Diskuse o počasí V neděli byla na jihu Čech detekována i dvě slabší tornáda
No bude to znít možná divně, ale takhle slabé tornádo jsem snad ještě nikdy neviděl - to video.
Možná je to nevhodné hodnocení, protože se tam ty (lehčí) věci trochu otáčí a létají vzduchem, ale zároveň je patrné, že ta síla větru není bůhvíjaká a nejedná se o velké drama. Kdyby přímo na té zahradě byla síť anemometrů, nejvyšší náraz by byl tak možná 100 km/h a stěží více. Možná v té mikro oblasti těch savých vírů třeba 125-150 km/h, ale to je prostě mini oblast. V jednu chvíli tam ty zahradní židle sebou prudce trhnou a vyletí nahoru - což samozřejmě o poměrně velké síle svědčí.
Paradoxně i tornádo může být někdy až překvapivě slabé a nějaký jiný jednodušší poryv větru mnohem silnější. Například bych věřil, že těch 122 km/h ve Volarech muselo způsobit mnohem větší škody - už jenom tím, že šlo zřejmě o plošnější poryv na mnohem větší ploše.
AuraPočasí
Nevhodné hodnocení (resp. nějak ten komentář nechápu)? Vítr tam evidentně rotuje, takže je to buď tornádo nebo rarášek. Vzhledem k tomu, že tam na radaru byla detekovaná supercela a rarášky se vyskytují při jiných podmínkách, tak to bylo mnohem pravděpodobněji tornádo. Prostě jen patřilo k těm nejslabším, drobné škody způsobilo (sousednímu domu vytrhalo tašky a zničilo konstrukci bazénu).
In-počasí
Nevhodné hodnocení bylo myšlené ode mne - že to hodnotím jako slabé tornádo, nebylo to myšleno jako chybné posouzení, že by nešlo o tornádo.
Samozřejmě je to tornádo, jenom mi připadalo trochu nevhodné o tornádu mluvit jako o velmi slabém (sám za sebe), protože tornáda jsou většinou dost divoká.
Je to trochu oxymóron. Slabé tornádo je slovní spojení, které nejde tak moc dohromady a já použil nejslabší tornádo jaké jsem kdy viděl - tím bylo myšleno to nevhodné hodnocení toho tornáda jako slabého, ale prostě jsou tornáda silnější a slabší, ale obvykle jsou ničivá.
Je to prostě jako napsat, že bylo slabé vedro nebo něco takového... slabý přívalový déšť atd. Prostě to slovní spojení. A tím jsem narážel na to, že to může být nevhodné hodnocení, mluvit o tornádu jako o velmi slabém.
Připadalo mi trochu nevhodné už jenom napsat - nejslabší tornádo, jaké jsem kdy viděl - přestože se jednoznačně jedná o tornádo. Na videu je zkrátka vidět, že mezi tornády jsou i taková, co nejsou příliš destruktivní, ale drtivá většina tornád jsou.
In-počasí
To tornádo na videu bych hodnotil něco jako F0- (tedy slabší v samotné kategorii F0).
Problém je, že pokud se dostaneme na F1 a F2, síla a destrukce prudce narůstá. Setkání s takovou F2 (celkem častý výskyt) je již na hraně smrti a destrukce budov.
Například to tornádo na jižní Moravě, co dorazilo do Hodonína, v Hodoníně bylo hodnocené již jako F2 a ne F4 a přesto ta destrukce byla značná (zřejmě šířkou tornáda). A mezi F1 až F5, bude zhruba tak 99% tornád F1 až F3, tedy sice ne katastrofické, obří a plošné, ale prostě s většími škodami lokálně - podle šířky.
AuraPočasí
Tornádo na jihu Moravy bylo hodnoceno jako F4: https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/tornado-k... Rozhodně ne F2.
In-počasí
Narážel jsem na tuto mapu. Z ní vychází Hodonín jako F2, ale zřejmě tornádo transformované z F4 na F2 je ve výsledku mnohem silnější nebo širší, než tornádo, které je F2 jako maximum.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.