Ledovka patří k výrazným (a také zrádným) zimním meteorologickým jevům, protože vzniká nenápadně a často během krátké doby výrazně ovlivní dopravu, infrastrukturu i bezpečnost lidí. Její tvorba je úzce spjata s charakteristickým zimním teplotním profilem atmosféry, kdy nad povrchem leží vrstva vzduchu s teplotou pod bodem mrazu, zatímco výše v atmosféře přetrvává teplá vrstva umožňující tání srážek. ... Více >>
Diskuse o počasí Teplotní inverze a déšť jsou častou příčinou vzniku ledovky
Pamatuji si na 01.12.2014. Prahu a okolí sevřela velká ledovka, led na trolejích a tramvaje zůstaly stát. Nedojely na zastávky ani večer do depa. Vlaky nabraly obří zpoždění nebo nedojely vůbec. Bylo to hodně vlaků a nešlo ro řešit autobusy. V Praze 01.12.2014 teplota slabě pod nulou a déšť.
Takto vypadalo počasí 01-02.12.2014 v době velké ledovky v Praze. Teplota slabě pod nulou, 1. prosince a trochu i 2. prosince déšť, později 2. prosince sníh. Kdo by to byl řek ze SYNOP dat, že nastane kolaps tramvají i vlaků.
Zdroj:
https://ogimet.com/resynops.phtml.en
TommyAst
Nejen Prahu, ale i Brno. Na tu situaci ze začátku prosince 2014 si pamatuji, jako by to bylo včera. Teplota kolem -2 °C a déšť, a to až středně silné intenzity. Vše bylo obalené ledem a MHD zkolabovala, nejezdilo prakticky nic. Tehdy jsem chodil na gymnázium do Bystrce a musel jsem jít domů přes hodinu pěšky. Navíc na tu ledovku v noci na 2. prosince ještě napadl poprašek až 1 cm sněhu, takže druhý den byla situace ještě horší. To jsem už nikam nešel, ale slyšel jsem historky od tehdejších spolužáků, jak se vydali na cestu do školy pěšky přes půlku města a zatímco někteří to otočili, jiní tam po více než 2 hodinách došli. Zajímavé vzpomínky.
Marek_98
Já jsem to měl na vysokou jen cca 2 km pěšky, tak to šlo jednoduše pěšky. Tramvaje samozřejmě stály, autobusy jezdily, metro samozřejmě také. Ale asi ty autobusy byly také komplikované a narvané. V Brně není metro a tak to bylo o dost složitější. A dostat se někam byla sranda. Vlaky zůstaly stát mezi Prahou a Moravou celé hodiny, nebo snad i přes noc. Což pak muselo být velmi komplikované. Autobusy náhradní dopravu nebo dostat cestující do cíle nemohly ani náhodou. Navíc stav silnic také nic moc. Tak museli cestující nejspíše přečkat noc ve vlaku.
V Praze na všech stanicích celý den mráz. Ale v Čáslavi už mráz slabší a ne po celé období. U Čáslavi se možná ani moc ledovka netvořila. Vlaky směřující do Prahy tuším skončili často někde u Kolína.
Zdroj:
https://ogimet.com/resynops.phtml.en
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.