Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a mimořádně teplo, odpoledne často přes 35 °C, noc na zítřek tropická

Diskuse o počasí Katastrofální požáry ve Francii výrazným způsobem podpořil vývoj počasí

# 29.07.2026, 15:51

Nejhorší situace od druhé světové války, tak popisuje aktuální stav vyvolaný katastrofálními požáry francouzský prezident. Více než čtvrt miliónů lidí se muselo evakuovat, přičemž nejhorší situace zůstává v jihozápadních částech země, ale požáry trápí i Provence a další regiony země. Hasičům se daří dostat požáry jen částečně pod kontrolu. O ...... Více >>

# 29.07.2026, 15:59

Z Francie se během pár měsíců stala polopoušť..:!!::(
Šílený..

2243
# 29.07.2026, 16:03

Ty snímky z těch satelitů jsou šílené.

# 29.07.2026, 16:07

Francie se pomalu dostává do fáze, kdy extrémní projevy počasí můžou ovlivnit politické dění. Dnes jsem četl článek, že požáry na JZ mohou ohrozit podnik vyrábějící rakety a již se připravují na pozastavení/přesun výroby.

0
# 29.07.2026, 16:34

Tadeas
Ted neříkám že není ve francii velké sucho, a že to do jisté míry určitě jde vidět i ze satelitních snímků, ale něco se mi na té srovnávací fotce nezdálo, tak jsem tu fotku projel AI detektorem a ten řekl že je to AI generovaný snímek, tak jme asi naletěli na tu poušť všichni :D

0
# 29.07.2026, 17:05

spurdo
ok moje chyba, asi se zavařil i ten ai detektor :D

12
# 29.07.2026, 17:17

Fenixn
AI v tomto často tzv. halucinuje a označí jako AI něco co tak není stejně tak jako si občas vymyslí odpověď aby uspokojila tazatele. Bohužel se tomu stále nedá na 100% věřit.

# 29.07.2026, 20:01

"Pak stačí jediný blesk nebo lidská neopatrnost a vzniklý požár se velmi snadno rozhoří..."

To je tak hezky opatrně napsáno...

Tak tady je statistika příčin:
12% přírodní - Zahrnuje téměř výhradně blesky.
19% nehodová - Požáry způsobené technickou závadou (např. jiskra od elektrického vedení, porucha vozidla, vlaku či stroje).
30% úmyslné založení - Žhářství nebo úmyslné zakládání ohňů.
20% neúmyslné (pracovní činnosti) - Nedbalost při profesních pracích (zemědělství, lesnictví, stavební práce, řezání kovu atd.).
19% neúmyslné (soukromé osoby) - Nedbalost běžných lidí (odhozené nedopalky, táboráky, neopatrné vypalování trávy či grilování).

Tedy: přirozené příčiny (blesk) tvoří 12 %, zatímco zbylých 88 % spadá do různých forem lidského přičinění.

Takže odpověď na otázku z prvního odstavce článku "Co vlastně stojí za masivností a extremitou letošní sezóny požárů ve Francii?" je: stojí za ní lidé ;-).

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.