kozacik
Já bych bral ty srážky na SV, klidně i s tou vlhkostí pak... Tady teplota 31 a vlhost 51 :-) Poslední srážky nad pár mm 1.7. V červenci 13 tropických dní. Děs a hrůza. Ještě že mám rád teplo. Ale ještě raději mám déšť a bouřky a to neexistuje. No, přestěhoval jsem se na to nejlepší místo...
Diskuse o počasí V pondělí začne další vlna veder, na jihu Moravy může být poprvé v historii měření 40 °C
Zde 37.4, pocit 45.4st, a pradelna. No uz i ja, co nemam moc problem s horkem, tak ten rosny je pomerne vysoky, a uz to citit.
No nějak nám GFS postupně mění vícedenní ochlazení na postupné oteplení (ECMWF to teplo také drží). Po 9.8. to malovalo návrat někde mezi 23-27 C na možná trošku delší období. Postupně výstup co výstup to otepluje a nyní po cca 2-3 normálních dnech 7.-9.8. zase návrat k resp. nad 30 C. Bohužel modrá barvička od SZ, S nemá sílu přetlačit červenou barvičku z J. A srážky? No asi tak - zapomeňme. Kruci toto šílené období nemá a nemá konce
PS. taky Vám na zahradě popadalo suchem ovoce, padá a žloutne listí ... a pohled na tu (ne)trávu resp. uschlou půdu je k pláči ty fotky vyschlé vegetace z různých míst ČR jsou strašné
Strážnice 37,2 °C. Dnes ještě 40ka asi nepadne, ale zítra padne jak nic. Tady skoro 35... Zítra bude masakr
Update: Strážnice už překročila 38, teoreticky ta 40ka může padnout již dnes, pokud ještě do cca 16 teplota poroste tímto tempem
Toto je fakt pekne uz, ale i vlhkost klesla jak zacal vic vitr foukat. Data zde https://meteohrnciarovce.sk/
andy206
Jsem ve Valu a je to skutečně k pláči. Vše zde uschlé, žloutnou listnaté stromy, včetně odolných bříz. Tam kde je posečeno, je jen suchá tráva. Bohužel podobně je to na většině ČR, kromě několika ostrovů, kde jsou na tom dočasně líp, ale po nastávající šňůře veder se to i tam bude rapidně zhoršovat.
Výrazné a plošné srážky v nedohlednu
Dnešní předpověď na in-pocasi.cz z 03.08.2026 pro Prahu, Hodonín, Nové Zámky (kam patří Hurbanovo). To se poměrně těžko dá komentovat. Srpen 2026 bude možná nejteplejší měsíc v historii, stejně tak léto 2026.
Uvidime zatim je to výhled gfs ecak je zatim beze změny sice tam ma i teplejší vlny ale kombinované frontama oproti gfs
Španělská stanice 08347 Andujar 202 m:
https://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind...
Od 19.05.2026 souvislá řada tropických dní, pravděpodobně padne přes 100 tropických dní v řadě a všech 92 dí v meteorologickém létě nejspíše také bude tropických. +40.0 °C a více padá poměrně často.
Thundery15
Ke všemu ensambly gfs jsou hodně rozlítané ale hlavní běh kolem 35 je úplně mimo většina průměru se drží mezi 20-30
Prosím pokračování veder už neee. Těšil jsem se na teploty 25-29° a zase tam jsou ve výhledu tropy ach jo. Dneska jsem makal venku, musel jsem zatloukat takové velké kůly (tzv. lavičky na stavbu baráku) a bylo to peklo. Za prvé půda je tvrdá jako beton a nejde do toho nic zatlouct a za druhé už okolo 12-13h když bylo "jen" 30-31°C tak ze mě lilo jak z vola. Nejsem prostě stavěný na fyzickou práci v teplotách 30+. Zajímalo by mě zda ti "hrdinové" ze sociálních síti kteří píší oslavné komentáře pod články které hlásí teploty 35+ někdy také fyzicky pracují venku a nebo jsou to jen vyžírky co se válí celý den u bazénu a večer v hospodě.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.