Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nízká oblačnost a mlhy přetrvávájí, pravé zimní počasí v nedohlednu

Diskuse o počasí Nadcházející zimu modely čekají spíše teplotně nadprůměrnou, signály pro chladnou zimu zatím nejsou

# 12.11.2025, 00:00

Letošní Martin na pověstném bílém koni (opět) nepřijel a ani do konce tohoto týdne nás žádné sněžení nečeká. Trochu odlišná situace se rýsuje pro začátek příštího týdne, kdy nás zřejmě přejde studená fronta následovaná přílivem studeného vzduchu od severozápadu a alespoň na horách by mělo sněžit.... Více >>

# 12.11.2025, 00:12

Díky za hezký článek, je tam shrnuto vše podstatné. :) Zima jako celek se jeví nadprůměrně, no aspoň tedy první část zimy to vypadá lépe. Bohužel s příchodem nového ruku se nám to začne kazit, hlavně směrem k únoru. Uvidíme co případné náhlé oteplení ve stratosféře, ale na to je velmi brzy. Mám svoji hypotézu, že poloha jádra vortexu a kompozice v troposféře vypadají i na Evropské straně příznivě (narozdíl od jiných let s takovým oteplením), ale čas ukáže.

# 12.11.2025, 11:39

Já těm modelům moc nevěřím. Podle mě ty předpovědi teplot jsou až přehnaně často nadprůměrné, tedy vlastně pořád, ale realita může být odlišná.

Před zimou 2016/17 se počítalo, že bude sice chladnější, než tři předchozí velmi teplé, ale i tak byl příklon k nadprůměru a nakonec skončila poměrně dost mrazivá. Žádný model nedokázal předpovědět, že leden bude velmi mrazivý před sezónou viz odkaz na článek od stejného autora.

https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/vyhled-na...

A jak to tak vypadá, letos jsou ty nejistoty celkem velké, tudíž výsledek může být různý.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.