Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes slunečno s letními teplotami, zítra dorazí od západu i velmi silné bouřky

Diskuse o počasí Česko trápí sucho, ještě horší situace je v západní Evropě

# 12.07.2026, 00:00

Sucho je pojem, který se v posledních týdnech začíná opět stále častěji skloňovat mezi zemědělci a zahrádkáři, ale i vodohospodáři nebo třeba lesníky, prostě všude tam, kde je nedostatek vody nejvíce patrný. V minulém týdnu se sice objevily bouřky s vydatnějšími lijáky a zejména v Čechách i častěji a významněji zapršelo, nicméně na Moravě spadlo srážek ...... Více >>

2373
# 12.07.2026, 07:07

Krásně sepsaný článek o mimořádném suchu na většině území ČR.
Radši, ať je nějaký trvalý déšť a nebo nejlépe bouřkový systém, protože jak se jedná o lokální přeháňky a bouřky, tak tady, jak to poslední dobou bývá zvykem, nás to pravděpodobně opět obejde.

# 12.07.2026, 07:16

Tohle už není jen výkyv, ale spíše trend. Změna klimatu vede k mnohem suššímu klimatu.

Podle mě jsme ještě ani nevyrovnali extrémní suchou epizodu 2015-2019 a už se v podstatě spouští další extrémně suchá epizoda. Jediné srážkově bohatší roky byly 2020, 2023 a 2024.

Loňský a letošní rok dohromady je extrém jako vymalovaný, prostě je těch srážek extrémně málo celkově.

A v podstatě co na srážkách, když je stejně v průměru neustále silnější výpar a sucho bude tak nebo tak.

Pokud změna klimatu něco opravdu znamená, tak hlavně častější a intenzivnější sucha.

PS: Když je řeč o těch výrazných srážkách, co byly nedávno v Čechách. Přijel jsem na Mělnicko, kde byl opravdu silný přívalový déšť a spadlo přes 40 mm 1.7. ve středu. Jsou tady na cestách výrazné naplaveniny, písek, kameny, suť, jak tekly potoky vody, ale po těch cca 10 dnech je již úplně sucho, vše na prach, od té doby minimum srážek, často vítr...

# 12.07.2026, 10:46

letošek naprosto tutově nemá obdoby a 2015 nebo 2018 mu nesahaj ani po kolena. když už to teď vypadá takhle, tak později v létě a na podzim to už bude vlastně zima, jenom s tropickýma teplotama. už teď platany extrémně žloutnou, břízy někerý úplně holý, kaštany a javory totálně usychaj a voda je tak tragická, že ta vyschne úplně taky. 2 z 5 tůní na plachtě kompletně vyschly, dalsí je budou asi brzo následovat. a kříž? extrémní propad vody, snad půl metru oproti loňsku chybí

43
# 12.07.2026, 15:02

Sucho, konkrétně v Olomouci je naprosto příšerné a jak to máme se srážkami od začátku roku?

Leden: 13,4 mm
Únor: 20 mm
Březen: 14,5 mm
Duben: 11,1 mm
Květen: 64,2 mm (jediné 2 bouřky)
Červen: 41 mm (trošku trvalejších srážek na začátku měsíce, bez bouřek)
Červenec: 10,7 mm (doposud bez bouřek)
Souhrn: 174,9 mm, jako půlroční hodnota absolutně nedostačující. Kdyby nás zasahovaly alespoň ty bouřky, ale i ty jsou zde pasé. Plošnější deště v nedohlednu, naopak zase se zvyšující teploty a sucho. Už mě to nebaví...

Uschlé trávníky v Olomouci
F4
129
# 12.07.2026, 15:28

Klasika, SZ a JM nejvyšší teploty a východ si chrochtá a má příjemně. Tam ať to jde z jakýkoliv strany, tak srážky zaručené. To bych taky chtěl.

# 12.07.2026, 17:34

F4
No těch 6 mm nestojí za řeč. Zítra to už nebude poznat. Na zmírnění sucha žádný vliv.

