Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Odpoledne většinou přes 30 °C, noc na zítřek výjimečně tropická

Diskuse o počasí Ledoví muži letos dostojí svého jména, v úterý bude na horách i sněžit

# 09.05.2026, 10:08

V příštím týdnu nás čeká citelné ochlazení a přechodně i větrné počasí. O změnu počasí se postará pondělní přechod studené fronty, po kterém k nám začne proudit chladný vzduch od severozápadu. Úterý bude celkově nejchladnější.... Více >>

9
# 10.05.2026, 13:58

Tak ty mrazíky příští týden momentálně nevypadají nejhůř. Úterní ráno je myslím zcela bezpečné a nevidím v modelech mráz ani v 5 cm natož ve 2m. Kritické bude středeční ráno a to především na Z/JZ republiky tam jsou asi na místě obavy. Pro mou lokalitu a cokoliv více na východ to momentálně vypadá zcela v pohodě tak snad se modelům dá věřit (na středu mi dávají přízemní minimum +2 a ve 2m cca +3/+4 takže i s odchylkou co běžně mývají by to mělo klapnout..).

Co se týče srážek tak pondělí bude asi zajímavejší pro východní polovinu ČR, ale ani pro mojí lokalitu modely nešetří a za těch cca 5-10 mm pokud spadnou budu moc rád. Minulý týden byl fajn, ale vody není nikdy dost po 9 suchých týdnech.

161
# 10.05.2026, 16:17

JohnyG
Sleduju to teď s těmi mrazíky, středa ráno v Brně +2 při zemi je asi reálné, i kdyby se ICON sekl o dva tři stupně. Rajčata už jsem částečně vysadil ven, ale otužoval jsem je tři týdny ve skleníku, takže tohle by se dalo.

# 10.05.2026, 18:26

Tradičně od teplé neděle přes pondělí do zimy,nějaké cmrndačky tam máme,ale ty se nejspíš hned vyfoukaj.Strážnice dnes nejvíc,24,7°C

Zimička
Nasycení k dnešnímu dni
Nový sníh
9
# 11.05.2026, 09:07

TomasMost
Ta mapa nového sněhu se mi nezdá. Jakože by v např. Plzni mělo sněžit? Sněhové vločky spíše budou jen nad 1000 mnm na Šumavě a v Krušných. To je asi bráno z nějakého globálního a nepřesného modelu.

Jinak ranní pásmo deště nás zcela minulo resp. se rozadlo než sem dolezlo což zase tak nevadí to by stejně dalo 1-2 mm. Uvidíme co v podvečer zda nás trefí nějaká bouřka. U nás to tipuji 50:50, ale ČM vrchovina a Morava by si dnes měli užít možná poměrně zajímavou bouřkovou situaci.

# 11.05.2026, 09:27

JohnyG
Ano,ta modrá je rozlitá až do nížin,včetně Mostu,čekal jsem,že se toho někdo všimne.Sněhové vločky možná v úterý ráno kolem 600m,ale přechodný poprašek tak 800m +

# 11.05.2026, 13:15

Za připomenutí stojí loňský květen. Na horách napadlo i kolem 20 cm sněhu, ale to se stalo v 2/2 května. Loňský květen skončil celkově chladný.

Na hřebenech Krkonoš a Jeseníků leží i přes 20 cm ...

Ten letošní si ovšem myslím tak chladný neskončí. Řekl bych, že teplotně je to již dost posunuté od začátku května a je spíše tepleji.

Například na grafu Praha Libuš. Takto by si člověk mohl klidně tipnout, že květen skončí i teplotně nadprůměrný. Začátek přinesl i letní počasí řadu dní po sobě.

Praha Libuš květen 2026, zdroj: archiv inpočasí
161
# 11.05.2026, 13:41

AuraPočasí
No, já tam ve výhledech mám příštích 7 dní tmax 15°C v Brně, shodně u GFS i Ecáka, takže s tím nadprůměrným květnem nevím. K tomu každý den nějaké ty srážky... Takhle na první pohled to vypadá tak, že se bude kompenzovat jarní sucho a poměrně výrazně.

# 11.05.2026, 13:44

ludvicek
Koukal jsem na ansámbly ECMWF AIFS. Jsou v celkem velké shodě až téměř do konce května. Po několika chladnějších dnech budou teploty zase narůstat a dostaneme se záhy nad 20°C, tedy na normál, ale jak to obvykle bývá, ono to rádo zase skočí do nadprůměru a spíše bude opět i kolem 25°C.

Tento týden bude teplotně podprůměrný, ten následující se rýsuje už teplejší.

