Tady nakonec nějak o půl třetí dorazila bouřka (byly slyšet ale jen hromy), a také nechybělo zesílení větru a chvilkový, ale velmi vydatný déšť. Voda ihned tekla po chodnících a sotva jsem se stihl schovat do muzea. . Ale po několika minutách to začalo hned usychat. Napršelo ale jen 1,2 mm. Přímo zde v Olomouci bouřka nakonec přešla už jenom v přeháňku, která se následně rozplynula. Ve večerních hodinách začal foukat až čerstvý nárazový vítr a teplota lehce klesla. Nyní už jsme těsně pod 20°C. Zítřejší ráno bude asi chladnější, ale od pátku opět přijde oteplení.
Diskuse o počasí Před námi je letní týden s minimem srážek a často slunečnou oblohou
Model GFS nyní maluje už třetím výstupem poměrně silné bouřky kolem 2. června a jelikož se nejedná pouze o jeden náhodný výstup, tak tomu dávám i nějakou větší váhu. Uvidíme, jestli to udrží i nadále a třeba se k němu postupně připojí i další modely. V posledním běhu značně přidal a nyní to vypadá na větší systém MCS postupující od jihozápadu přes východ Česka až někam do vnitrozemí Polska.
Ostatně model GFS umí dost překvapit. Například při minulé výraznější situaci 11. května byl snad první kdo odhalil danou synoptiku a počítal s tím na skoro týden dopředu.
Stanice v Prostějově hlásí dnešní přízemní teplotu 1,0°C.
A když navážu na téma vedle, jakou relevanci má to měření pro 45 000 obyvatel Prostějova? Podle mě skoro žádnou, stanice je mimo město uprostřed travnaté plochy letiště, navíc pod velmi mírným severním svahem okolních polí.
Jezdíval jsem tím směrem ráno na kole a hned za posledními baráky města mě vždycky praštila zima, která tam byla.
ludvicek
Jojo, jednou bylo -15°C a tuším 3x -14°C, kdyby se sem ale dostal ten arktický vzduch z Polska, tak hrozilo, že půjdeme pod -20°C, to by zmrzl už asi kompletně... Jinak vidím, že v Brně jste tropický den nakonec měli, tady to pokazila ta bouřka u Olomouce, která teplotu hodně srazila, chyběl jen kousek, maximum bylo 29,6°C. Teď si budeme muset na tropický den asi chvíli počkat.
Včera nakonec vrchol s +28 (letos nejvyšší teplota) a spadlo pár kapek a výhled nemá tady ani jeden letní den, ale ta situace hned 1.6. vypadá hodně nadějně, srážky tam mají všichni, no tak to snad nebude žádný propadák s pár mm...
Venku teď pěkný severák , on mně tak srášně chyběl!
No tak na ty výhledy se nyní dívá mnohem lépe než pár dní dozadu a vypadá to že od soboty tlaková výše postupně odevzdá svou nadvládu nad střední Evropou a tlak bude postupně klesat, přidá se více oblačnosti a postupně snad i srážky. Modely se na změně synoptiky shodují takže podle mě už je to jisté a začne to pomaličku v sobotu. Ale co se týče srážek tam zatím nejsem moc velký optimista a počkám si až to bude opravdu za rohem. O víkendu to nebudou nějaké plošné intenzivní srážky a spíše lokální bouřky nebo přeháňky. Něco většího modely kreslí až v noci na pondělí takže tam to chce ještě počkat a budeme moudřejší. Ale co je pozitivní, že tam je naděje na slušné srážky a odpočineme si od neustále pražícího slunce. Květen skončí zřejmě nadprůměrný v teplotě a slunečním svitu a podprůměrný ve srážkách (to je 100%). Ostatně jako celé jaro, které zde bude asi nejsušší v historii.
spurdo
Je to naše mrazová kotlina A ano, není úplně reprezentativní pro Prostějov, ani Vrahovice, ani Držovice, hlavně co se teplot (v některých typech povětrnosti) týče.
Čelákovice ráno poměrně chladno (na Čelákovice posledních dní) - 11°C, dole u Labe určitě o 2 nebo 3°C míň.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.