Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti a místy zaprší, ojediněle i zabouří

Diskuse o počasí Před námi je slunečný týden beze srážek, teploty vzrostou až v závěru týdne

40
# 28.04.2026, 09:53

tak já se modlím ať to gfs vyjde kolem toho 5.5., jestli ne a další týden sucha tak to bude problém,jinak dnes pár desetin pod nulou ,mělo být +4/+5 ,snad nebude zítra a čtvrteční ráno katastrofa..některé lesní jahody mají už černé středy :(

158
# 28.04.2026, 10:38

Neuro
Nám tam Aladin na čtvrtek sype minimum +3°C, ale tomu se prostě nedá věřit, ICON EU -1°C nebo 0°C, tomu po pondělku věřím víc.

Čtvrtek ráno podle Aladina, kéž by.
40
# 28.04.2026, 11:37

ludvicek
nám dávají Noři na zítřejší ráno 0 a na čtvrteční -1 ,to by ještě šlo ,ale čekám zítra tak -3 a ve čtvrtek -5 :(

6
# 28.04.2026, 14:52

Tak ty mrazy v noci na čtvrtek budou si myslím opravdu silné, protože modely ta minima často dost podstřelují a například zde u mě to je většinou cca o 2-3°C méně než dávají modely takže tady očekávám tak -2°C a jinde bude ještě méně. Opravdu pěstování ovoce se v ČR stává dost velkou loterií a já letos zasadil meruňku, jabloň a švestku a když to tak vídím tak to budou asi do budoucna spíše stromy na okrasu a na stínění než že bych z toho měl nějaké ovoce. Ta jara jsou čím dál horší.

No a co nezmrzne to uschne, protože srážky co měly být už v pondělí jsou samozřejmě zase zrušeny/odloženy. Plně souhlasím s tím co tu psal Zahrádkář321 že nesmíme koukat jen na vlastní zahradu ale třeba na zemědělství, které u nás z historických důvodů téměř nevyužívá zavlažování polí. Jelikož dříve bylo normálně že na jaře pravidelně pršelo, ale současné klima je zcela jiné. Vsadím se že v létě bude minimálně jeden měsíc upršený ale to už bude pro zemědělce pozdě. Vláha je potřeba teď! Je to fakt smutné.

PS: Ranní Ecák docela slušně přitopil..

Ranní ECMWF pro Prahu
# 28.04.2026, 15:16

JohnyG
Pravdepodobnost pěstitelsky extra nepříznivého roku - kombinace extrémů v podobě (chladného) sucha jara, proprseneho léta a předčasného podzimu je rok od roku větší.

Já se přiznám, že se špatně dívá na pomalu odtavajici zbytky technického sněhu na sjezdovkách. Často na sjezdovkách díky zasněžování leží sněhu až moc... Kdyby se ta voda z něj na jaře dala nějak zužitkovat a odvádět jinam pomocí potrubí.

40
# 29.04.2026, 16:57

z toho sucha mi vyschne v hubě :) vlhkost jen 27% ...snad aspoň na narozky bude slejvák kolem toho 8.5. :) ale už i GFS to zas oddálil právě kolem toho datumu (včera ještě 5.5.)

2014
# 29.04.2026, 18:18

Vypadá to, že tento víkend a příští týden teploty opět dost vzrostou a vypadá to, že se letos dočkáme i prvních 25°C (letní teploty), což by vegetaci opět urychlilo a také zřejmě už budou i teplejší rána, takže zimní věci už můžeme odložit a připravit si letní. :cool: Samozřejmě to ale nepřispěje suchu.

503
# 29.04.2026, 18:31

Tadeas
Asi jste chtěl napsat.. přispěje suchu...

40
# 29.04.2026, 20:04

jinak dneska bylo fakt -3 a zítra nevím ještě pofukuje a je oblačno

# 29.04.2026, 20:43

Vítr už slábne,ale možná ne všude do úplného bezvětří,což by pomohlo. O LD není pochyb,ne + po by mě nepřekvapil ani TD v rámci ČR.Za 9 hodin bude po všem,resp poslední mráz jara bude za námi :-)

6
# 30.04.2026, 13:58

Začínám být opatrným optimistou ohledně srážek příští týden. Modely to tam už celkem drží několik výstupů, že v úterý by se mělo rozpršet. Mají to tam všichni 3 hlavní hráči: ECMWF, ICON a GFS. Tak doufám že během příštích 24h nenastane nějaká otočka a opravdu příští týden konečně pořádně zaprší.

# 30.04.2026, 14:23

Srážkově to dle ICON do čtvrtka vidí pro naši oblast na nějakých 5-7mm, tak uvidíme. Ostatní modely vcelku podobně někde mezi 5-10mm, což by bylo určitě vítanou změnou. Navíc se budou ve větší míře vyskytovat i bouřky, takže klidně i úhrny vyšší.

Srážky podle modelu GFS do příštího pátku
Srážky podle ECMWF do příštího pátku
Srážky podle ICON do příštího čtvrtka
2014
# 30.04.2026, 14:26

palma
Nechtěl, protože to nebude dobré pro sucho. ;-)

# 30.04.2026, 14:42

Tadeas
to znamená, že když to tomu suchu nepřispěje ani korunu, tak mu to vůbec nepomůže, takže to nedává smysl :)

2489
# 30.04.2026, 15:11

V tomhle případě už opravdu netuším, co by se pro to sucho mohlo udělat.. Nic mu není dobré a nikdo mu nepřispívá. :(Jak tedy můžeme pro přispění a dobro sucha pomoci?

# 30.04.2026, 15:15

Myslel to kluk dobře, a teď se v tom trochu motá. Pojďme dál. Nevěřím, že by chtěl ještě větší sucho v Olomouci ;-)

2014
# 30.04.2026, 15:28

Lerak2
Přesně, už jenom teď, jak to čtu tak mě to mate. ;-)
Jenom jsem chtěl říct, že právě s těmi vyššími teplotami beze srážek bude i větší sucho.

Příští týden už by ale mělo dorazit hodně deště (hlavně do Čech).

503
# 30.04.2026, 16:50

Tady je to jak "u Suchánků" když došlo pivo..:D.. No uvidíme co to dá v tom příštím týdnu... začalo to pomalu 120mm, pak to spadlo na tradičních 12mm, potom zase hup na 45 mm, takže bude to součet, děleno třema?:), i to by bylo dobrý...( aktuálně tam mám nějakých 32mm v součtu)..

# 30.04.2026, 20:05

Tak od dnešního častého ranního mrazíku, až po příjemné odpoledne. To sem přinesl dnešek. V noci se to často drželo celkem dlouho nad nulou, ale k ránu to hlavně v údolích, sjelo hodně nízko. Takže minima většinou od +1°C do -2°C. Klasické údolní lokality s mrazem i pod -4°C. Přízemní teploty taky solidní :led: výjimečně i kolem -10°C. Odpoledne naopak často mezi 17-19°C, např. Doksany (19°C), nebo Ústí Vaňov (18,2°C). Tady doplňkové soukromé stanice také okolo 18°C, klasické trio u Loun a Mostu. Tak ještě dneska v noci hlavně v údolích s mrazíkem, pak už přeci jen tepleji i v noci

# 30.04.2026, 22:38

V tom Sasku se upalují čarodějnice o 106 (fialové tečky)

Pálení čarodějnic

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.