Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes maxima kolem 10 °C, zítra k nám začne proudit studený vzduch

Diskuse o počasí Od středy se počasí výrazně změní, začne se oteplovat a naměříme i přes 15 °C

# 26.10.2025, 14:02

První dva dny nového týdne budou stále chladné, deštivé a větrné. Na horách bude i sněžit. Pak se ale počasí výrazně vylepší. Srážky ustanou a teploty se vrátí i nad 15 °C. Z podprůměrných hodnot se velmi rychle dostaneme naopak k nadprůměrným.... Více >>

# 27.10.2025, 08:59

Mám ještě letní gumy, dneska raději pěkně doma u kamen..:D
Šumava dnes v zimním kabátě

Aktuálně...
Kubova Huť
# 27.10.2025, 10:35

Mě přijde vtipný, že když si zobrazíte odchylku od normálu, tak na 4-6 dní dopředu, tj. 30.,31.10. a 1.11. je tam kladná odchylka pro úplně celou Evropu včetně celé severní Afriky :D. Jediná mikro malá oblast, kde bude chladněji, než průměr je jižní část Norska (plus oblast nad oceánem západně od Irska).

Zkuste si prostě představit opak, že by celá Evropa komplet, včetně okolních kontinentů měla podprůměrné teploty :D:D. To je prostě nereálné.

Přesně tyhle obrázky a podobné jsou pro mě zcela empirickým důkazem toho, že zkrátka klima se oteplilo a otepluje, jelikož to srovnáváme s minulým obdobím a průměrem v tomto případě 1979-2000.

všude teplo..., zdroj: climatereanalyzer.org
11
# 27.10.2025, 11:07

u Nepomuku na radaru jsou i bílé odrazy nebo spíše takové bílé tečky malinké. Těžko říct jestli se to dá počítat jako bílé odrazy

1261
# 27.10.2025, 11:09

dodosek
Podle mě to spíš vypadá na šedé odrazy, kdy déšť nemusí dopadávat k zemi. Takové malé tečky už jsem párkrát viděl, ale nevím, proč se objevují přímo v dešti.

472
# 27.10.2025, 12:17

Tak koukám na CNN Prima a na Kvildě okolo 20 cm, děcka tam mají předčasné zimní prázdniny, a nadšenci tam drandí na běžkách, plus teď ukazují Krkonoše a fůru magorů, co jeli nahoru na letňákách a teď to tam ucpali, protože nesjedou dolu...:D. Pěkný zimní pozdrav..

375
# 27.10.2025, 12:54

dodosek
Tadeas
Bílé odrazy to nejsou, to vypadá jinak. To bude místo s minimálními odrazy, nebo bez odrazů (tam kde neprší). Ale to by mělo plynule přecházet oranžová-žlutá-zelená-modrá-nic. Taky nechápu, proč se místa bez odrazů objevují ve žluté-oranžové barvě. Možná to bude něco místního, nemeteorologického.

# 27.10.2025, 12:59

Tak co říkáte na toto sněžení a tuto situaci? Podle mě je to na říjen poměrně dost výrazné, frontální systém je poměrně srážkově výrazný (na návětří hor) a na hřebenech hor mrzne, ale samozřejmě ta nulová izoterma je o něco níže v Krkonoších a Jeseníkách, oproti třeba Šumavě.

V Krkonoších napadne sněhu nejvíc, už dnes v 7:00 ráno tam leželo na hřebenech přes 20 cm a do zítřejšího rána to bude možná dvojnásobek.

Je ale prostě fakt, že následná obleva bude tak trochu brutální a sníh rychle sleze a roztaje, protože to proudění od JZ bude velmi teplé a poměrně i déletrvající.

# 27.10.2025, 13:06

Jo pěkná situace. Venku 6°C, hezky prší, takže takové pěkně dušičkově laděné počasí.

