Diskuse o počasí V novém týdnu jarní počasí, srážky se nečekají
Dnes zde ráno mlha rychle ustoupila a je , pouze s opravdu mírným oparem. "Těžiště" nízké oblačnosti se přesunulo více do Polabí a zde na pomezí Lounska a Rakovnicka už jsme mimo. Zajímavé chování tohoto jevu. To by chtělo článek co přesně a jakým způsobem ovlivňuje posouvání nízké oblačnosti za den třeba o několik desítek km za jinak stálého stabilního počasí.
Zde bylo celou noc jasno až do cca 8h ranní a pak přitáhla mlha a máme po srandě. Ale slunce skrz ní prosvítá a myslím že by se později rozpustit mohla. Na jednu stranu je to k vzteku - březen jsem bral jako měsíc kdy již inverze ustupují a slunce už je "přepere". Ale na druhou stranu slunce bylo minulý týden spousta a navíc když vidím výhledy s nekonečnou tlakovou výší tak to vlastně ani tak nevadí být pár dní pod deklem. Musíte si umět najít pozitiva i na negativních věcech. Zase ty lokality kde inverze žádná není potom budou náchylnější na škody mrazem, které letos na 90% budou. Spíše jsem zvědavý jestli a kdy se v březnu dočkáme nějaké změny počasí a třeba nějakých srážek...
JohnyG
Přesně tak. Raději občas mlhu/opar a teploty 5 - 10 °C (ale zase to nesmí být skoro pořád ), než stabilně 15°C v maximech a nebo dokonce extrémy jako 20 °C teď měli v jižních Čechách. Na takové teploty je moc brzo, přírodu to dostane x týdnů dopředu a pak bude problém s mrazy a ovocnými stromy.
PS. Sem se už hradba nízké oblačnosti zase dovalila
a ještě se zadělává na další značný problém: sucho. když nejsou po většinu dne mlhy, slunce ten vzduch začne smažit a svrchní vrstva půdy během pár jasných dní vyschne pořádně. schválně jestli moraváci ještě najdou v trávě podmáčená místa a jak dlouho je případně musí hledat, tady jich je ještě stále dost, téměř na každým kroku lagunky a čvachtanice
Tak tady sobotou hezké počasí skončilo. Včera slunce nevykouklo vůbec a dnes se tady mlha držela do posledního chvíle takže toho taky moc nenasvítilo. Teď už se znovu tvoří. Včera ráno -3, dnes sice jen asi -1 ale zato s doprovodem mrznoucího mrholení, takže ráno to chce dávat pozor za volantem. Maxima oba 2 dny pod 5 stupňů.. Snad to alespoň trochu přibrzdí tu přírodu
Tady v Mostě a okolí, dnes po ranní mlze, celkem brzké protrhávání a pak už se Opět většinou bezvětří. Maxima většinou 12-13°C, tam kde byla mlha o něco déle, většinou 10-11°C. Ranní minima většinou -1°C až -2°C. Slunečního svitu mám zatím cca 14h za březen, co by za to jinde v okolí, dali
Zatím je to dobré, samozřejmě až na delší dobu, chybějící srážky. Ale ty teď nejsou nikde
Zdar. U nas dneska 16.4°C, na slunicku fakt v triku, pocitove pekne teplo. Junak na zitra nejake slabe prehanky, ale nejak si myslim, ze u nas nic.
Tadeas
To je spis zapadni Madarsko ne? A vychodni Rakousko
Zdravím, no osobně mám pocity smíšené. Tady na Pardubicku je často mlha do 12-13h teplota nejde vysoko, takže to brzdí přírodu ( naštěstí ) , ale to se změní od patka pravděpodobně skoro bez mlh. Ten výhled je hezký pro aktivity venku, ale takhle se vše rozjede hodně rychle merunky a asi broskve do konce března zase vykvetou... že by do začátku května nepřisel mráz -2 a více už moc nevěřím.., ale doufat pořad můžem, snad se něco urodí.. loni nám to vyšlo předloni katastrofa ( pomrzlo vše ) .
Tadeas
Ale byl jsi blizko
Zde jinak pekne rano, minimum 1.3°C, ted mame 7°C, slaby SV vanek. No jsem zvedav na ty prehanky. U nas spis asi jenom oblacnost pres den, ale prehanky nejak necekam
Tak uz se neco deje na radaru. Zde nejake kumuly, tak mozna pakni neco blize bude
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.