Diskuse o počasí Tlaková níže Nils přinesla mimořádně nízký tlak vzduchu
Je to zajímavá situace. Tady včera nakonec nejnižší tlak 983,4 hPa, podle mě tu takový tlak nebyl několik let. Potom večer a v noci občas pršelo, ale nic moc to nebylo, intenzita jen od velmi slabé po mírnou. A pak ještě kolem 9. hodiny byla jedna slabá přeháňka. Dohromady nám to dalo 0,8 mm, takže v únoru jsme teď na 16,3 mm srážek. Dneska je jinak hodně teplo (maximum 11,0 °C a aktuálně o rovný 1 °C méně) a už je to počasí lepší, navíc tlak stoupá. Ale o víkendu se zase ochladí a možná i napadne sníh.
EDIT, 20:40 SEČ: Tak ještě okolo 18. hodiny tu byla další slabá přeháňka a ta nám dala 0,2 mm, takže ten srážkový úhrn v únoru je nyní 16,5 mm.
Mně stanice zaznamenala toho 12.2. nejnižší tlak 982.2 hPa, což je dost nízká hodnota za nějakou tu dobu. Naštěstí jsem to nějak ani nepociťoval..
Také mám ten den vyfocený radar - srážky se zformovaly do takového tvaru jakoby ukazovaly střed té níže nebo to jsou prostě nějak náhodně vzniklé přeháňky před samotnou frontou?
Podle GFS situace v 14 SEČ (13 UTC), kdy nad ČR byl přibližně nejnižší tlak. Nejnižší tlak se vyskytl na severo-západě ČR, podle GFS i pod 980 hPa. Mapy jsou GFS 13.02.2026 13 UTC (GFS12+1) podle Wetterzentrale.
Zdroj:
https://wetterzentrale.de/en/topkarten.php?model=g...
Kdy byl naposled v ČR tlak pod 980 hPa, to si teď nepamatuji. Vyskytne se takto nízký tlak pouze jednou za několik let a vždy v chladném půlroce. V teplém půlroce by to znamenalo enormní bouřky a srážky.
Mapy celé Evropy podle Wetterzentrale GFS 13.02.2026 13 UTC (GFS12+1), mohutná vníže tam samozřejmě vidět je. Kromě nízkého tlaku se v ČR objevilo oteplení, později i sněžení.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.