Diskuse o počasí Hřebeny našich hor hlásí výrazně podprůměrné množství sněhu
Škoda, že je letos sněhu tak málo. Vypadá to, že běžkaři a turisté na horách letos moc parády mít nebudou. Podle článku je na hřebenech českých hor sněhu výrazně méně než obvykle. Například v Beskydech:
Lysá hora (1323 m n. m.) – 36 cm
Velká Čantoryje (952 m n. m.) – 7 cm
Bílý Kříž (892 m n. m.) – 19 cm
Hrčava (590 m n. m.) – 13 cm
Horní Lomná (582 m n. m.) – 12 cm
Celkově mrzne, takže bruslaři si na některých vodních plochách už mohli zabruslit, ale srážky jsou zatím slabé a sněhová pokrývka je stále podprůměrná.“
Letos je ta definice jednoduchá no, kdo chce za sněhem.. musí do 500-800m.nm.. Třeba Krušné hory (střední a severní strana) mají sice jen kolem 20cm sněhu, hlavně tedy v lesních částech, ale ti co upravují běžkařské tratě hlásí jednu z nejlepších sezón od zimy 2009/10, díky tomu, že sníh drží už hodně dlouho a defakto nebyla žádná extra obleva.
Ať si to nikdo nebere osobně, ale hned první věta článku... My tady v nížinách na jižní Moravě můžeme vyprávět - tato zima je sněhově jedna z nejhorších vůbec, byť z hlediska mrazů je to docela dobré. Ale pro mě je zima hlavně o sněhu a mrazy jsou až na druhém místě. Dosavadní maximum zimy je zhruba 5 cm sněhu, tohle tedy nelze brát pozitivně. Pokud se něco zásadního nezmění, bude to tak třetí nejhorší zima, co pamatuji.
Sněhově je ta zima jedna z vůbec nejhorších co pamatuji. Opravdu maximum zde 4cm a sumarizace celkového úhrnu ve sněhu je asi 11cm, což je i za mě třetí nejhorší zima na sníh co pamatuji. Zároveň tahle zima má i jistý rekord. Celkem 8 odložených epizod sněžení buď východně či do Čech. Moje hodnocení zimy si sepisuji a připravuji na první den března, ale sněhově takto špatnou zimu v kombinaci s chladnějšími teplotami já nepamatuji a ostatně ani co brouzdám archivy, tak to bude na stupínku.
Aidamkoo
Jsem rád, že to potvrdil i někdo, kdo má nějaké podrobnější statistiky. Já si vedu jen srážky (tam nerozlišuji, jestli jde o déšť, sníh či něco jiného) a bouřky, které se zimy samozřejmě (až na úplné výjimky) netýkají. Vybavuji si tu zimu 2013/2014, ta byla určitě ještě horší než tahle, no a pak byla myslím ještě jedna, ale už nevím přesně, která. Jinak to, že jsme měli pěkné mrazy (dvě rána pod -11 °C) je sice fajn, protože na rozdíl od doby, kdy jsem byl malý, už v těchto letech není vůbec samozřejmostí, že budeme mít v zimě alespoň jedno období s minimy -10 °C a nižšími. Ale to zkrátka na to, abych to bral jako dobrou a nebo alespoň průměrnou zimu, nestačí. To by muselo být třeba -15 °C a nebo ideálně ještě větší mráz.
Marek_98
Dle archivu z Žabovřesk je letošní zima s aktuálním průběhem sněhových srážek zatím třetí nejhorší od začátku pozorování v roce 1980, takže obrázek si každý udělá. Jinak ona v nížinách bohatá obecně je, ale bohužel tady ne. Neřešil bych nížiny v článku o hřebenech hor.
spurdo
Těch kategorii tam bude více, samozřejmě. Teď mluvím o jedné z nich. Já řešil hlavně statistiku ohledně sumarizace sněhového úhrnu za dané zimní období, což Marek možná pojal jinak než já, takže se omlouvám, že se tím zaplevelilo toto téma. Já mám rozdělení na tři kategorie ohledně zima. LD, dny se SSP a sumarizaci sněhového úhrnu, takže jsem zmínil právě to jedno poslední kritérium. Tak se omlouvám za zmatky.
In-počasí
Jenže ona se tak ani nezdá, protože není. Možná někde v Čechách, ale tady rozhodně ne. A určitě si nemyslím, že je bohatá na sníh ani na horách, konec konců se o tom píše v tom článku.
Aidamkoo
Tadeas
Adam píše správně to s tou třetí nejhorší zimou z hlediska sněhu. Proto není možné psát, že to je jedna z těch lepších zim. Mrazově možná ano, ale jen v kontextu několika posledních let. Dříve byly takové mrazy v zimě naprosto normální, teď už ne. Globální oteplování zkrátka jede na plné obrátky.
Marek_98
Článek o tom není, ale dobře - Brno-Tuřany má souvislou sněhovou pokrývku letos v lednu v 10 dnech. Za posledních 10 let tu bylo více dní se sněhem v roce 2021, 2019, 2018, 2017 a 2016. Takže vychází zhruba nějak normálně. Pokud bychom to roztáhli na 30 let, tak bude lehce podnormální přes tuto statistikou. Pokud bychom přidali prosinec, tak se stane podprůměrnou, ale stále nikoliv extrémně. Má 12 dní se sněhem, minulá měla 6 dní se sněhem. I díky tomu se třeba může zdát jako lepší. Prostě slovo zdá se nemá žádný statický význam a moc nechápu, co je na tom k nepochopení.