161
# 11.05.2026, 14:31

AuraPočasí
Klidně to tak s těmi letními teplotami může samozřejmě dopadnout, ale zase z předchozích jar (cca od roku 2020) už jsem celkem vycvičenej, že ty chladnější epizody můžou trvat i týdny.

# 12.05.2026, 13:12

ludvicek
Tak na základě vyhlídek a tohoto grafu, co jsem vložil do bouřkového tématu, beru zpět a myslím, že květen skončí teplotně průměrný - blízko průměru. Nadprůměrný není asi příliš pravděpodobný. Nechal jsem se unést tím, že nadprůměrné teploty většinou převažují a převažovaly i začátkem května, ale není to tak vždy.

https://diskuse.in-pocasi.cz/enlarge/?c&d=05_2...

161
# 12.05.2026, 13:50

AuraPočasí
V pohodě, já mám ještě v živé paměti ten loňský květen, nejteplejší den byl hned 3.5. a pak až 31.5. Ještě 25. května bylo v Brně Tuřanech ranní minimum +2°C... 2021 ještě horší.
V minulé dekádě to přitom bylo přesně naopak, krátká ochlazení a dlouhé teplé epizody, běžně v květnu tropické dny i několikrát za sebou (2012 4x tropy). Jsem zvědav na období 2030 - 2039.

9
# 12.05.2026, 14:46

Ty jo já 2 dny nesledoval modely co se týče delšího výhledu a teď koukám že se nám to ochlazení protáhne asi až do začátku příštího týdne. Tak květen poté co začal teplou první dekádou tak ta druhá bude asi poměrně dost podnormální tudíž o tom zda bude měsíc pod nebo nad průměrem rozhodne až ta třetí dekáda. Každopádně jak jsem psal s maximy okolo 10-15°C a větší oblačností rozhodhodně nemám problém, ale zase by to nemuselo trvat 10 dní... dneska pocitově venku opravdu zima v mikině a slabé větrovce jsem při poryvech větru klepal kosu.. jinak přecházejí přes nás nějaké přeháňky ale úhrny zanedbatelné. Celkově za květen zatím 25 mm není špatných, ale je to v podstatě normál takže deficit a sucho trvá. Nicméně alespoň se to sucho nebude zhoršovat když bude takto chladno.. musí člověk hledat pozitiva i na negativních věcech. :cool:

161
# 13.05.2026, 06:57

V Brně dnes ráno nakonec přízemí mrazík zhruba -2°C, naštěstí jen krátce nad ránem. Musím odpoledne mrknout na okurky, vysel jsem je přesně na Marka a už se ti blbci o víkendu drali ven.... Pak věřte pranostikám.:!!:

# 13.05.2026, 07:13

Tady Tmin ve 2m -2,2°C..
Mrzlo cca od 3.30h do 6.30h, tedy 3h, to už je celkem dost..
Nicméně, u jabloní je -2,2°C KT10, tedy přesně ta hrana, kdy už začíná hrozit částečné poškození květů u cca 10% ..
Většina květů to myslím si dá.
Mladý , už rašící ořech jsem obalil netkankou a uvnitř ,,kokonu,, nechal přes noc hořet hřbitovní svíčky, snad to pomohlo..
Salát jsem přikryl též, brambory jsou pár dní v zemi a ještě neraší, takže to bude ok.
Kdyby už rašily, byly by spálené, uff, při zemi byly téměř -4°C..

1152
# 13.05.2026, 07:24

Francois
U nás minimum -1,2 a mrzlo asi 2 hodiny. Kvetoucím jabloním to by snad uškodit nemělo, uvidíme, co mirabelky nebo švestky, kde už drobné plody jsou. Ty se nám aspoň částečně povedlo zachránit při minulé mrazové vlně a loni nic nebylo, tak doufejme, že letos se dočkáme

# 13.05.2026, 07:46

Tmin +3,6 ve 2 m, no jak jsem viděl večer to jasno tak jsem měl obavy. Jednou to vyšlo, ale stejně mám škody z úžasného dubna a tady hrozí :led: klidně v dnešní době i na konci května.

Výhled teda pěkný otřes, jistě brzy návrat těch letních teplot a květen skončí samozřejmě jako nadprůměrný ;-)

# 13.05.2026, 08:17

Koukám, místy i na JM, teploty okolo 0°C, přízemní mráz taky solidní, vzhledem k vegetaci. Dyjákovice -3,4°C, Troubsko na okraji Brna -3,3°C. Tohle už dokáže škodit, třeba na vysázené zelenině. Nic moc :( Tady naštěstí nic takového dneska, noční teploty většinou okolo 4-5°C, přízemní teploty podobné. Uvidíme ještě následující dny

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.