Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na většině území déšť postupně přecházející do sněžení,v Beskydech i vydatnějšího

Diskuse o počasí Tlaková níže Nils přinesla mimořádně nízký tlak vzduchu

# 13.02.2026, 12:19

Nad územím České republiky se během čtvrtka projevila výrazná cyklonální situace, která vedla k mimořádně nízkým hodnotám přízemního tlaku vzduchu přepočteného na hladinu moře. Zejména v Čechách tlak klesl k hodnotám okolo 980 hPa.... Více >>

1586
# 13.02.2026, 14:23

A já jsem si říkal, že se mi nějak motá a bolí hlava. Nejspíš jsem to měl z toho, když se na ty mimořádně nízké hodnoty dívám.

# 13.02.2026, 16:08

Je to zajímavá situace. Tady včera nakonec nejnižší tlak 983,4 hPa, podle mě tu takový tlak nebyl několik let. Potom večer a v noci občas pršelo, ale nic moc to nebylo, intenzita jen od velmi slabé po mírnou. A pak ještě kolem 9. hodiny byla jedna slabá přeháňka. Dohromady nám to dalo 0,8 mm, takže v únoru jsme teď na 16,3 mm srážek. Dneska je jinak hodně teplo (maximum 11,0 °C a aktuálně o rovný 1 °C méně) a už je to počasí lepší, navíc tlak stoupá. Ale o víkendu se zase ochladí a možná i napadne sníh.

EDIT, 20:40 SEČ: Tak ještě okolo 18. hodiny tu byla další slabá přeháňka a ta nám dala 0,2 mm, takže ten srážkový úhrn v únoru je nyní 16,5 mm.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.