Diskuse o počasí Evropu zasype sníh, pokrývka může být nejrozsáhlejší za minimálně 7 let
Tak nakonec u nás to dnešní maximum 2,4 °C a viděl jsem, že jižně od nás bylo ještě tepleji. Každopádně teď už máme -2,6 °C, pokud se na větší část noci nezatáhne, tak může být zítra ráno klidně i podstatně chladněji než dnes, ale to už patří do jiného tématu. Tak alespoň zajímavé mrazy, když se sněhem tato zima šetří.
Koukám Aladin tady vidí dnes na noc nejčastěji plošně okolo -9°C, tak to ty údolí dají pěkný mráz, pod -10°C. Na zítra potvrdil maxima okolo -3°C, ještě ochladil hlavně okolo Labe, u Ústí a Děčína, ráno tam výstup viděl o stupeň tepleji. A noc na úterý ještě větší maso, prakticky plošně pod -10°C. Maxima na úterý opět celkem plošně, okolo -3°C. Na Moravě naopak lehce zvednul maxima, většina JM lehce nad nulu, a i v úterý. A na noc tam má na Břeclavsku jen okolo -6°C. Tak JM je v pohodě. Tady začíná konečně zima
Lerak2
Tady hlavně škoda, že většina sněhu roztála ještě před tím než od zítřka začne mrznout. No uvidíme co kolem víkendu, to by zase i u nás mohlo něco pěkného napadnout a modely nám to vidí chladnější, tak uvidíme. A schválně zda zítra i zde padne ledový den.
Jinak aktuálně kolem -2, -3°C, tak uvidíme zda to pokoří zítra těch dnešních -8,6°C.
Lerak2
opravdu? Můžete to nějak poslat? Protože se dívám na Aladina z 12h a jen kousek při hranicích s Rakouskem a Slovenskem kolem 0 maxima zítra, v úterý pod nulou již všude.. hledám, hledám, ale nenacházím...
Ta jižní část jižní Moravy bývá obvykle nejteplejší... ale určitě ne celá oblast..
Na to jak někteří tu zimu odepisovali a hanili, tak místy dost luxusní. Sobotní ráno v Praze v podstatě dokonalá zima. 5 cm krásného čerstvého prašanu po sněhové vánici. Byl jsem venku hned ráno před východem slunce a nemělo to chybu. Sníh všude i na silnicích a 100% prašan. Ale padalo to jen v pásu a jinde v Čechách nic.
Dnes jsem byl severně od Prahy kolem obce Tursko a vrchu Ers (345 m n.m.). Jsou tam rozsáhlé planiny o výšce nad 300 m n.m. mezi Vltavou a Zákolanským potokem. Vítr tam neskutečně profukuje a výsledek je, jaký je viz fotky. Sněhové jazyky často 50-100 cm na polních cestách, v jednom úseku i přes silnici, ale již odhrnuto.
Něco podobného jsem dlouho nezažil. Vytipoval jsem skvělou lokalitu. Říp šel stranou, tam není prakticky nic. Výhled do dálky směr České Středohoří a nebo Mělnicko holá zem bez sněhu. Směr JZ zasněženo. Prostě jeden náhodný pás sněžení.
Ještě k fotkám, tenhle navátý sníh je neskutečně kompaktní a hustý. Některé ty jazyky udrží i 90 kg člověka nebo se propadnete jen o 5-10 cm a pod Vámi ještě dalších 50 cm.
kapr84
Mně to tedy zítra ukazuje 0°C, nebo 1°C, na dost místech Břeclavska, Hodonínska, v Podyjí, na okraji Brna a směr Hustopeče nebo Pohořelice, nebo okolí Strážnice, a pak přesah do ZLK až k tobě na Uherskohradišťsko. Koukal jsem na Ventusky. Ale je možný, že koukám blbě
Ještě 3 fotky a budu se muset klidit. Dohromady jsem to cvaknul asi 100 x. Tak trochu mě přepadlo přemýšlení o zimě na horách a bydlení na horách. Upřímně toho sněhu už je někdy dost. Dnes jsem se nabrodil v desítkách cm navátého sněhu a upřímně stačilo. Užito a stačilo.
Ještě si dovolím foto planiny a krajiny.
výhledy nevypadaj nic moc. teplá fronta na víkend velmi pravděpodobně způsobí profuk a co napadne se tak hnedka vytratí. ani ve 400 metrech neni moc sněhu, hlavně v lesích něco leží a za kopci. a ještě ani teď nemrzne. chvíli bude v noci kosa, přes den asi taky a pak návrat k frontální divočině, snad aspoň s hodně vody, rybníky jsou často ještě sušší než v září
No co to je, mělo být teď -2 -3°C a je -0,5°C? Modely solidně mimo s oblačností. Ráno to snad -6°C ale dá.
Ty vyhlídky jdou směrem do tepla, ale je to slušně rozhozené. Celkem velký prostor pro výkyvy a různé varianty rozložení teplot. Vypadá to spíše na postupné dobývání tepla, než nějaký hladký nástup.
Každopádně teď budou nejchladnější dny. Třeba led na rybnících nabere tloušťku ještě určitě o další centimetry.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.