Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes maxima kolem 10 °C, zítra k nám začne proudit studený vzduch

Diskuse o počasí Od středy se počasí výrazně změní, začne se oteplovat a naměříme i přes 15 °C

# 27.10.2025, 17:18

Tady teď velice pěkná, mohutná přeháňka, max odrazivost na čele 40-45dBz..
Nárazy lehce přes 40km/h..+6°C..
Přeháňka je ve směru postupu pěkně dlouhá.. něco z toho kápne.
Říjnový SZ jak má být..

534
# 27.10.2025, 17:43

Tak zde nakonec 1.8 mm dnes. Ale byl to klidny slaby destik, teplota dneska do 10°C, a pofukoval JZ vetrik v narazech tak do 35 km/h. Zitra jeste mozna nejaka prehanka, a pak otepleni. Ale vic jak tech 18°C asi zde nebude.

# 27.10.2025, 18:41

Tak první přeháňka šla mimo Prahu přes Polabí, z Mělnicka mám info, že to tam trefilo slušně a pršelo poměrně dost, zhruba 4-5 mm srážek během cca hodiny. (ale spíše lokálně, kde se trefil něco jako „train effect")

Teďka ovšem míří na Prahu ještě další sice menší, ale poměrně silná přeháňka s oranžovými odrazy... A zdá se, že pořád lehce zesiluje. :D

edit: Je to tu. Velké kapky, lehké bubnování, ještě asi zesílí...

Poměrně velká intenzita a silný déšť, ale nebude to na dlouho... Praha má aktuálně asi nejsilnější přeháňku z celé ČR, to se nestává moc často...

edit 2: Tak mazec, krupky a velmi silný déšť... síla...

Tak to se povedlo, sice ta největší intenzita netrvala dlouho, ale celkově silná přeháňka i s krupkami, vítr téměř žádný. Jsem rád, že dnes nemusím ven, tohle chytit venku je docela nepříjemný... :D Intenzita dost kolísala, od mírné, silné až přechodně po velmi silnou, teď už to začíná doznívat.

7711
# 27.10.2025, 22:30

Tady na Lipně, se drží srážky v kuse už od brzkého rána. Ráno déšť, postupně kolem 10h se přidával sníh. Až to místy přešlo do mokrého sněžení. Sníh se kolem poledne, držel zhruba od 800 m.n.m a výše pak rychle přibýval. Viz video v Počasí u vás z obce Svatý Tomáš. Ještě přidám i foto sem. Během odpoledne částečně zeslabil vítr a srážky, aby vítr opět k večeru a večer dost zesílil. A srážky jsou v posledních zhruba 3 hodinách, taky silné a dešťové

# 28.10.2025, 07:14

No výhled to je tedy něco,zatím teplo a to opravdu nadprůměrné až k půlce listopadu a docela je zvláštní že zatím žádné inverze v dohledné době.

# 28.10.2025, 08:25

No právě velké teplo až někam do půlky listopadu... Možná i déle...

472
# 28.10.2025, 09:32

Janca21
Inverze? Stačí kouknout, jak pěkně bude foukat, a je to jasný..

inverze nebude, větřík ano..
65
# 28.10.2025, 09:43

No, zimní gumy nechávám zatím u ledu. S nástupem zimy níže počítám až na přelomu listopadu a prosince, jak nám hezky předpovídají kluci ve vedlejší sekci. :)

# 28.10.2025, 10:03

Už na to reaguje i model CFS dává už listopad do velkého tepla... Pořád taky dává velké teplo prosinec a leden .
A srážkově zatím drží v průměru ale jižně od nás i podprůměr..
Jih Evropy hodně podprůměr ... Není častý jev aby listopad byl suchý v Jižní Evropě... Biva to tam naopak

11
# 28.10.2025, 10:16

nevim jak je tohleto mozne, ale dneska můj kamarád který ode mě bydlí cca 1 km zachytil slabé sněžení nebo prostě padání něčeho bílého při 9 stupních nad nulou? Jak je to možné? já jsem si ničeho nevšiml ale níže posílám fotku z videa kde to jde celkem vidět a situaci na radaru, bylo to kolem 9:50. Nejde to moc vidět ale skutečně něco padalo

1261
# 28.10.2025, 10:39

dodosek
Právě, že jsem viděl něco podobného. Bylo kolem osmi stupňů a prostě padal déšť s něčím bílým a hned mě napadlo, že padá sníh, ale nejsem si jistý. Bylo to ale jen chvilkové.

