Diskuse o počasí Od středy se počasí výrazně změní, začne se oteplovat a naměříme i přes 15 °C
Tak první přeháňka šla mimo Prahu přes Polabí, z Mělnicka mám info, že to tam trefilo slušně a pršelo poměrně dost, zhruba 4-5 mm srážek během cca hodiny. (ale spíše lokálně, kde se trefil něco jako „train effect")
Teďka ovšem míří na Prahu ještě další sice menší, ale poměrně silná přeháňka s oranžovými odrazy... A zdá se, že pořád lehce zesiluje.
edit: Je to tu. Velké kapky, lehké bubnování, ještě asi zesílí...
Poměrně velká intenzita a silný déšť, ale nebude to na dlouho... Praha má aktuálně asi nejsilnější přeháňku z celé ČR, to se nestává moc často...
edit 2: Tak mazec, krupky a velmi silný déšť... síla...
Tak to se povedlo, sice ta největší intenzita netrvala dlouho, ale celkově silná přeháňka i s krupkami, vítr téměř žádný. Jsem rád, že dnes nemusím ven, tohle chytit venku je docela nepříjemný... Intenzita dost kolísala, od mírné, silné až přechodně po velmi silnou, teď už to začíná doznívat.
Tady na Lipně, se drží srážky v kuse už od brzkého rána. Ráno déšť, postupně kolem 10h se přidával sníh. Až to místy přešlo do mokrého sněžení. Sníh se kolem poledne, držel zhruba od 800 m.n.m a výše pak rychle přibýval. Viz video v Počasí u vás z obce Svatý Tomáš. Ještě přidám i foto sem. Během odpoledne částečně zeslabil vítr a srážky, aby vítr opět k večeru a večer dost zesílil. A srážky jsou v posledních zhruba 3 hodinách, taky silné a dešťové
Už na to reaguje i model CFS dává už listopad do velkého tepla... Pořád taky dává velké teplo prosinec a leden .
A srážkově zatím drží v průměru ale jižně od nás i podprůměr..
Jih Evropy hodně podprůměr ... Není častý jev aby listopad byl suchý v Jižní Evropě... Biva to tam naopak
nevim jak je tohleto mozne, ale dneska můj kamarád který ode mě bydlí cca 1 km zachytil slabé sněžení nebo prostě padání něčeho bílého při 9 stupních nad nulou? Jak je to možné? já jsem si ničeho nevšiml ale níže posílám fotku z videa kde to jde celkem vidět a situaci na radaru, bylo to kolem 9:50. Nejde to moc vidět ale skutečně něco padalo
No tak přes střední Čechy přechází opět jakési pásmo deště s větrem. Říjen nakonec skončí možná i srážkově lehce nadprůměrný, skoro furt něco padá.
dodosek
Tadeas
Tohle rozhodně sníh není. Bude to nějaká dešťová kapka nasvícená Slunce. V té době bylo před přeháňkou okolo 6-7 °C a v přeháňce se ochladilo na 3-5 °C, přeháňka byla krátká a ne moc silná.
I když je pravdou, že v Buchlovicích se ochladilo jen na 2-2.5 °C v minimu v přeháňce. To už je dost nízko a sníh s deštěm už by byl možný. Koukal jsem na více stanic v okolí Starého Města. Ale na té fotce to vypadá jako dešťová kapka.
Sem chodily od včerejšího večera do dnešního dopoledne přeháňky, ale až na jednu (kolem 11. hodiny dopolední), která byla středně silná, za moc nestály, z některých jen pokapávalo. Dohromady nám daly 0,7 mm. A teď tu něco přes hodinu pršelo ze srážkového pásma, intenzita byla opět od velmi slabé po středně silnou a dalo nám to rovný 1 mm. Takže teď jsme v říjnu na rovných 30 mm srážek.
Tak říjen už nadnormální 71 mm a chtělo by to nějaké delší období bez deště aspoň víc jak dva dny, celkem těch dnů bez kapky bylo šest a výhled hodil ještě frontu na neděli a pak už nic! No kéž by tohle vyšlo, teploty taky super a takhle většinu listopadu prosím.
Dnes v noci ještě sprchlo, ale už je krásně
AuraPočasí
Musím vzpomenout na sobotu 27. 10. 2012, kdy napadlo několik cm i ve středních polohách; v Mnichovicich u Prahy naměřili dokonce 15 cm nového sněhu. V Praze vydržel poprašek sněhu od sobotního odpoledne až do nedělního rána.
Jinak se znovu potvrzuje nepsané pravidlo, že sníh v říjnu či na přelomu října a listopadu znamená teplejší počasí po většinu listopadu.
V příloze foto z 27.10. 2012 ze Strakonicka
Zde nakonec dneska skoro bezvetri, teplota nad 14°C, a slunicko prazi. Dnes to vidim i na nejake radioamaterske vysilani nekde za dedinou. Kazdopadne mam volno, toz proc to nevyuzit
Jinak co koukam, tak nejak zima ani nema byt. U nas to furt cpe teploty tak 15-18°C, dokonce nektere dny i atak 20°C.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.