Letošní Martin na pověstném bílém koni (opět) nepřijel a ani do konce tohoto týdne nás žádné sněžení nečeká. Trochu odlišná situace se rýsuje pro začátek příštího týdne, kdy nás zřejmě přejde studená fronta následovaná přílivem studeného vzduchu od severozápadu a alespoň na horách by mělo sněžit.... Více >>
Diskuse o počasí Nadcházející zimu modely čekají spíše teplotně nadprůměrnou, signály pro chladnou zimu zatím nejsou
Díky za hezký článek, je tam shrnuto vše podstatné. Zima jako celek se jeví nadprůměrně, no aspoň tedy první část zimy to vypadá lépe. Bohužel s příchodem nového ruku se nám to začne kazit, hlavně směrem k únoru. Uvidíme co případné náhlé oteplení ve stratosféře, ale na to je velmi brzy. Mám svoji hypotézu, že poloha jádra vortexu a kompozice v troposféře vypadají i na Evropské straně příznivě (narozdíl od jiných let s takovým oteplením), ale čas ukáže.
Já těm modelům moc nevěřím. Podle mě ty předpovědi teplot jsou až přehnaně často nadprůměrné, tedy vlastně pořád, ale realita může být odlišná.
Před zimou 2016/17 se počítalo, že bude sice chladnější, než tři předchozí velmi teplé, ale i tak byl příklon k nadprůměru a nakonec skončila poměrně dost mrazivá. Žádný model nedokázal předpovědět, že leden bude velmi mrazivý před sezónou viz odkaz na článek od stejného autora.
https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/vyhled-na...
A jak to tak vypadá, letos jsou ty nejistoty celkem velké, tudíž výsledek může být různý.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.