Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dorazí studená fronta, v jihovýchodní polovině území pozor na bouřky s prudkým větrem

Diskuse o počasí V první polovině nového týdne větrno, v závěru stabilní léto

# 12.07.2026, 13:11

Fstorm
No těžko říct, bude to opět lokální loterie :cool:

# 12.07.2026, 13:23

Založte někdo bouřkové téma na úterý, nebo ho založím já.

Úterý bude výjimka potvrzující pravidlo, takže jeden den budou nějaké výraznější srážky a bouřky, ovšem extrémně lokální. Ale jinak celková předpověď je suchá a teplá. Nic to zásadně nezmění a počet míst s žádnými nebo zanedbatelnými úhrny bude vyšší, než počet míst s výraznými úhrny.

Lokální silné bouřky, zdroj: ČHMÚ
139
# 12.07.2026, 13:37

Aura počasí

Založ

No pravděpodobně i ve středu se má něco objevit

48
# 12.07.2026, 16:54

dnes krásné počasí,zatím 9,9 mm
...už 11,8 mm

15
# 12.07.2026, 17:20

Icon nezklamal.... model, na který je opravdu spoleh. U aladina si vždycky může člověk vybrat. Chtělo by to mít k dispozici třeba aspoň průměry jeho ensemblů nebo nejlépe všechny z celým možným rozpětím. Protože ten hlavní běh, co je k dispozici u map čhmú tam to lítá odezdi ke zdi. Jinak dnes mimo icona tam měli srážky všichni a nespadlo nic... takže tak. Příští týden tady taky nic nečekám. Snad někdy s jeho koncem se tam zvyšuje šance na vodu. Ale v zázraky už nevěřím.... propadák je poněkolikáté již SHD, který předpovídal do okolí silné přeháňky a dokonce i bouřky, což bylo dost vedle.. nevím co je to za model, ale vždy hodně přehání...

no a podle aladina taky byla nastavena textová předpověď.. takže nevyšla. Byť tam byla zdůrazněna nejistota... mohli aspoň dodat, že na západě a jihozápadě kraje se srážky neočekávají nebo jen velmi ojediněle.. ale toto slovo již mají zakázano používat, takže bohužel.. možná jsou ty předpovědi pro širokou věřejnost přívětivější, pro mě jako více založeného do meteorologie tam vnáší spíše chaos a zmatek...

# 12.07.2026, 17:30

Neuro
Tady 6 mm, to je jen plivanec na namočení prachu. Zítra to už nebude poznat.

113
# 12.07.2026, 17:41

Aldy1977
Vy si tam pořád nahoře stěžujete co já bych za těch 6 mm dal, jinak nový Aladin.

# 12.07.2026, 17:50

kapr84
Podle mě nejde o model, jako o to, zda člověk sleduje ansámbly. Všechny modely mají hlavní běhy sem tam a ansámbly jsou vždy rozhozené.

Pokud chce člověk co nepřesnější předpověď, musí vidět všechny možné varianty a scénáře a ne pouze 1 běh.

A když člověk zkoukne například 3 modely, furt má poměrně malý počet možností. Ansámblů je několik desítek a je prostě širší pohled.

# 12.07.2026, 17:52

jack
Ale 6 mm je fakt o ničem. Jasně velká část Evropy je tam tom hůře než já zde, ale jednotky mm nikde nic neřeší.
Modely nemůžou předpovědět kde bouřky či přeháňky udeří. Bude to jako vždy loterie. Aspoň bude co sledovat.

15
# 12.07.2026, 17:59

AuraPočasí
no jasně, to taky píšu.. jenže z Aladina vidíme jen hlavní běh... proto to tam tak lítá ty jednotlivé výstupy. Viděl jsem meteogram, který je jen pro interní použití v čhmú, kde byly vyznačeny všechny možné varianty... chtěl bych se dožít až to bude veřejně. Snad s webem pro poučené, na který si ale stejně počkáme asi dalších deset let... podle toho jak dlouho trval ten paskvil, co je k dispozici.

V roce 2026 si člověk musí maxima, minima a srážky přepisovat do vlastního deníku, aby o ně nepřišel... to je mazec. Je to ostuda... snad jediné plus je synoptická mapa a sondáže, to je ale dneska strašně málo....

# 12.07.2026, 18:35

Tady přes víkend od pátku, žádná změna. Dva dny s maximy většinou 28-29°C, dneska už často s tropickou třicítkou (např. Ústí, Teplice nebo Kopisty u Mostu), nejvyšší teploty v dolním Poohří a okolí, s maximy nad 31°C (Doksany 31,5°C). Srážky samozřejmě žádné

68
# 12.07.2026, 19:48

Dnes 7mm deště a asi ještě něco málo kápne :love:

139
# 12.07.2026, 21:50

Taky estofex dnes vydal předpověď na dnešek, ale moc mu nevyšla. Třeba jsem sledoval ty ohromné bouřky na jz. Ruska a tam někde, ale on tam kreslil jen výskyt bouřek s maximálně s prvním stupněm, ale vypadalo to tak na 2.
No uvidíme s čím přijde další dny.

139
# 12.07.2026, 21:53

Toto vše co bylo dnes na sv. Evropy by se mohlo v úterý a ve středu objevit u nás. Jsem fakt zvědav na další aladinovy malůvky

# 13.07.2026, 15:27

Aldy1977
Tohoto suchého prokletého severovýchodu :vitr: s nižšíma teplotama já osobně už mám plné zuby, aspoň že nás čekají nějaké ty přeháňky/bouřky středa-sobota-neděle v aktuálním výhledu a trochu změna proudění, ikdyž se tam pak zas sere ten chladnější severovýchod. Tenhle červenec jsem se moc nevykoupal a stará vůbec, ta potřebuje prostě větší teplo.

Jako 5 tropických dnů je průměr, ale od kdy, si to spočítaj za toto století a kde s nima sme. Máme dnes úplně jiné standarty a výhled zatím takto, no ikdyby těch tropů tady bylo 30 dnů za rok tak mně to jaksi ani moc nevadí, když to neskončí totálním suchem.
Krajina a my se musíme adaptovat, proces je moc rychlý, ale že bychom se museli stěhovat odsud tak asi těžko, první z Klášterce jde F4

# 13.07.2026, 19:00

Leknín.
:cool::cool::cool:
SV proudění je vždy nanic. Snad už delší dobu nebude.
Dnes nakonec zde padl letní den, tropický zde tento týden asi nakonec nebude , ale 25-28 bude.
Teploty nad 30 nemusím, je to únavné, venku se nic moc nedá dělat a 5x ročně mi to stačí. Letos už zde 9 tropických dnů a dalších se určitě dočkáme :cool: každý máme vnímání teploty nastavené jinak :cool:
Dnes byl pro mě teplotně ideální den :cool:
Zítra a ve středu šance na bouřky ale zase jen lokální loterie.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.