1261
# 27.10.2025, 13:06

AuraPočasí
Takové počasí, které je nyní, bych už bral tak do února (a sníh i v nížinách).
Za mě je to celkem brzo, někde už si děti určitě užívají sníh, ale aspoň už si opět připomínáme zimu a Vánoce. :snih:

Mimochodem teď venku prší v různé intenzitě a vítr už se uklidnil (místy se ještě objeví čerstvý náraz). A je kolem 7°C.
Pod námi je teď krásná srážková díra. :D

# 27.10.2025, 13:30

prudší přeháňka stále se silným větrem, docela britské počasí. ale je relativně teplo i na ten déšť a vítr

# 27.10.2025, 13:43

Aidamkoo
Tak tady v Praze a okolí mají tyto frontální systémy a svižnější proudění od západu dvojí charakter. Někdy je brutální srážkový stín a nenaprší téměř nic ani během několika dní, jindy se to nějak povede a naprší a spadne poměrně dost. Momentálně probíhá první scénář, protože srážek spadlo fakt prd... :D Když nepočítám těch cca 5 mm, ale to bylo na studené frontě ve čtvrtek.

Ale říjen bude srážkově asi normální. Rozhodně nebylo moc sucho nebo časté inverze.

Tadeas
Je to ochutnávka zimy a samozřejmě podobné situace v zimě určitě nastanou, kdy to bude takto srážkově orientované více na hory při svižnějším proudění. Ale nikdo neví, jaká bude četnost těch situací a jaká bude zima celkově, musíme si ještě počkat.

TheRealStormCZE
Super :D, podle radaru to vypadá, že Vaše město dostalo dokonce druhý zásah. Asi slušné přeháňky a nějak to zdárně přelezlo Krušné hory. Tady v Praze nic...

# 27.10.2025, 14:01

palma
Knížecí pláně..
Nádhera :snih:
První solidní letošní nadílka..

472
# 27.10.2025, 14:37

Francois
Jo, to už stojí za to, tohle bych bral na Vánoce..pěkná fotka..

# 27.10.2025, 15:12

Tak z německé části Krušných hor přichází silná bouřka. Tohle bude asi brutální, nechtěl bych tam být někde v horských polohách, jelikož ty teploty jsou tam těsně nad 0°C a tohle je nejhorší kombinace pro pocit chladu, když padá sníh s deštěm a do toho ještě fouká vítr a jedná se přitom o větší intenzitu spojenou s bouřkou.

# 27.10.2025, 15:36

Větrem silná no. Přijde blíž a KH to skoncuje, zase slabší déšť bude. Silnější přes stormika.

# 27.10.2025, 15:49

Peter Sedlák 1
No silná jsem myslel asi tím rozsahem, protože je to celkem souvislé pásmo a linie, něco co se v této části roku objevuje spíše vzácně.

Jakkoliv to působí na radaru, tak v reálu musí být ty projevy dosti výrazné v těch horských polohách, že by tam jeden člověk umrznul, pokud by šel zrovna na túru a nevěděl, co se blíží. V takové situaci je nejlepší se schovat za strom proti větru, ideálně nějaký starší strom, silnější kmen.

# 27.10.2025, 16:10

Tady pršelo s přestávkami tak 5 hodin a celkem střídavou intenzitou, od pokapávání až po silný déšť. Nakonec nám to dalo rovné 4 mm srážek, což celkem jde. :prsi:

# 27.10.2025, 16:13

AuraPočasí
ne je to docela normální při Z SZ proudění.
Silná větrem. Přešlo KH a konec, mírný déšť a zbytkový nárazy do 40 km/h.
No ano na horách je to jiné.

# 27.10.2025, 16:29

Peter Sedlák 1
Nechal jsem se unést. Ono to sice zeslábne, ale přitom si to zachová poměrně rozsah. Teďka je vidět na radaru, jak je to poměrně velké při postupu do Polabí, i když ta intenzita nebude třeba příliš vysoká, tak je to takové protivné počasí a stejně pár mm to asi hodí.

Možná ten severní okraj přinese do Krkonoš silné sněžení. No jsem zvědavý, jestli to dojde do Prahy, zatím to jde spíše mimo a Prahu to zasáhne jen na SV části města.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.