F4
129
# 12.07.2026, 20:13

Aldy1977
Ale aspoň jste měli chladněji. To taky pomůže.

2373
# 12.07.2026, 21:39

Fero
Zítra zkusím tu žlutou trávu zdokumentovat i tady z Lazců.

# 12.07.2026, 21:46

Asi takhle. Rožnov a okolí, patří k těm posledním zbytkům území republiky, kde ty srážky stále padají. Když se mrknu na Intersucho a dám si mapu za poslední půlrok, tak je tam bílá barva, tzn. 0-20% času, kdy tam scházely srážky. Tady v okolí je to 80-100%. Až budou tyhle mapy takhle červený v Rožnově, a půl roku, tak pak řeknu, je tam trochu víc sucho, podobný tomu, co tady známe. Tzn. třeba roční úhrn srážek okolo 350 mm, jako tady mají některé roky, stejně vysoko položené stanice v Českém Středohoří. Když si to tam střihnou z 5 let dvakrát třikrát, a k tomu pak dejme tomu roční úhrn 450-500 mm, opět si řeknu, můžou tam mít sucho, jak tady. Plus si tam dají 40TD, v tom nějakej supertrop, pár dní s teplotou nad 37°C. K tomu třeba 100 letních dní. A mohl bych pokračovat. Prostě až se jednou dočkám situace, že tohle tam na rozhraní Zlínského a MSK bude dlouhodobě panovat, a přiblíží se to tomu, co tady máme celkem pravidelně (nebo i v části JM), tak nechci vidět to kňučení. A to nejen v médiích. Klidně ať si dá třeba Ostravsko nebo Frýdecko-Místecko tři čtyři roky s úhrny plus mínus do 400 mm a uvidíte tu jízdu, jak najednou je sucho. To že je tohle pravidelně v ÚK, a občas na JM, tam je to jedno, tam jsou zvyklí. A kecy typu, tam je příroda zvyklá, jasně. Určitě tam v hobby marketu koupím jiný semena, pro vlhkej a studenej SV, a tady koupím ty stejný pro suchej a teplej SZ. Tak určitě :D

# 12.07.2026, 22:12

Lerak2
Tak za prvé, v žádném ve svém příspěvku netvrdím, že byl a jsem zde na tom hůře než tradičně suché oblasti ČR, které ale už své sušší podnebí mají dané svou polohou.
Za druhé o pár příspěvků výše jsem do příspěvku přidal mapku, ze které vyplývá že sucho i zde dosahuje vysoké intenzity. Deficit srážek a nadprůměrné teploty zde panují již řadu měsíců, takže prostě sucho zde je také, i když a znovu se opakuji ne tak hrozivé jako v některých jiných částech ČR.
Jiná situace ale jen dočasně je ve východní části okresu.
Zs třetí nemá ceny zde již něco psát, protože cokoliv co se zde někomu nelíbí, je považováno za kňučení. A takováto diskuze fakt nemá cenu

# 12.07.2026, 22:26

Lerak2
Jinak to když si to znovu čtu co píšeš ve svém příspěvku, je celé nesmysl. Nelze srovnávat jablka s hruskama. Když by panovalo takové klima jak píšeš zde, tak u tebe by bylo ještě tepleji, ještě méně srážek atd.
Prostě každá oblast má svá specifika a tomu je přizpůsobena i příroda, viz např vegetační stupně. U nás nebudou prostě druhy charakteristické pro tvou oblast a naopak. Druhy přizpůsobené suchým podmínkám se ze suchem vyrovnají a budou se šířit, kdežto druhy přizpůsobené chladnějším a vlhčím podmínkám budou strádat atd.

