Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přeháňky, na východě zpočátku trvalý déšť, výjimečně i zabouří

Diskuse o počasí Změna klimatu povede k výrazně většímu množství supercel v oblasti Alp, na jihozápadě Evropy jich naopak ubude

# 15.05.2026, 13:27

Supercela je specifický typ konvekční bouře, který se od jiných typů bouří liší především svou vnitřní dynamikou. Charakteristickým znakem těchto bouří je rotující výstupný proud vzduchu, který označujeme jako mezocyklona. Právě tato rotace umožňuje bouři udržovat svou strukturu po delší dobu, často i několik hodin, a čerpat energii z okolního prostředí efektivněji než jiné typy bouří.... Více >>

# 15.05.2026, 13:59

Hodně zajímavý článek. Vždycky jsem si myslel, že supercelám se daří „na rovinách" jako v USA, ale jsem překvapený, že Alpy mají nejvyšší výskyt. A překvapuje mě, že na mapě celkem boduje ČR a naopak Slovensko spíše zaostává i část Polska - možná je to jen tím kratším obdobím 10 let.

Obecně ten výskyt se soustředí nějak do středu Evropy s tím, že severnější - SZ regiony už jsou zřejmě příliš chladné, bouřkově neaktivní a některé jižní naopak suché.

Ta očekávaná změna to pak posune ještě trochu více do kontinentu směrem k SV.

Jinak si myslím, že třeba pro ČR by to mohlo odpovídat - nárůst, protože v posledních letech byly supercely někdy hodně časté, například v roce 2022 a každoroční výskyt je již prakticky zvykem - ovšem mluvím spíše o pár desítkách případů, než o jednotkách vzácných.

Kdybych to měl hodnotit podle pozorování počasí posledních několik let, tak jednoznačně trend nárůstu.

92
# 15.05.2026, 14:10

Pěkný souhrn. Hlavně zajímavá je ta část o úbytku supercel v určitých regionech. Je na tom pěkně vidět, že ne všude prostě navýšení teploty a globální oteplování navýší extrémy. Celkově ano, ale regionální dopady jsou vždy velmi odlišné.

# 15.05.2026, 20:07

Jsem myslel, ze SC potrebuje rovny teren, coz tvrdi i lovci bouri v USA, trochu podivne ty Alpy.

# 15.05.2026, 20:58

John Deere
V Italských Alpách se v minulosti vyskytlo i několik tornád, v soupisu evropských tornád je zmíněno tornádo F2 v jižním Tyrolsku 3.8. 1988.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.