Jo na konci října 2012 sníh napadl i v Brně, ale tehdy jsem bydlel u VMO, takže samozřejmě o nějakých 100m níže, možná i více. Na severu města napadlo kolem 1-2cm, v Brně to byl pouze poprašek, ale pamatuji si na to, že jsem na to čučel jak vyoraná myš.
Dneska parádně. Od rána se sluncem, ve vzduchu jde cítit pohoda, takže snad to dneska se sluncem vydrží do večera. Jinak aktuálně 16°C, předevčírem sotva 8°C v maximu, celkem rozdíl.
Diskuse o počasí Od středy se počasí výrazně změní, začne se oteplovat a naměříme i přes 15 °C
Sem se blíží posledních pár kapek,poté se ale za SF dost rozfouká,což těch dnešních cca 13°C (ČHMÚ dává pro Z a S území 10 až 13°C) pocitově trochu zkrouhne.Ale i tak, už je v tomto ročním období tady dole vzácné,jen blázen by to měnil za šedou muldu a V,možná po pár kapkách,si jej odpoledne taky trochu užije,v sobotu možná někde na Moravě / Slezsku i 20ka,tady nejspíš NO a chladno.Dnes na SF na mnoha místech fouká nad 15m/s.
Tady dneska paráda, už jsme na +14, mírný vítr, slunko, parádní podzimní den..výhled docela pěkný..mrznout tu nemá, akorát na horách asi je a bude obleva..škoda..
p.s. koukám, že ECMWF asi ve výhledu začíná prosazovat inverze, ale GFS ne.. vzhledem k tomu, jaké denní teploty, vzhledem k teplotám v 850hpa.., tam dávají..
Dnes mě velmi překvapil silný vítr. Nárazy bičují kolem 50-60 km/h, myslel jsem že má být mírné JZ teplé proudění a klidno, asi se předpověd změnila - zdá se že TN nad severním mořem více propagovala směrem na JV a více ovlivnila ČR i studenou frontou. Severně od Prahy prošly i nějaké silnější přeháňky.
Jinak koukněte na vyhlídky, vypadá to na srážkově bohatou epizodu vlivem výraznější brázdy výškové tlakové níže 2. a 3. listopadu. Celkově bude teplotně nadprůměrné počasí pokračovat. Jestli se to nezlomí, tak nás možná čeká teplý listopad.
Myslím, že budou ještě i příznivější podmínky pro růst hub.
Třemšín
Na konci října 2012 leželo nějakých 5-7 cm sněhu i v Praze v nadmořské výšce 250 m n.m. někde na půl cesty mezi centrem a okrajem. Tehdy se vydatná TN výborně smíchala se studeným vzduchem. Teplota k večeru po sněžení byla myslím dokonce slabě pod 0°C a sníh se držel prakticky úplně všude.
Tak na SV Čech jedou bouřky s poměrně početnými blesky. Upřímně kdo to čekal? V aktualitě se píše o slabé studené frontě, ale když kouknu na meteomapy, vidím spíše silnou frontu, pokud jde o teplotní gradient.
No za mně radši ať je celou zimu, jak dnes. Slunečno, trochu větrno, výjimečně i nějaká kapka/vločka. Hlavně co nejmíň NO. Dneska zatím maximum okolo 15°C, aktuálně okolo 14°C a slunečno a aspoň začalo foukat Letos na podzim, zatím bez klasické celodenní NO s mlhou. Doufám, že to listopad nebude chtít dohnat, a zůstane spíš svižnější proudění. Jinak dnešní srážky 0,1 mm, a říjen tady skončí srážkově podnormálně, v širším okolí až k normálu. No zatím ještě chybí něco do 400 mm od začátku roku, tak uvidíme co ještě doženou poslední 2 měsíce
To přepnutí do inverzního teplého JZ proudění bude z dneška za zítřek dost rychlé. K večeru začne vítr rychle slábnout a zítra po ránu zřejmě již s častými mlhami v údolích.
Na ansámblech teploty v hladině 850 hPa jsou vidět zajímavé a rychlé výkyvy. To další ochlazení 2-3.11. přinese zřejmě i výraznější srážky s brázdou výškové TN.
Pak to vypadá zase na inverzi. Možná poprvé v letošním podzimu zažijeme nějakou slušnější inverzi, co se bude střídavě vracet a opakovat.
Dneska celkem dynamické počasí, kolem poledne jsem byl poblíž centra města a byl tam středně silný déšť, ale do hodiny bylo skoro jasno až polojasno. A odpoledne jsem ve Starém Lískovci zaznamenal silný nárazový vítr. Tady v Jundrově to až tak zajímavé nebylo, prakticky nefoukalo a dopolední déšť byl občasný a slabý až mírný, chvílemi jen pokapávalo nebo mrholilo. A ráno byla silná mlha. Za dnešek máme jen 0,3 mm srážek.
V neděli až pondělí by mohlo místy napršet kolem 20 mm srážek. ICON udává nejvíc pro SZ část Čech, ECMWF pro JV polovinu ČR (a celkově více srážek). Je to ještě nejisté, ale vypadá to, že po delší době více zaprší.
Na ansámblech (souřadnice Praha) je to hezky vidět na řádku dole, jakýsi zub který značí srážky spolu s ochlazením v hladině 850 a 500 hPa, na sumě srážek je vidět ta nejistota kolik přesně v Praze spadne, může to být kolem 10-15 mm cca během 24 hodin, ale rozmezí je širší.
Tak přituhlo, tmin -1,6 a byla pěkná mlha, která se už začíná rozpouštět.
Výhled má tady srážky jeden jediný den v pondělí 10 mm, jinak říjen bude pěkně pokračovat dál, doufám v co nejdýl a radši třeba inverzi než to neustále poprchávání, tohle se fakt už nedá a tlačí mně čas
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.