Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Citelné ochlazení, větrno a hlavně v Čechách přeháňky, na horách sněhové

Diskuse o počasí Morava se konečně dočkala přídělu srážek, spadlo i přes 50 mm

# 12.05.2026, 09:32

Na začátku května u nás vrcholilo velmi suché období. Postupně však dorazili srážky, které se ale vybíhaly Moravě. I tam se ale situace vylepšila během noci na dnešek. Na řadě míst spadlo přes 30 mm srážek, ojediněle i přes 50 mm.... Více >>

# 12.05.2026, 10:48

I na Lysé hoře v Beskydech dle web kamer je poprašek :cool:

No zajímalo by mě co včera zabránilo postupu bouřek do oblasti Beskyd... Obrázek s blesky je jednoznačný

6
# 12.05.2026, 17:22

Tak, nevím jestli 11 mm lze hodnotit jako úspěch.. je to spíše naprosté minimum.

# 12.05.2026, 19:48

tady někoho čeká dalších 50 dešťů a ještě si bude stěžovat, zas to jede tradičně, jak jinak by to vlastně i mohlo jet

2449
# 12.05.2026, 20:08

No ja nevim kdo je tady pořád z nějakého koutu Moravy nespokojený, ale budiž.
Kdyby v mé oblasti tady ta sílící buňka s nepřetržitým hřměním a spoustou blesků mezi mraky a v nich neminula o 6 nebo 7 km jižněji a nezbylo nám z ní jen pár kapek, tak by výsledný úhrn byl samozřejmě úplně jiný. Holt se jednalo o okrajovou bouřku a krátce sprchl jen 1 mm. Po tomhle přechodu bouřky absolutně bez žádné struktury s klasickým obechcáním se už vše odehrávalo za námi dále na východ. Ono je to vždycky hodně lokální no, obzvláště s chaotickými buňkami nebo multicelami s nízkým střihem větru.
Když sem dorazil ten zbytek rozpadlých deštů na konci fronty večer a přes noc tak to ještě trochu něco přidalo a celkový úhrn činily 4.4 mm.
No a z dnešních aprílových, skoro až březnových přeháňek napršelo 1.3 mm.Pěkně na ní fouklo i přes 60 km/h a dost se ochladilo, div nepadaly krupky. Takže dohromady za oba dny máme 5.7 mm, což je polovina Buchlovic. Ten srážkový deficit je už fakt hodně znát, na mapce Intersucha jsme stále v rudě červené barvě.
Snad něco málo naprší na konci tohoto chladnejšího týdne z Jadranky, ale nejvíce srážek tam má Icon a taky už to pomalu odsouvá na jih-východ, to nejhlavnější zůstane v Rakousku.
Dost už se to ostrouhává, takže ona ta dešťová epizoda nakonec bude jen pár dní s občasným deštěm. Jak rychle tam naskákaly vysoké sloupečky tak rychle se zmenšují. Je to dosti nejisté, ale to už bude nejspíš jiné téma.

5
# 12.05.2026, 20:42

Modely jsou převážně ve shodě že už v pátek tedy za 3 dny by se měly vyskytnout další vydatnější srážky ve východní polovině ČR. Možná tam tak bude zalito podruhé v krátkém čase. :prsi: :oblak:

6
# 12.05.2026, 20:54

Samotný východ Česka příliš zalitý není.. tak sluncem možná. Já s těma srážkama o víkendu začnu počítat až to bude stoprocentní a to není. Jen icon si trvá na deštích.. ecák tam skoro nic nemá. A GFS až dneska tam na neděli přiblížil tu níži a srážkové pásmo. Ať spadne klidně 50 mm.. Aladin tam ještě nevidí. Ale čtvrteční večer tam něco maluje .

133
# 12.05.2026, 21:27

Tady v noci z rozpadlých bouřek a přeháněk do rána spadlo asi 10mn, ale po 5 ráno tady přišel takový slejvák že jsem si jednu chvíli myslel že z toho bude bouřka no na konec nebyla. Pak už přeháňky ale už nic moc. Dopoledne jsem se díval do srážkoměru a vidím krásných 25mm. Takže při tom ranním slejváku a přeháňkách spadlo dalších 15mm. Takže na konec spokojenost i bez bouřek.

Co bude dál moc neřeším a s bouřkama jsem se včera poučil. Všem jsem vykládal hrůzy, výstrahy a na konec jsem pohořel.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.