Diskuse o počasí Celé území čekají celodenní mrazy, ráno bude kolem -10 °C i ve městech
TommyAst
Tak ještě jednou a naposledy. Ty Mostkovice často přeměřují. To dnešní maximum je opět blbost. Dalších několik stanic v Mostkovicích, což je relativně malá obec, a maxima v rozmezí -1,6°C až -1,1°C. O cca 3km dál, a o něco níž, v trochu teplejší oblasti, je ofiko stanice ČHMÚ Prostějov, taky maximum -1,1°C. Tak já nevím, co už víc k tomu potřebuješ napsat. Mateš tady tím uživatele
Marek_98
Tady -2,3°C maximum. No koukám Komárov u Černovické, takže u rychlostky -1,2°C, Lány -1,6°C, Arboretum -2,2°C, Žabovřesky -1,5°C z těch měření ČHMÚ a druhá soukromá stanice v Jundrově -1,2°C.
Nezkoušel si přemístit to čidlo na jiné místo? Třeba by to pomohlo, či to druhé čidlo zkus uvádět.
Lerak2
Vypadá to na přeměřák, to ano. Nebylo to úplně hned na první pohled jasné, ale všude v okolí teploty pod 0 °C. Jinak udělat a postnout sem tabulku z toho skvélého webu CHMI je fakt šílenost. Z Ogimetu to jde naprosto pěkně. Ze stanic CHMI Txx 06.02.2025 Krnov -0.6 °C.
koukám dneska v trutnově třeba málem arktický den. kdyby se jim ochlazovalo v noci trošičku rychleji, třeba jako u nás, tak ho nejspíš mají
TheRealStormCZE
Taky jsem to dnes sledoval. Často v té oblasti, hlavně části Podkrkonoší, byl dnes arktický den. Viz tady soukromé stanice. Některé ho dnes měly. Hlavně na Jilemnicku, nebo Trutnovsku. Při výpočtu denních maxim 8-7h zítra ráno, bych to viděl reálně i na stanicích ČHMÚ, třeba Vrchlabí nebo ten Trutnov. A všeobecně, byly dnes východní a SV Čechy, dost chladné. Např. i stanice ve velkých městech, maxima pod -5°C, Hradec Králové S. Dvory dnes maximum -5,5°C
Tak dneska opět celorepublikový ledový den. Maximum Doksany -0,1°C. Na to že Aladin tam zhruba den zpět viděl maxima na dnes -5 až -6°C, tak to moc nevyšlo. Ze soukromých stanic tady v okolí Dobroměřice u Loun -0,3°C, Blšany u Loun -1°C nebo Most-Vtelno -1,3°C. Jak jsem psal včera, stále je to otírání nuly a o ničem. Naštěstí od víkendu arktida, tak se těším na ty maxima okolo -10°C. A třeba z těch stanic tady v okolí, za to období mrazů, ofiko stanice Kopisty u Mostu, dneska nejnižší maximum, stále to ale leze k -1°C. Podobně Most-Vtelno, dneska za tyhle mrazivý dny, maximum -1,3°C. Nebo o kousek dál ty Blšany u Loun, tam za tyhle ledový dny včera maximum -1,2°C, dneska už tam o trochu tepleji. Takže ano, pojďme konečně na tu přicházející zimu. Tohle tady zatím ani často neporazilo podzimní ochlazení
Jinak mi připadá, že za starých dob se v podobné situaci lidé s tím sněhem a pod. dokázali vypořádat lépe...viz. zde: https://eurozpravy.cz/pocasi/doprava-v-evrope-kola...
Dnes 07.01.2026 jsou nejvyšší maxima na stanicích CHMI Txx Doksany -0.1 °C, Lednice -1.3 °C, Kobylí -1.4 °C a Praha Klementinum -1.4 °C. Tedy na všech stanicích v ČR byl dnes ledová den. Dokonce ani žádný přeměřák nedostal se dnes nad nulu podle mapy na in-pocasi.cz
Minima na stanicích CHMI 07.01.2026 (od včera 01 MST do teď) podle šíleného webu chmi.cz:
https://www.chmi.cz/namerena-data/data-z-mericich-...
Teplice nad Metují Zdoňov -21.4 °C
Vrchlabí -20.5 °C
Jelení, v Krušných horách -20.4 °C
Horská Kvilda -18.3 °C
Šumperk -18.1 °C
Luční bouda -17.9 °C
................
Praha, Klementinum -3.7 °C
Dyjákovice -4.5 °C
Čáslav - Nové město -5.2 °C
Lednice -5.2 °C
Vizovice -5.2 °C
ludvicek
Je v tom samozřejmě i trocha nadhledu a ironie Na druhou stranu, proč si krátce nepřipomenout, co se dalo zažít ke konci devadesátek, nebo v osmdesátkách. Tady se chlapci klepou na pár cm sněhu a lámou rekordy, jestli jsou 2 nebo 4 cm, na jedno ráno. Takže proč jim nedopřát, nějaký ten arktický den, sněhu 25 cm a mráz v noci pod -20°C. Fungovali jsme v tom celkem normálně. Za mně pozitivum následujících dní je: aspoň nějaké drobné srážky v ÚK. Jinak tady mapka zásob vody ve sněhu, začátkem tohoto týdne. Prakticky bez zásob je většina nižších poloh v ÚK, trošku je jen na Chomutovsku a Děčínsku
Lerak2
Aidamkoo
Nevím, co víc mám dělat, zkoušel jsem různá umístění, ale přesto je to stále stejné. Druhá meteostanice má čidlo u domu, takže tam to taky bude ovlivněné, ale v době maxim tam nesvítí Slunce. Já to tak nějak střídám, když svítí Slunce, tak ta meteostanice na zahradě přeměřuje tak o 3-10 °C (záleží na ročním období a výšce Slunce nad obzorem). Minima by ale měla být relativně v pořádku. A vlastně někdy i ta maxima, několik dnů nazpět, kdy ještě nebyly celodenní mrazy, jsem se díval tady na mapu na In-počasí a v podstatě jsem se shodoval s Kraví horou a Holasicemi. Každopádně žádné teplotní statistiky si nevedu, jen srážkové a bouřkové.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.