Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Studená fronta přinese přeháňky a bouřky, zítra citelné ochlazení

Diskuse o počasí Ledoví muži letos dostojí svého jména, v úterý bude na horách i sněžit

# 09.05.2026, 10:08

V příštím týdnu nás čeká citelné ochlazení a přechodně i větrné počasí. O změnu počasí se postará pondělní přechod studené fronty, po kterém k nám začne proudit chladný vzduch od severozápadu. Úterý bude celkově nejchladnější.... Více >>

5
# 10.05.2026, 13:58

Tak ty mrazíky příští týden momentálně nevypadají nejhůř. Úterní ráno je myslím zcela bezpečné a nevidím v modelech mráz ani v 5 cm natož ve 2m. Kritické bude středeční ráno a to především na Z/JZ republiky tam jsou asi na místě obavy. Pro mou lokalitu a cokoliv více na východ to momentálně vypadá zcela v pohodě tak snad se modelům dá věřit (na středu mi dávají přízemní minimum +2 a ve 2m cca +3/+4 takže i s odchylkou co běžně mývají by to mělo klapnout..).

Co se týče srážek tak pondělí bude asi zajímavejší pro východní polovinu ČR, ale ani pro mojí lokalitu modely nešetří a za těch cca 5-10 mm pokud spadnou budu moc rád. Minulý týden byl fajn, ale vody není nikdy dost po 9 suchých týdnech.

157
# 10.05.2026, 16:17

JohnyG
Sleduju to teď s těmi mrazíky, středa ráno v Brně +2 při zemi je asi reálné, i kdyby se ICON sekl o dva tři stupně. Rajčata už jsem částečně vysadil ven, ale otužoval jsem je tři týdny ve skleníku, takže tohle by se dalo.

# 10.05.2026, 18:26

Tradičně od teplé neděle přes pondělí do zimy,nějaké cmrndačky tam máme,ale ty se nejspíš hned vyfoukaj.Strážnice dnes nejvíc,24,7°C

Zimička
Nasycení k dnešnímu dni
Nový sníh
5
# 11.05.2026, 09:07

TomasMost
Ta mapa nového sněhu se mi nezdá. Jakože by v např. Plzni mělo sněžit? Sněhové vločky spíše budou jen nad 1000 mnm na Šumavě a v Krušných. To je asi bráno z nějakého globálního a nepřesného modelu.

Jinak ranní pásmo deště nás zcela minulo resp. se rozadlo než sem dolezlo což zase tak nevadí to by stejně dalo 1-2 mm. Uvidíme co v podvečer zda nás trefí nějaká bouřka. U nás to tipuji 50:50, ale ČM vrchovina a Morava by si dnes měli užít možná poměrně zajímavou bouřkovou situaci.

# 11.05.2026, 09:27

JohnyG
Ano,ta modrá je rozlitá až do nížin,včetně Mostu,čekal jsem,že se toho někdo všimne.Sněhové vločky možná v úterý ráno kolem 600m,ale přechodný poprašek tak 800m +

# 11.05.2026, 13:15

Za připomenutí stojí loňský květen. Na horách napadlo i kolem 20 cm sněhu, ale to se stalo v 2/2 května. Loňský květen skončil celkově chladný.

Na hřebenech Krkonoš a Jeseníků leží i přes 20 cm ...

Ten letošní si ovšem myslím tak chladný neskončí. Řekl bych, že teplotně je to již dost posunuté od začátku května a je spíše tepleji.

Například na grafu Praha Libuš. Takto by si člověk mohl klidně tipnout, že květen skončí i teplotně nadprůměrný. Začátek přinesl i letní počasí řadu dní po sobě.

Praha Libuš květen 2026, zdroj: archiv inpočasí
157
# 11.05.2026, 13:41

AuraPočasí
No, já tam ve výhledech mám příštích 7 dní tmax 15°C v Brně, shodně u GFS i Ecáka, takže s tím nadprůměrným květnem nevím. K tomu každý den nějaké ty srážky... Takhle na první pohled to vypadá tak, že se bude kompenzovat jarní sucho a poměrně výrazně.

# 11.05.2026, 13:44

ludvicek
Koukal jsem na ansámbly ECMWF AIFS. Jsou v celkem velké shodě až téměř do konce května. Po několika chladnějších dnech budou teploty zase narůstat a dostaneme se záhy nad 20°C, tedy na normál, ale jak to obvykle bývá, ono to rádo zase skočí do nadprůměru a spíše bude opět i kolem 25°C.

Tento týden bude teplotně podprůměrný, ten následující se rýsuje už teplejší.

157
# 11.05.2026, 14:31

AuraPočasí
Klidně to tak s těmi letními teplotami může samozřejmě dopadnout, ale zase z předchozích jar (cca od roku 2020) už jsem celkem vycvičenej, že ty chladnější epizody můžou trvat i týdny.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.