Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hodně oblačnosti a na většině území zaprší, na východě i bouřky

Diskuse o počasí V novém týdnu nás přejde několik frontálních systémů

# 31.05.2026, 09:55

Počasí v novém týdnu bude poměrně nestabilní. Střídat se budou slunečné dny s deštivějším počasím během přechodu jednotlivých frontálních systémů. Teplotně i srážkově půjde o normální týden. V novém týdnu také začíná meteorologické léto a skončí jaro.... Více >>

# 01.06.2026, 13:01

Vypadá to tak. Určitá změna cirkulace a proudění a více srážek. Sucho se oslabí, avšak to rozložení srážek je nerovnoměrné. Část Čech dostala vyšší desítky mm a část jen jednotky mm. Zatím, ještě poměrně dost spadne tento týden.

# 01.06.2026, 13:57

No teplotně mně to přijde jako podnormální týden, nějaké letní teploty se začaly jaksi odsouvat do druhé dekády, ale realita bude třeba jiná... ty srážky bomba, já mám dnes zatím přes 20 mm a stále :prsi: výhled je 10 mm, teplota nakonec +17

8332
# 01.06.2026, 14:42

Tak dneska zatím okolo 24°C, zmenšená oblačnost, lehce pofukuje. Ještě že aspoň jsme tady nasbírali okolo těch 10 mm, nic extra. Ale o pár km dál, to bylo ještě slabší. Takže v tomto aspoň nějaká spokojenost. Zítra slunečno a letní den. Ve středu to vypadá lépe s deštěm :prsi: Tak snad další vylepšení deficitu

# 05.06.2026, 06:58

Tohle nastavení se asi jen tak brzy nezmění, tak máme výhledově nějaké srážky, ale na letní teploty si musíme tady ještě počkat a ten příští týden od studené fronty v úterý vypadá beznadějně chladnější a konec toho nevidno. A to už pak bude slunovrat a barák není ještě pořádně vyhřátý a dědek má tendence přitápět :D :zz:

15
# 05.06.2026, 07:37

Prší krásně! A konečné i v té nejsušší oblasti.

7
# 05.06.2026, 08:07

Tak si myslím že modely tuto situaci s deštěm trefili docela dobře a prší tam kde mělo cca v tom objemu co mělo. Zatím máme 6-7 mm tak uvidíme zda to doleze na 10 mm, ale jsem spokojený za posledních 5 dní přes 40 mm je slušných. Povrchové sucho tedy dá na chvíli pokoj a trávník už se hezky zelená.

18
# 05.06.2026, 08:11

Čechy dostávají pěkně, no. U nás to bude zase o pár milimetrech a na Moravě někde asi nespadne vůbec nic.

39
# 05.06.2026, 08:15

Prší drobně, kdyby to vydrželo aspoň celý den. Od neděle to dalo po trochách zatím cca 21 mm. Čím víc na JZ, tím víc, mnohem víc. Ale nejmíň nemáme, co tady čtu...

7
# 05.06.2026, 08:20

Jirke85
Řekl bych že Morava ja na tom převážně s vláhou dobře stejně tak jako západní polovina Čech. Nejhorší situace je asi pořád řekněme v takovém "středu ČR" tedy části středočeského kraje převážně severně od Prahy, dále části Vysočiny, Pardubického, Král.Hr. kraje a mimo tento střed možná také některé oblasti krajního JZ Čech a Ústecko. No je to teď takové roztroušené a na řekněme 70-80% území je situace se suchem relativně v pohodě, ale je mi jasné že prostě jsou oblasti které na tom stále nejsou dobře a dnešních pár mm to moc nevylepší.

0
# 05.06.2026, 09:02

Lerak2
Díky za tvé upozornění ale já opravdu mluvím za sebe.. bydlím blízko centra Ostravy ..nic jsem zde nepozoroval v tomto roce ani zahřmění natož bouřku..pokud zde ještě někdo jiný přispívá z mé oblasti poprosím o reakci a případně potvrzení mého tvrzení...

19
# 05.06.2026, 09:44

VDM77
Ja bydlim ve Stare Bele a letos jsem taky nevidel a neslysel zadnou bourku.

278
# 05.06.2026, 10:39

Za noc 5mm nic extra, více pršelo ve vnitrozemí.
Za červen zatím 7,5mm

# 05.06.2026, 10:45

kozacik
Stará Bělá je plus mínus, mezi tou stanicí v Porubě a Mošnovem, kousek pod Ostravou. No když už tady zmíním Mošnov, tak jen v květnu 3 dny s bouřkou :blesk:

506
# 05.06.2026, 12:15

No, dobrý dneska 8,2 mm, a koukám, že okolo Plzně se zase něco líhne.. plus teda i v Německu je těch "jadérek" docela dost...

278
# 05.06.2026, 12:20

palma
Dnes bude přeháněk dost, na severozápadě a severu Čech i bouřky. Klasické postfrontální prostředí se zvýšení instabilitou.

199
# 05.06.2026, 16:02

Ta předpověď na příští týden je hrozná,kromě pondělí tak teplota bude kolem 20 a občas pršet a do toho chladné rána.

# 05.06.2026, 17:15

76 front a 0 z nich srážkově o něčem, možná ta dnešní už hraniční. je hezký to počítat, ale když každá rozblije jednotky milimetrů do několika epizod tak to je jako nalít si plnou sklenici vody, cucnout si a zbytek vylejt. už téměř 2 roky nebylo dne s úhrnem nad 20mm. a samozřejmě bouřek stále absolutní nula, tedy ono těch kolem jdoucích už pár bylo, ale že by zavítala až sem, to né

# 06.06.2026, 23:59

Dneska ráno místy, po dlouhý době, pěkný mlhy. Přes den tady pak většinou slunečno, odpoledne tady v okolí často letní den, s maximy většinou okolo 25-26°C (Doksany až 26,6°C). Ochutnal jsem jinak první meruňky, na Litoměřicku, a jsou tedy letos velice pěkný. Brambory jsou taky hodně velký, pomohlo zavlažování, sklizeň probíhá už od konce května. No a tady v okolí stanice v Doksanech, se trochu zase vzpamatovala kukuřice a už to vypadá pěkně zeleně, na poli. Bohužel některý obiloviny to letošní sucho odnesly, a výnosy budou místy slabší :(

Letošní meruňky
V okolí stanice v Doksanech
Včerejší srážky nejsou vůbec znát
# 07.06.2026, 11:41

Dnes poslední fronta tohoto týdne. K ránu tady byly dvě přeháňky po sobě, ta první jen slabá až mírná a druhá středně silná. Dohromady nám daly 0,7 mm srážek. A teď začal foukat silný nárazový vítr a kolem nás zase vznikají nějaké přeháňky, tak uvidíme, jestli ještě něco bude.

EDIT, 18:15 SELČ: Tak nakonec tu potom byly ještě tři velmi slabé přeháňky, ty už měřitelný úhrn srážek nepřinesly. A teď už tolik nefouká, ale když jsem se koukl na Žabovřesky, tak ty dnes mají největší náraz větru 50 km/h.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.