Diskuse o počasí Na Vánoce k nám začne proudit po delší době studený vzduch
V jedné anketě o počasí lidé u nás uvedli,že to,co mají nejméně rádi,je silný vítr.Aspoň tady bude po dlouhé době právě ve středu více foukat od SV a ta pocitovka bude hodně nízko,hlavně na horách,kde ta celková změna charakteru počasí bude ještě razantnější.Druhá půlka listopadu byla v zimním módu,proto třeba já mám pocit,že už jsem pomalu uprostřed zimy / nezimy,ale jaro je ještě hodně daleko.
No, pro nás teď dává paradoxně nejchladnější počasí ICON, který po ochlazení přes Vánoce počítá se studenou inverzí. Nějaké srážky během Štědrého dne prakticky zmizely, zato bude vát silný severovýchodní vítr, což je tady díky Moravské bráně vždycky dost nepříjemné. Pocitově tak pravděpodobně bude opravdu zima.
ICON smazal veškeré srážky, kromě Šumavy a S/SV hor... Ale přitvrdil opět na teplotách. V nížinách na Štědrý den k večeru i -4°C. Pro mě na severozápadě Čech tam dává dokonce -6°C (16:00 SEČ) což docela mazec po dlouhé době, když se uklidní vítr tak to klesne ještě níže. No jsem zvědav pak na krátkodové modely co budou ukazovat..
Tady zatím od rána je většinou zataženo, ale občas se ukázaly i kousky modré oblohy. Dopoledne to vypadalo i na Slunce, ale neukázalo se.
F4
ICON tam na Štědrý den při silnějším větru od severozápadu vidí často pocitovou teplotu po celém Česku pod -5°C, takže zima by být mohla. My tam třeba máme na Štědrý den maximální teploty kolem 1°C a pocitově -5°C. K večeru to má ale hodně klesat.
F4
perfektní setup se zase pokazil a vlastně zima bude jen, klasická. Žádný beasty from the easty. Ale přes den kolem nuly, ráno -6°C se v pohodě taky dá. Vypadá to ale zase na inverzní činnost. Sníh nula, má to nakročeno k tomu že v prosinci se vůbec neobjeví vločka takže historický. Leden Únor musí opravit
Tak aktuální výhledy ICON, Ecák i GFS krásné, hlavně GFS se mi nejvíc líbí díky mrazům i srážkám, v sumě mi dává do 5.1. Přes 30 cm. Ale celkem mi to připomíná situaci z ledna 2021 kdy chodily samé SF od SZ/S a návětří hor , tedy i nížiny, měly nastoleno pod nosem a přineslo do hodně sněhu, třeba právě že i k nám hodně, zatímco v Čechách se to skupenství srážek střídalo. Vrchol byl tehdy 18.1. 2021 kdy bylo -20 a druhý den tu leželo 21 cm. Ono jak tlačí i ty SF před sebou trochu teplého vzduchu tak tu se to vždycky zasekne a je sněhu a sněhu. Pak se výrazně ochladí
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.