městech mimo hory.
In-počasí
Já vím. Jenže mám trochu obavy. Jednak ČHMÚ možná o ničem diskutovat nebude a vaší analýzu odmítne. No a pak bude každý další rekord z Doksan, Strážnice apod. neustále zpochybňován, i pokud by bylo vše v pořádku.
Zas ale máte recht, mlčení také neřeší nic.
Moribundus
Podle mě pokud jsou například v těch Doksanech maximální teploty až podivně často podivně vysoké, už to o něčem vypovídá nebo ne?
Ono to není jednou, dvakrát, ale například periodicky při každé horké vlně. Proč například Doksany neměly naměřenou nejvyšší teplotu v roce 2012, když měly Dobřichovice 40,4°C. Pokud by tam bylo to měření jako dnes, možná bychom měli 14 let úplně jiný rekord například 41,0°C v Doksanech 20.8.2012. A v Dobřichovicích by nepostavili památník absolutního rekordu pro ČR. Dobrý joke ne?
Když se podívám na ten Obrázek 3. s Doksany, tak zas tak dramatický jedno/dvourázový skok nevidím..
Samozřejmě se to těžko hodnotí jen tak od oka, ale vidím tam i jiný trend, než je naznačený modrými vodorovnými čarami.
Navíc obecně těžko říct, jak by analýza vypadala při výběru jiného časového období než květen-září.
edit: A ještě závěr, kdyby v tom grafu nebyly odchylky do záporu, tak by se dalo uvažovat o chybě meteostanice, takhle je to podle mě jasně změna přírodního původu. Pokud jsou data správně softwarově přechroustána.
možná že se tohle bude řadit mezi hypotetický kraviny, ale co třeba nějaký update softwaru co to jaksi vyhodnocuje, zaznamenává nebo kalibruje a od tý doby jsou ty algoritmy nějak posunutý či co?
AuraPočasí
V únoru 1929 byly mrazy extrémní, i u nás v Havlíčkově Brodě bylo -36,6°, ale rekord v Litvínovicích byl změřen na dnešní dobu nestandardním způsobem. Tehdy pozorovatel přišel k rozbitému teploměru s mimořádně nízkou teplotou, naštěstí měl v kapse náhradní, tak mohl rekord potvrdit. 😁
Nevím jestli by to dnes prošlo.
No tak uvidíme teď asi nemá smysl kritizovat ani jednu stranu. Pravdu se jistě časem dozvíme zda tyto stanice mají nějaký technický nedostatek co ovlivňuje měření nebo zda má vliv změna okolního prostředí. Třeba se ještě Doksanský rekord o několik desetin stupně sníží, ale i tak odhaduji že zůstane platným rekordem.
Bude se to ještě hodně řešit, protože se vsadím, že na další překonání rekordu nebudeme čekat dalších 14 let, ale možná o dost kratší dobu. Vlny veder jsou čím dál intenzivnější a častější.
V tomto prostředí roste pravděpodobnost překonání rekordu celkem raketově, v podstatě i když se jedná o extrémní hodnoty, jsou například 1000x více pravděpodobné, než v dřívějším chladnějším klimatu, že bude v ČR maximálka 41°C, 42°C, 43°C atd. Klimatolog Cílek se již vyjádřil, že by mohlo být v roce 2050 v Paříži 50°C. To mi přijde dost kruté - a vlastně těžko představitelné, ale člověk to musí brát vážně, když to tvrdí uznávaný klimatolog.
AuraPočasí
Jasně, rekordy v Doksanech začaly hromadně padat později. Nemusí za tím být nějaká chyba, snad se ČHMÚ vyjádří. Koneckonců nedaleká Tuhaň měla 41°, takže Doksany případně přeměňují o několik desetin, ne více. Může to být i extrémním suchem a celkovým oteplováním klimatu, vzduch se v okolí stanice může v době veder ohřívat více než dříve, těžko říct.
Soukromá meteostanice v Sudoměřicích měla dnes nejvyšší teplotu 39st
Kronikáři by napsali:velmi teplé léto,ktere ani naši předci nepamatuji,stromy žloutnou,tráva suchá,ovoce padá,studny a potoky vysychají.Ryby hynou.Čekame několik týdnů na déšť.Úroda nebude žádná,nebo špatná.
Zdravím, já tedy, co se týče Doksan, bych řekl jen to, že ta stanice leží v nadmořské výšce 158 m a v letních měsících za slunečných dnů se okolní krajina skutečně výrazně prohřívá oproti jiným profi stanicím. Vzhledem k tomu, že jsem kdysi dělal v rámci diplomové práce klimatologické srovnání této stanice s mou (Neratovice - 170 m n.m.), osobně jsem několikrát Doksany navštívil, a musím říci, že toto místo skutečně za jasných dnů bylo prakticky vždy s vyšší teplotou než u mě na amatérské stanici. A ani Tuhaň, která leží srovnatelně nízko jako Doksany (160 m n.m.), nemá tu krajinu tak rovinatou, aby ten horký vzduch teplotu hnal tak vysoko jako v Doksanech. Nezpochybňuji zde vůbec nic, jen říkám, že když bude v Nera, Tuhani, Mělníku, Ústí nad Labem-Vaňově, Kralupech nebo Brandýse 38°C, Doksany se s jistotou dostanou minimálně na 39°C, myslím, že i tamní meteorolog (tehdy tam pracoval pan Martin Možný), by to jistě potvrdil. Ve Strážnici jsem nebyl, tudíž nemohu posoudit, stejně tak Bolevec vs. Mikulka v Plzni... Závěrem si myslím, že čidla má ČHMÚ zkalibrována nejspíš správně, ale roli hraje určitě povrch a expozice svahů (Doksany rozlehlá rovina v nížině, letos sucho, tráva nezelená, žádné stromy, a to znamená, že ten horký vzduch se snáz kumuluje v celém dolním Poohří; Řež/Husinec nížina u Vltavy, svah na jih, kolem stromy, může teplotu též vyhnat hodně vysoko, ale rozhodně sluneční svit nebude na radiační štít svítit tak dlouho jako v Doksanech; Tuhaň v Polabí, leč na "kopečku", stromy sice dál, ale relativní blízkost rybníku, to vše může hrát do karet Doksanům, neboť vzduch se při proudění lépe promíchává, a výsledná maxima nemusí být tak vysoká; Brandýs travnatý povrch na soukromém pozemku v blízkosti stromů na nerovném povrchu též nedokáže "nastřádat" tolik tepla co v Doksanech atd...). Já bych zkrátka naměřeným hodnotám věřil. Pěkný večer.
vacky
Děkujeme za doplnění. To určitě dává smysl, ale zajímavé je, že před rokem 2010 byla v podstatě shodná v T(max) v létě s okolím. Ale samozřejmě za tím může být třeba to, že se v okolí pěstuje něco jiného. Pak by to bylo úplně v pořádku. Dle satelitu to ale tak nevypadá.
Třeba srpen 2003:
https://www.in-pocasi.cz/archiv/doksany/?&typ=... - Doksany
https://www.in-pocasi.cz/archiv/tuhan/?&typ=te... - Tuhaň
Maxima jsou v podstatě stejná a byl to mimořádně horký měsíc. Teď jsou poslední 4 roky v průměru o 1 °C vyšší.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.