Diskuse o počasí V novém týdnu jarní počasí, srážky se nečekají
U nás opět -3°C a ráno mlha,teť už je dobře,slunko svítí a na den bude asi teplo,zítra po ránu zase mrazivo.
Nojo, začalo období vyšších denních amplitud teploty... Zrovna jsem si oživil článek v MZ z dubna 2019, kdy byl rozdíl mezi minimy v Hošťálkové a na Marušce 14,9 °C...
Jinak příští týden se začínají ve výhledu objevovat už i nějaké přeháňky, Icon tam dal docela solidní deštík ve středu.. Je to daleko, CAPE zatím slabota. Ale to přijde..
V Oklahomě mají již nějaký alert na tornádické bouře.. Včera tam měli buřiny a podle fotek na jaro pěkné struktury, i když je potřeba brát v potaz, že je teprve brzké jaro..
Malá odbočka k Oklahomě. Výrazné bouřky se tam čekají hlavně zítra, první vlna v noci na dnešek našeho času, kde se čekají supercely sjednocené do následného mcska, které pak zasáhne Kansas a část severovýchodu Oklahomy. Zítra je pak odpoledne a večer jejich času možnost explozivního vývoje supercel, takže start sezóny jak se patří. Podmínky jsou velmi dobré. Další týden navíc pojede má Dixie Alley, ale zatím je to daleko.
Jinak co se týče Brna, tak tady do tornád daleko. Je jasno, teplota na 12°C, ráno slabší mráz a jde to. Výhled v klidu, pořád kolem 14-16°C, dokonce ICON tam vidí i první bouřky v úterý, tak to jde.
Aidamkoo
Náhodou.. Brno to má v historii..https://www.tornada-cz.cz/pripady/brno:a39.htm
A koukněte hlavně, jak slavný "Brňan" to zaznamenal!
Jo jo pomalu se výhledy začínají měnit a z nekonečného slunce a velké amplitudy teplot to začíná vypadat že příští týden bude přeci jen více oblačnosti a snad i nějaké ty přeháňky.. a taky budou asi teplejší noci bez mrazu ve 2m... Každopádně na nějaké výraznější ochlazení to nevypadá takže pokud se oteplí i ty noci příroda se rozjede ve velkém. Zatím je to docela v klidu a ty ranní mrazíky to brzdí. Začala mě lehce trápit alergie takže asi už kvete bříza, ale není to zatím nic hrozného a jiné roky to bývalo v březnu horší. Takže počítám že příroda je zatím cca v normálu pro začátek března a probouzí se to pomalu.
No já si počasí těchto dní užívám na plno a doufám že už nic zimního nepřijde a v maximech se budeme držet klidne celý březen v rozmezí 10-15°C za mě naprostý ideál na práci na zahradě atp. Ale chce to nějakou tu vodu ať je na start sezóny dost vláhy...
kapr84
Jojo, já jelikož chodívám běžně spát až ráno, tak to přes noc rád sleduji a tahle situace je na začátek sezóny zajímavá. Ta situace co v našem čase bude od noci do zítřejšího poledne taky vypadá pěkně, teďka na modelech (hlavně koukám na HRRR a RRFS) je tam celkem výrazný vznik bouřkového systému, který vznikne uspořádáním supercel. Téma na to asi nemá cenu zakládat, tak se všem omlouvám, pokud to vadí, ale okrajem je to zajímavé i vzhledem k předpokládanému bohatému startu sezóny pro letošní březen a duben.
Jinak v Brně pohodově. 14°C, jasno. Idylka.
palma
Jedno slabší jsme měli i v roce 2003 ve Starých Černovicích, ale Mendelovo i tím popisem luxus. Jedno tornádo bych klidně bral i semka, protože si tady v okruhu 0,5km postavili sídlo a modlitební domy jak mormoni, tak Jehovovi .
Aidamkoo
Tak o rok později (2004) tady bylo nejblíž k Olomouci - v Litovli, v historii tornádo - zrovna v tu dobu nejsilnější. Muselo to tam být hrozné.
Bouřková sezona se pomalu rozjíždí. Jsem zvědavý, jestli se u nás v ČR objeví silnější bouřky dříve než 23. března minulý rok. I přesto, že to zatím byla první silnější bouřka, tak struktura a blesky (i CG) pěkné.
Tady opět krásných 12°C, ale už to začíná pomalu klesat a svítí Slunce.
Aidamkoo
já na vlastní oči viděl jedno tornádo a dvě tromby.. zatím, to tornádo bylo v roce 2006 v sprnu, během Barum rally.. to bylo fajné, bylo sice chladněji, nikde žádné bouřky, jen přeháňky, nálevka ale byla krásná, oblačnost kolem byla tmavší a kondenzační chobot krásně bílý... jsem si ho všiml nad kopcem, tak jsem vykřkl hele tornádo a všichni kolem, protože tam bylo hodně diváků se podívali tím směrem a fotili.. rally ne-rally, já ještě neměl nic moc techniku, tak jen na kompakt, ale i tak bylo na fotce krásně zřetelné, tak jsem si ho vytiskl a nalepil na skříň tady v pokoji. Bylo to u Napajedel, tehdy se o něm i psalo, bylo EF0 protože podle průzkumu shodilo jen posed na poli. Pak jeden den to bylo tromb v okolí víc, tak někde nad Uherským Brodem, to jsem taky vyfotil, no a ještě jednu trombu jsem fotil krásně za naším kostelem v roce 2023 https://www.rajce.idnes.cz/metlak/album/obloha-sky...
https://www.rajce.idnes.cz/metlak/album/obloha-sky...
to už byla lepší dokumentace..takže zatím jsem viděl tři tromby za dobu pozorování a focení bouřek. Jedno léto cestou z práce jsem viděl i raráška, kdy se prohnal kousek ode mě, tak do výše 15 metrů vířil prach z pole a očesal trochu stromy při silnici, tu přešel a zanikl v průmyslové zóně u jedné z hal..
Tady ještě článek s fotkama té tromby nad Brodskem https://www.e-pocasi.cz/silne-bourky/na-morave-se-...
pardon za OT...
Ráno jsme měli na některých místech i trochu náledí, teplota byla kolem nuly a člověk by v daný moment málem zapomněl, že včera už byla kupovitá oblačnost a přeháňky skoro až letního charakteru. Dnes odpoledne to už bylo skoro bez oblačnosti, naopak to teplo je na tohle období opravdu parádní. Vypadá to, že před nějakým větším ochlazením, které je stejně v nedohlednu, nám tu určitě minimálně jednou padne ta jarní patnáctka.
dneska docela sucho a teplota se podle toho taky řídí, padá mnohem rychleji, přes den znatelně chladněji než včéra, ale to mi zrovna dneska bylo celkem ukradený, i mlha držela zatím nejkratší dobu, vypadá to že březen už tu zimní inverzi nakonec přeci jen přetlačuje
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.