Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně jasno s letními, místy i tropickými teplotami

Diskuse o počasí Několik stanic hlásí první tropické dny roku, v Plzni a Doksanech bylo přes 32 °C

# 24.05.2026, 15:39

Dnes odpoledne několik stanic hlásí teplotu kolem 30 °C. Jde o místa v Polabí a výjimečně také na jihu Moravy. První tropickou teplotu letošního roku sice již včera naměřila stanice v Doksanech (bylo 30,4 °C), ale šlo o jedinou stanici a má specifické podloží, díky kterému se zde vzduch více prohřívá.... Více >>

# 24.05.2026, 17:25

U nás to dnes také vyšlo, první tropický den roku s maximem 30,6 °C.

# 24.05.2026, 17:41

In-počasí
Jenom, ať jsou informace správné. Doksany včera 30,7°C. A ta informace o podloží, patří k Plzni Bolevci, kde stanice stojí na pískovém podloží v arboretu, a v okolí je speciální vrstva, kde dochází k vyššímu prohřívání. U Doksan naopak může dle ČHMÚ, docházet ke kolísání měření teploty, vzhledem k umístění, prakticky uprostřed pole, a více tam může na rovném okolí pozemku, proudit vzduch

# 24.05.2026, 17:57

Lerak2
To je myšleno tak, že stanici v Doksanech pravděpodobně ovlivňují ta holá hnědá pole v okolí https://www.in-pocasi.cz/webkamery/ustecky/doksany... , která se prohřívají více než travnatá plocha. A měřit se má na travnaté ploše. To se tam sice měří, ale kousek je to pole, tak stačí lehký vánek a posune to tam prohřátý vzduch z pole, proto to tak kolísá tam a není to úplně ideální (v kontextu toho, že jde o profesionální stanici).

# 24.05.2026, 19:02

In-počasí
Bohužel musím nesouhlasit. Doksany mají jako jedna z mála stanic v Česku, i potvrzené externím auditem, že tam probíhá vysoce přesné měření, s nejnižší chybovostí. Takže ještě jednou, informace o podloží je k Bolevci. Tady přidám pár informací, k Doksanům z literatury. Zdroj literatury, autoři Martin Možný, Daniel Bareš, Jiří Novák, 100 let agrometeo měření v Doksanech

90
# 24.05.2026, 19:42

Lerak2
To je sice moc hezké, že mají vysoce přesné měření. Měřidla na špičkové úrovni atd. atpod. Ale okolí tě stanice se už teď rozpaluje tak., že to ovlivňuje samotne měření. Co je na tom divného, vyschlá hnědozem bez kloudného porostu. Už loni jsem na to upozorňoval a některým se to nelíbilo

# 24.05.2026, 20:17

charlie
V Doksanech se měřilo už zhruba 40 let předtím, přímo v obci, v areálu kláštera a cukrovaru. Následně se vytvořila nová agrometeo stanice, a zároveň bylo souběžné měření. Mimo obec, kde je stanice nyní, byla teplota přes den o něco nižší. Takže tam kde se nyní měří, jsou dosahovány nižší teploty, než bylo v obci. Stačí takto?

# 24.05.2026, 20:19

charlie
Jinak měřilo se v tu dobu i pro delší a další kontrolu, na okraji Roudnice ;-)

# 24.05.2026, 20:28

charlie
Tady máš ještě vývoj teploty v hloubce 1m v Doksanech, od roku 1950. To ti taky něco naznačí. Měří se samozřejmě pod travnatým povrchem

Zdroj literatury: Změny klimatu, fenologie, a ekosyst. procesy
Autor Martin Možný a kolektiv

# 24.05.2026, 20:31

charlie
Tak tak.
Přesná měřidla určitě mají, jenže to měří aktuálně teplotu v těsné blízkosti nevhodného povrchu o velké rozloze, který se přehřívá, takže to nenaplňuje meteo kritéria o správném umístění stanice, teplotního čidla..
V Bolevci krom toho podloží je stanice také umístěna celkem blízko čtyřproudové silnice..
Takhle velká asfaltová plocha též není pro meteostanici moc vhodným sousedem..

Umístění stanice v Plzni - Bolevci
90
# 24.05.2026, 20:44

Lerak2
Ta pole v těchto dnech vytváří tepelný ostrov. Chovaji se pomalu jako beton. Když by byla pole bohaté zarostlá, tak tu teplotu na stanice budou pro změnu ochlazovat. Stanice je prostě moc blízko. Můj názor a asi mě nepřesvědčiš o opaku.

# 24.05.2026, 20:55

charlie
Za 14 dní o víkendu mám doplňkové měření na Roudnicku. Jestli se chceš přidat, můžu tě vzít, ať vidíš data z terénu ;-)

90
# 24.05.2026, 20:57

Lerak2
To beru.;-)

# 24.05.2026, 20:59

Prakticky u každé stanice, z tohoto pohledu, najdeme něco. Jen pro další názornost. Třeba Brno Žabovřesky, teploměr přímo pod hlavní rušnou silnicí, před betonovou zdí, v malém uzavřeném areálku, ze 3 stran, na svahu směrem k jihu, pod stanicí těsně další pevné plochy a asfaltová silnice

Mapy.cz
Mapy.cz
# 24.05.2026, 21:00

charlie
Super, pár dní předtím ti pošlu SZ;-)

# 24.05.2026, 21:12

Mohla být v Brně třetí stanice, ale už na začátku století se to zatrhlo a od té doby nic. Vlastně dokonce dvě mohly být. Žabovřesky za mě okey. Měření velmi přesné, ale to okolí má samozřejmě i negativní vliv. Nicméně dneska koukám rozdíly Tuřany vs Žabovřesky jen 0,6°C. Dříve to bylo horší. Ono Kroftova ulice není tolik rušná, jelikož většina aut a MHD jezdí po vedlejší ulici. Taky se to okolí stanice tedy dost za 20 let proměnilo, ale k lepšímu. Snad bude tento postup trvat i dál.

Dneska:
Brno - Žabovřesky +29,8°C
Brno - Tuřany +29,2°C
Troubsko (Troubalov) +29,1°C

# 24.05.2026, 21:26

Aidamkoo
Žabovřesky dneska TD, TMax 30,1°C ;-):slunce:

Celkem na cca 2 minuty byl TD :D

# 24.05.2026, 21:38

Lerak2
Já myslel, že to je chyba. Koukal jsem jen na tak krátký úsek. :D

Zítra se stavím v okolí Nových mlýnů a omrknu si stanici v Brodě nad Dyjí. Jedna z mála stanic, kde jsem nebyl. :)

# 24.05.2026, 21:47

Aidamkoo
V polích za barákama, stejně jak Doksany. Ale baráky jsou blíž, takovej klasickej záhumenek s pár stromy. Doporučuji, je tam pěkně ;-)

# 24.05.2026, 21:49

Lerak2
Jojo, hezký výletík. Těším se. Nové Mlýny jsou nádherné, jejich okolí taky a stanice v Brodě bude parádní hřeb dne. ;-)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.