# 12.07.2026, 22:30

Tadeas
Já žlutou trávu, suché toky, mrtvé ryby raději fotit nebudu, on by to zde nějaký kolega mohl považovat za kňučení a fotomontáž .:cool:

# 12.07.2026, 22:39

Tadeas
Je pravda,že ta travnatá plocha nás všude obklopuje a pokud je svěží tedy zelená a navíc udržovaná,tak vytváří se stromy pěknou kulisu.Jenže ta tráva většinou to sucho přežije,s příchodem vláhy znovu obrazí a tam,kde ne pomůžeme si dosetím.Ve volné přírodě zas semena trávy roznese vítr a s vodou zase převládne zelená.Sucho ale působí nevratné škody úplně jinde,jen tu trávu máme nejvíc na očích…

# 12.07.2026, 22:46

Aldy1977
No ono by stačilo jen lehce na to koukat, jaká je realita vůči zbytku území. Mně se prostě líbí dlouhodobě, jak to tam z okolí hodnotí Leknín. Nebo i Ryngle v Rožnově. To je mi prostě bližší a reálnější. A dá mi to víc, než když se furt dokola dozvím, že v Rožnově spadlo jenom 20 mm, pod stromem sucho a vlastně nic pořádně nespadlo, zejtra zase bude sucho. I když za dva dny spadne třeba 10 mm, a zase sucho pod stromem, atd. atd. Ono to pak může působit na některé, jako červený hadr na býka. Kapišto? Dávej sem klidně mrtvý ryby 🐟 nebo žlutý trávníky, proč ne. To je teď logicky prakticky všude. Ale jestli si prakticky v nejvíc zalejvaný oblasti, tak si myslím, že většině tady bude příjemnější info, typu ,,Fajn, zase nám tady pěkně zapršelo, aspoň 8 mm, pěkný a k tomu maximum do 18°C" no a ty od suchánků nebudou tak vytáčený, viz já a to jsem dlouho vydržel :cool:;-)

F4
129
# 13.07.2026, 06:50

Aldy1977
Je pravda, že okolí Beskyd, Ostravsko, Opavsko a okolí Jeseníků jsou dlouhodobě místa s pěknými srážkami a taky jsou ušetřena dlouhých extrémních veder. To samé Vsetínsko a Bílé Karpaty. Vezměte si tu extrémní vlnu. Čechy jely bomby několik dní po sobě a k vám do regionu než to vedro doleze, tak to trvá, pak je tak den či dva trochu nad 30, 2 dny nad 35 a už se ochladí. Čechy (a víc Z půlka než V) jsou na vedro a sucho více náchylnější. A JM taky. 6 mm není nic extra, ale jak jsem už několikrát říkal, když zhodnotím situaci a množství srážek, které mohla přinést (2-10 mm), tak 6 mm je super přesně dle předpokladu. Nám před 2 týdny hlásili 20-50 a ani těch 20 nespadlo...

70
# 13.07.2026, 06:57

Což je dobře :-) . Nám to nevadí.:love:

# 13.07.2026, 08:12

Aldy1977
To je těžký,na jedné straně se dá určitě napsat,že 6mm je pro srážkově bohatou oblast jako plivnutí,kór,když dohání deficit,moc neřešící úhrn.Na straně druhé ale třeba tady byla místa,kde teplotu slunce vytáhlo až naTD.Pokud by tady byla normální nasycenost půdy a víc se vypařovalo,jak prášilo,tak ten rozdílový účet za včerejší den by nebyl jen těch 6mm.Nicméně předpověď se vyjímečně v dobré obrátila,jak ohledně teplot,tak i srážek,což je fajn.

408
# 13.07.2026, 20:19

Tady je shrnutí situace a předpověď z 13.07.2026:

https://www.youtube.com/watch?v=Gy4_NOe8vPs

Nahprůměrné teploty a podprůměrné srážky v západní a střední Evropě podle všeho budou pokračovat. Španělsko není v těch nejhorších barvách, protože hodně map je jako odchylka od normálu. V Itálii lehce nadprůměrné srážky kvůli lokálním bouřkám. A srážkový normál v létě je v Itálii-Španělsku nižší.

Od Fracie, Německa až do Střední Evropy a Poblaltí je situace dost špatná.

2373
# 13.07.2026, 21:33

Hodně žlutá tráva na některých místech. Někdy se objeví až oranžová, což jsem snad nikdy neviděl. A zlomená větev u pole. Posílám fotky žluté a suché trávy.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.