Dalo by se najít info, jak na tom byly hřebeny hor se sněhem v "sněhově chudých" zimách 2019/2020 nebo 1997/1998?
Pamatuji si konec ledna 2020, velmi teplo hřeben Krušných hor zcela bez sněhu, pak v únoru pár sněhových dní (ale 30cm max) a pak to z hor opět slezlo...
A 1998, nový rok i v 1000m bez sněhu, pak leden v Krušných h. sníh ale únor (Nagano ..) též velmi teplo - ale nevím jak na tom tehdy byly hory
brhel
2019/2020 byla v prosinci mnohem lepší než nyní: https://www.in-pocasi.cz/archiv/labska_bouda/?&... - na konci měsíce bylo na hřebenech Krkonoš 60 cm, což je blízko normálu. Leden byl o trochu lepší než letos.
Prosince 1997 byl slabý ale stále lepší než nyní: https://www.in-pocasi.cz/archiv/labska_bouda/?&...
Tuto zimu na hřebenech hor výrazně srazil ten prosinec a leden to není schopný dohnat.
Ano na horách je sněhu velmi málo možná rekordně málo. O to více sněhu a to bylo v nížinách. Je to zajímavá situace. Letos moc nefungují ty situace kdy na horách trvale sněží, ale dostane se to spíše do nížin. Je to i z toho důvodu že tady dole byla teplotní inverze a na horách teplo takže to odtavalo rychle.
Co se týče středních poloh a nížin tak za mě nejlepší zima za poslední 10 let.
Co se týče teploty, i sněhu alespoň tady okolo Prahy. A tam u nás v podhůří Orlických hor bylo také dost sněhu a mrazivo.
Letos to není tak, že na horách 2m sněhu a v nížinách nic. Spíš bych řekl naopak že nížiny dorovnávali celkem hory. Co se týče sněhu.
A znovu to dokazuje k situaci která bude zítra. Více sněhu v nižších polohách než na horách.
Šumava sice dostane dostatek sněhu, ale nebude to takový rozdíl oproti dole.
Zcela na rovinu. Ta opravdu pravá zima, to znamená ledové dny a zároveň slušné množství prachového sněhu kolem 15 cm, trvala v součtu zhruba tak 4 dny a to ještě pouze jenom v části Čech.
Nevím přesně datum, ale pamatuji si dny. Největší sněžení a sníh napadl v pátek, poté ještě sněžilo v sobotu a zima se udržela v neděli a pondělí. Úterý ledovka a konec, následně obleva. Sníh tál většinou pomalu, ale šlo o definitivní konec zimní epizody.
Opravdu solidní zima tak vyšla na 4 dny a nejlepší kombinace mrazu a sněhu nastala plošně v zhruba v SZ části Čech - především v nížinách a nižších polohách, protože v přepočtení na průměry je letošní zima všude ve vyšších nebo horských polohách slabá.
Z pohledu pouze teplot bez uvažování sněhu je letošní zima samozřejmě poměrně výrazná. Například již v půlce ledna bylo zcela jasné, že leden skončí teplotně podprůměrný a zároveň nejchladnější od roku 2017. Bylo jasné, že rok 2017 nepřekoná, ale zároveň bylo jasné, že bude opravdu podprůměrným měsícem a že od roku 2017 žádný takový nebyl. Všechny byly buď nadprůměrné nebo průměrné. Takový podprůměrný leden se samozřejmě pak projeví, jako ledovými dny, silnými mrazy, i nějakým sněhem a je to prostě vidět od oka, jak zamrzají různé vodní plochy apod.
Z pohledu hor samozřejmě nejde ani tak o ty teploty jako srážky a sníh, takže leden 2019 byl na horách suverénně nejlepší zimní měsíc za posledních možná 10-20 let a nejen na horách, například i na Vysočině, Brdy apod.
Celá zima tak není bůhvíjak výrazná. Prostě teplotně poměrně ano, ale sněhově příliš ne a pokud tedy někde ano, tak pouze v části Čech na 4 dny - ale samozřejmě to stálo za to, prostě solidní zima, hodně sněhu a mrazy.
A druhý úhel pohledu je Polsko. Stačí se podívat vedle k sousedům a tam je zima mnohem výraznější. Zatímco v Česku se čekají teploty slabě pod 0°C o víkendu, tak v Polsku budou mrazy mnohem výraznější a stabilnější. A byly i předtím. Polsko, zejména ta severovýchodní část zažívá velmi výraznou zimu, prakticky i brutální, jelikož někde napadlo i přes půl metru sněhu v nížinách a je to ve srovnání s ČR úplně jinde a jiný level. Přitom jde o sousední zemi a bavíme se o nížinách, které tam tvoří asi 95% povrchu, nikoliv oblastech sousedící s ČR/SK, kde jsou i vysoké hory.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.