Diskuse o počasí Lesní požáry v Kanadě jsou stále ničivější, hlavní příčinou požárů jsou údery blesků
Do konce století shoří většina lesních porostů na severní polokouli, což jen dále urychlí člověkem způsobenou změnu klimatu.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/...
Marek_98
Hodně obecné, zjednodušené a trochu i nepravdivé tvrzení z Tvé strany. Dřívější cykly oteplování a ochlazování na Zemi nikdy nebyly (a nemohly být) spojeny s činností člověka. Většinou tyto cykly byly postupné resp. "pomalé", pokud se nebyly vyvolány něčím nečekaným, náhlým. Aktuální situace těchto let a desetiletí je ale jiná - výrazně rychlejší. A ano, z hlavní resp. velké části je to díky negativním činnostem lidí.
Mrkni na dřívější výhledy modelů cca 10, 15, 20 let nazpět. Srovnej s aktuální realitou. Jak si výhledy vedly? No velmi dobře - dost přesně. Tak si říkám, co nás čeká v dalších letech a resp. desetiletích, pokud bude / nebude člověk s tím něco dělat.
Vřele doporučuji sledovat a číst články od pana Zeke Hausfather - pravidelně přináší velmi zajímavé články, grafy, studie atd. Tento pán je jedním z nejuznávanějších klimatologů ve světě a informace podává velmi dobrou - srozumitelnou a zajímavou formou.
Pokud je chuť diskutovat na toto téma, pak to přesuňme do vlákna Globální oteplování.
A závěrem ke článku - Kanada opravdu může být resp. bude velmi riziková pro požáry v budoucnu. A je to obrovská škoda, protože právě kanadské lesy resp. příroda je na světě unikátní.
Marek_98
Věda s vašimi účelovými zjednodušeními nesouhlasí:
Znepokojivá zjištění - nedávná studie odhaluje souvislost mezi klimatickou krizí a rapidním nárůstem příznivosti podmínek k lesním požárům v Evropě
https://www.theguardian.com/world/2026/jul/31/wild...
Současná klimatická krize způsobená především masivním spalováním fosilních paliv za poslední dvě století nemají s přirozenými cykly klimatu v dějinách planety Země nic společného - ty probíhají daleko pozvolněji v průběhu řádově delších časových úseků:
https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2023/...
andy206
Já nebudu zabíhat do detailů, protože se tématu globálního oteplování podrobně nevěnuji, takže tu nebudu psát nějaké protiargumenty. To, že nyní žijeme ve fázi oteplování planety je naprosto jasné a to, že na tom má podíl člověk, taky, ovšem myslím, že je potřeba, aby tu někdo tu diskusi vyvažoval zase trochu jiným směrem oproti extrémistům typu Ryšlink a ACE, kteří si jedou pořád to svoje a prostor k diskusi ani nenechávají. Však ve vedlejším tématu se jejich zaujatost projevuje opravdu extrémním způsobem. Takže ano, planeta se otepluje, ale na nějaké velké závěry si musíme počkat podle mě minimálně do konce tohoto století (co lidé udělali během tohoto století). Třeba já to tady v Brně vnímám tak, že sněhu od mého dětství, což se dá napsat, že byl úplný konec devadesátých let, nultá léta a začátek let desátých, určitě ubylo, ale letní vedra větší nejsou. Letošní rok konkrétně je hodně teplý, ale jednou za čas vlna veder prostě přijde, takhle to bylo i před 10 nebo 20 lety. Je však pravda, že starší lidé tvrdí, že za jejich mládí takové horko v létě nebylo a dlouhodobé statistiky jim i dávají za pravdu. Doufám, že budu žít ještě minimálně 50-60 let, abych toto mohl během svého života sám porovnávat.
Marek_98
Tak statistiky všeho druhu tady už někdo udělal, a ať se vezmou extrémy, průměrné teploty, dlohodobé normály, počty letních a tropických dní, tropické noci, seznamy záznamů Tmax +100 °F a více v ČR, průměrné teploty v jednotlivých hladinách, vývoj abolutních rekordů a další. Vše má v celku jasný vývoj. Spolehlivá data jsou ve velkém množství u nás v ČR od roku 1961, i před tím je ale dat poměrně dost.
