O víkendu nás začne ovlivňovat oblast nižšího tlaku vzduchu. Slunečné a suché počasí tak skončí. První srážky hlavně do severovýchodní poloviny území dorazí již v sobotu ráno. Půjde o déšť nebo přeháňky, ojediněle zabouří. Odpoledne potom hlavně na jihu a západě území začnou vznikat bouřky.... Více >>
Diskuse o počasí O víkendu dorazí bouřky, ojediněle i silné s kroupami a nárazy větru
Ano, půjde vzhledem k parametrům o první výraznější bouřkovou situaci.. hodnoty budou opravdu i na supercely. Jsem teď na bouřkovém semináři v Čechách.. takže to znamená zcela jistě supercelu u mě v Buchlovicích.. přeháním, ale obvykle tomu tak je, snad se i tady něco vyskytne. Vlhkosti a dalších věcí bude dost..
hmm, nejsem si jistý
Jako už bylo na čase, toto nekonečné suché počasí jen se sluncem a minimem mraků mě nebaví. Jo na výlety a podobně super, ale podle mě jich bude ještě v létě vice než dost.
Akorát stejně to vůbec na žádnou slávu se srážkami a bouřkami nevypadá.. V sobotu rychlý přechod fronty od severu (podobně jako ve středu) v dopoledních hodinách a hlavně se rozfouká silnější S-SZ vysušující vítr, který jsme už dlouhou dobu neměly. Jako ig něco se asi stihne iniciovat aspoň v jižní polovině území, ale bude toho málo. No a v neděli až večer nějaké bouřečky v JZ. Jestli to bude pokračovat celou noc až do pondělí ráno tak supr, ale je to hodně chaotické ty modely. A potom nějaká fronta na středu, jejíž přechod se rýsuje na ještě blbější ranní hodiny. Snad se to ještě vylepší..
No tak jsem na to zvědavý. V sobotu jsme asi bez šance všechny modely mi dávají nulu a bouřit bude hlavně na JZ Čech. V neděli už je ta šance větší tak čekám na to jak na smilování aby zapršelo a abych nachytal nějakou deštovku. Každý 1mm srážek udělá cca 200l zachycené vody a celkovou retenční kapacitu mám 6300 l tak snad se doplní již skoro prázdné nádrže a hlavně se to zase trochu zazelená. Voda je zde potřeba opravdu hodně a to nejsme jediní tak kéž by ty srážky byly plošné, ale u těchto situací to bohužel nelze čekat a budou velké regionální rozdíly.
Pro SZ ve dvou dnech výmazy a bouřky předsunuty jinam, nepopsatelný rok. Ale hlavně dostanou jásající.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.