# 28.10.2025, 11:10

No tak přes střední Čechy přechází opět jakési pásmo deště s větrem. Říjen nakonec skončí možná i srážkově lehce nadprůměrný, skoro furt něco padá.

338
# 28.10.2025, 11:35

dodosek
Spíš bych řekl že to budou kapičky vody nasvícené sluncem:).
AuraPočasí
Jo včera fajne přeháňka hodila nám 4mm, původně dnes modely kreslily na dnešní večer ještě silnější přeháňky než včera, ale přes noc to shodně smázly, škoda:(

# 28.10.2025, 14:02

AuraPočasí
Zde určitě bude říjen srážkově nadprůměrný, blížím se 100 mm, průměr zde cca 70 mm.

375
# 28.10.2025, 14:08

dodosek
Tadeas

Tohle rozhodně sníh není. Bude to nějaká dešťová kapka nasvícená Slunce. V té době bylo před přeháňkou okolo 6-7 °C a v přeháňce se ochladilo na 3-5 °C, přeháňka byla krátká a ne moc silná.

I když je pravdou, že v Buchlovicích se ochladilo jen na 2-2.5 °C v minimu v přeháňce. To už je dost nízko a sníh s deštěm už by byl možný. Koukal jsem na více stanic v okolí Starého Města. Ale na té fotce to vypadá jako dešťová kapka.

# 28.10.2025, 14:26

Sem chodily od včerejšího večera do dnešního dopoledne přeháňky, ale až na jednu (kolem 11. hodiny dopolední), která byla středně silná, za moc nestály, z některých jen pokapávalo. Dohromady nám daly 0,7 mm. A teď tu něco přes hodinu pršelo ze srážkového pásma, intenzita byla opět od velmi slabé po středně silnou a dalo nám to rovný 1 mm. Takže teď jsme v říjnu na rovných 30 mm srážek. :prsi:

# 29.10.2025, 08:28

Tak říjen už nadnormální 71 mm a chtělo by to nějaké delší období bez deště aspoň víc jak dva dny, celkem těch dnů bez kapky bylo šest a výhled hodil ještě frontu na neděli a pak už nic! No kéž by tohle vyšlo, teploty taky super a takhle většinu listopadu prosím.
Dnes v noci ještě sprchlo, ale už je krásně :slunce: :cool:

146
# 29.10.2025, 08:48

Luxusně dnes, škoda že už se jedná o den pracovní.:(
Zelená pole, modrá obloha a žluté listí při mírném vánku a teplotě 10°C... Vizuálně nádhera, zvykl bych si.

# 29.10.2025, 09:00

AuraPočasí
Musím vzpomenout na sobotu 27. 10. 2012, kdy napadlo několik cm i ve středních polohách; v Mnichovicich u Prahy naměřili dokonce 15 cm nového sněhu. V Praze vydržel poprašek sněhu od sobotního odpoledne až do nedělního rána.

Jinak se znovu potvrzuje nepsané pravidlo, že sníh v říjnu či na přelomu října a listopadu znamená teplejší počasí po většinu listopadu.

V příloze foto z 27.10. 2012 ze Strakonicka

534
# 29.10.2025, 09:44

Zde nakonec dneska skoro bezvetri, teplota nad 14°C, a slunicko prazi. Dnes to vidim i na nejake radioamaterske vysilani nekde za dedinou. Kazdopadne mam volno, toz proc to nevyuzit :)
Jinak co koukam, tak nejak zima ani nema byt. U nas to furt cpe teploty tak 15-18°C, dokonce nektere dny i atak 20°C.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.