Marek_98
Ano, já jsem rozhodně také pro otevřenou, konstruktivní diskuzi založenou na datech, statistice, studiích apod. (a bohužel vidím, kam se často stáčí diskuze v některých příspěvcích). Proto, když můžu, snažím se vyvarovat mému subjektivnímu srovnání, že před 20, 30ti lety bylo tak či onak. Tyto srovnání raději vidím formou oficiální statistiky od CHMU či jiných, ověřených zdrojů. A drtivá většina těchto zdrojů vidí jasnou souvislost resp. vazbu činnosti člověka <---> rostoucí teploty = oteplování. Zatím nikdo nepřišel s vysvětlením či studií, proč se nyní planeta tak výrazně rychleji otepluje, když by za to nemohly činnosti člověka?
A bohužel, dle mne, nemáme možnost čekat a srovnávat něco na konci století. Modely mají velmi dobré výsledky a proto těm scénářům, které mohou nastat, já celkem věřím. A opravdu musíme my všichni toto pochopit. Pokud toto pochopíme a nebudeme popírat data, výsledky, výhledy, pak věřím, že ty akce, opatření, řešení atd. půjdou daleko snadněji. Pak si na konci tohoto století mohou naše děti říct, že ano, např. tato či tato dekáda spojená s redukcemi CO2 a metanu, vedla k tomu a tomu. No a pak někdy za dlouhé desetiletí, jak budeme CO2 méně vypouštět a více se z atmosféry odbourá, tak pak někdy nám začne hladina CO2 klesat a třeba to bude první signál tomu, že se můžeme vrátit k "normálnímu stavu". Snad to té doby ještě naše planeta bude ve stavu, že tuto "regeneraci a nápravu" zvládne bez větších problémů.
A že se o něco "ochudíme" v současné době? Že nám třeba vezmou pětistovku nebo tisícovku ročně? Že nás v něčem "omezí"? Proboha úplně v klidu. Vždyť si žijeme jak prasata v žitě a máme asi nejbohatší období v posledních letech, ne-li dekádách (jen ten náš státní rozpočet se před pár lety protrhl).
PS. a bohužel rozumím, že jestli 30% lidí kolem nás toto teplo a ještě větší teplo + sucho vůbec nevadí, a že klidně ať zanikne česká krajina a je z ní nějaká "vyschlina", pak toto vše je těžké. Moc těžké ...
PS2. třeba pro Brno či jiné místo bude nějaká studie za dekády 1990-2026, jak se vyvíjela teplota, srážky. Můžeme pak diskutovat nad daty z české krajiny.
TommyAst
andy206
Díky za konstruktivní debatu, je vidět, kdo to umí a kdo ne. Uvidíme, jaký bude další vývoj. Je otázka, kam až dokážou vyšplhat letní maxima, já osobně jsem čtyřicítku ještě nikdy nezažil, ale je možné, že se někdy dočkám. Co mě ovšem děsí víc, je to, že minimálně tady na jižní Moravě prakticky úplně přijdeme o zimu. Tam je ten trend jasný a vypozorovatelný i "pouhým okem". Vzpomínám si na zimy v době, kdy mi bylo 10-15 let, v letech 2008-2013. Tam skoro každá zima přinesla nějaké určité období, kdy na zemi leželo 20-30 cm sněhu. Teď je i 10 cm vlastně takový malý zázrak. A těch period se sněhem ubylo, přitom sníh k zimě v mých očích pořád prostě patří. Když už přijdou mrazy, jedná se většinou o holomrazy. A i těch je méně, když jsem byl malý, tak snad nebyla zima, jejíž absolutní minimum by tu bylo vyšší než -10 °C. Teď jsou takové zimy tak dvě ze tří nebo tři ze čtyř. A teploty až okolo -20 °C, které tu byly kolem roku 2010, to je už hodně vzdálená minulost.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.