Diskuse o počasí Evropu zasype sníh, pokrývka může být nejrozsáhlejší za minimálně 7 let
Ta varianta co zobrazuje GFS je poměrně dost chladná i větrná. Chápu ty argumenty, že v nížinách bude teplota nad 0°C a bude to kazit, ale prostě bych se na to nesoustředil a neřešil to.
Mě by vážně zajímalo, jak v tomto ohledu může obstát takový malý kopec jako Říp. Ta výška 460 m n.m. není hodně, ale rozdíl oproti okolní nížině bude velký a zásadní, tudíž pokud dole sníh nebude a roztaje, nahoře by mělo něco být a určitě tam budou i nějaké tutové ledové dny.
Ale je pravda, že z hlediska množství sněhových srážek to prostě všechno převezmou pohraniční hory a ty sumy budou trochu jinde. Celé vnitrozemí ČR bude slabší, včetně nějakých pahorkatin, vrchovin.
AuraPočasí
Věnuji se celému Česku ohledně následující situace začínající dneškem, ale jak zde píše, rozdíly budou velké. Velké rozdíly sněhu budou mezi Krušnými horami a podkrušnohořím, mezitím co na hřebenu napadne přes 30cm (do 1.1) tak v podkrušnohoří na některých místech může být maximálně poprašek nebo beze sněhu. Logicky tam bude hrát i teplota, kdy na hřebenu budou -3°C a dole až +3°C, ale bloky budou velké. Možná se spíše hodí srovnání Krušných hor s Českým Středohořím, tam je míst přes 400-500m hodně, a když to srovnám s protějším hřebenem (oblast Klíny - Nákléřov), tak rozdíl bude též přes 20cm. (Krušné +30cm, Středohoří +10cm)
charlie
Tak to nesouhlasím. Ale myslím, že už jsem se Vám snažil vysvětlit, že Říp je klimaticky trošku jinde, než nějaké nížiny, takže to nikam nevedlo, ale nevadí.
V noci tam může napadnout od poprašku po pár cm. V úterý tak 2-4 cm. A pokud Aladin zobrazuje teploty v Polabí +1°C nebo +2°C, na Řípu bude buď mráz, nebo teplota hodně blízko nuly, například 0,0°C až 0,5°C.
A hlavně ten největší rozdíl je pak na vrcholu. Může se klidně stát, že vrchol bude mít nějaký cm sněhu těsně pod vrcholem, třeba jenom o pár desítek m, už nemusí být prakticky nic.
Když k tomu připočteme nějaké další sněžení poté a fakt, že tam sníh moc tát nebude, tak samozřejmě někdy po 5.1. by tam mohlo ležet alespoň tak 3-5 cm pěkného sněhu, ale možná i více.
A regulérně prší, tož zima. Alespoň bloky selhaly a s tím i modely taky.
charlie
Já tam půjdu po 5.1., protože mě zajímá, jak obstojí právě všechny ty výkyvy a výměny vzduchových hmot a kolik tam bude sněhu, případně námrazy a po 5.1. by mělo nastat opět ochlazení a ledové dny jsou téměř jisté.
Mě ani nejde o ten sníh a zážitek zimy, zároveň mě to zajímá jako experiment a laboratoř, protože Říp je asi jediný kopec v ČR, který je extrémně izolovaný a kolem něj je defakto nekonečná nížina. Nahoře pak panují díky převýšení odlišné klimatické podmínky.
Byl jste tam tehdy na konci listopadu? Toho sněhu jsem tam naměřil 9 cm a přitom největší nárůst byl až těsně pod vrcholem, ještě tak asi 50 m pod vrcholem ho bylo tak 5 cm a nahoře najednou nárazově víc.
Navíc počítejte s tím, že tam můžou být i vyšší průměrné srážky, co modely nedokážou takhle detailně zachytit a může tam spadnout nějaký ten mm srážek navíc ve sněhu, oproti nížině. Nějaké lokální návětří tam 100% funguje.
Hodně zajímavé to na Řípu mohlo být v prosinci 2023, kdy tam před Vánoci leželo pravděpodobně tak 20 cm sněhu, ale bohužel jsem tam nebyl. Plošně a vydatně sněžilo, akorát dole v nížině to byla břečka, nahoře se to již 100% muselo dobře držet. Asi 20 mm srážek ve sněhu to bylo, možná i více.
Jenom si pamatuji, že na Štědrý den, kdy už bylo hodně teplo, tak sníh nikde nebyl, ale na vrcholu Řípu ještě ležel a byl vidět z dálky, muselo ho tam napadnout hodně.
AuraPočasí
Tak já bych řekl,že Říp na tom bude se srážkami podobně (ne o mnoho lépe),jako jeho blízké okolí,to plus je jeho výška a nižší teplota,nicméně třeba nahoře zmíněné Jílové u Děčína (pod 300m) bude mít díky své poloze intenzivnější srážky,které si taky tu teplotu o 1-2 stupně sníží,takže tam bude po dobu těchto srážek stejná teplota,jak na Řípu,ale 3x tolik sněhu (příklad).
TomasMost
Tohle se nedá srovnávat. Je to úplně jiná lokalita a jiný typ místa.
Na Řípu je nejlepší právě pozorovat rozdíly oproti okolní nížině. Nejen pokud jde o sníh. Například nahoře bývá často i silná námraza a mlha a celkově vyšší vlhkost vzduchu, než dole pod ním. A pokud jde o vítr, je to taková malá Milešovka, nahoře jsou poryvy někdy opravdu velmi prudké a silné, pokud je silný vítr plošně.
Říp charakterizuje jeho izolovanost. Jeho klima je hodně exponované na vrcholu, vystavené všem vlivům ze všech stran, není žádný kopec v okolí, který by ho nějak stínil. Nejvíc se to projevuje právě asi vlhkostí vzduchu, ta je tam nahoře častokrát mnohem vyšší a častokrát je tam mlha, zatímco dole jen zataženo.
charlie
Jasně no, ale to srovnání nedává smysl. To je jako kdybych teď napsal, že Alpy budou mít vždycky více sněhu, než České hory.
Mě Říp baví takový jaký je, nepotřebuji aby tam byla nějaká super zima a nic podobného. Vždycky je to tam lepší z pohledu zimy a počasí nebo zajímavější, než dole a tak mi to vyhovuje. A pak mě zajímá to srovnání, jelikož v různých situacích to vychází různě. Někdy jsou rozdíly větší, někdy menší.
Když je nějaká aspoň trochu normální zima, většinou je to tam dobré. Říp pak ty projevy zintenzivňuje.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.