Leknín.
Samozřejmě už může být jenom chladno, ale nějaké poslední teplé pohlazení bývá ještě i po 20. říjnu, kam žádný model s jistotou nevidí, namátkou roky 23, 22, 19... V tom roce 19 to byl extrém, 24. října 24°C v Žabovřeskách.
Ačkoliv tak nějak v kostech cítím, že letos se to nepovede ... rád bych se mýlil. Ale to je na počasí to hezké, o překvapení oběma směry není nouze.
Diskuse o počasí V novém týdnu podprůměrné teploty, ranní mrazíky a na hřebenech hor i sníh
Minima nakonec 1,5°C. Jedna stanice u Čepiroh půl stupně pod nulou. No hlavně co sobota. Modely předpovídají o trochu chladněji než předpovídaly dnes.
Ten orkán od humberta nás bezpečně mine, max zafoukání zapršení.
ludvicek
Sobota bude ráno pěkně mrazivá a taky většinu dne krásně jasná, té oblačnosti tento týden bylo až moc. Ten vítr snad nejak moc zlobit nebude a v tom příštím týdnu to v teplých lokalitách může vyletět jak to tam má ten Ecák, klidně i +22, tady v kopečkách v říjnu bývá taky pár dní přes +20, loni třeba nebyl ani jeden den, tak letos třeba ještě něco foukne, říjen mám celkem ještě rád pokud není většinou dekl, v listopadu mívám rapidní pokles a řeším to často výpadem mimo tuhle zem, pomalu si už něco hledáme...
V aktualizaci výhledu srážky opět spadly na drobky, jen poslední den 50 mm
Dnešní ráno bylo zatím nejchladnější od léta a teplota klesla většinou pod 1°C (minimum bylo 0,4°C) a zatím jen v 5 cm nad zemí se vyskytoval přízemní mrazík a námraza většinou na trávě a střechách. Byla jasná obloha a bezvětří, což umožnilo výskytu přízemního mrazu.
Zítra by mohla teplota spadnout až pod nulu, takže opět hrozí mráz.
Začátek října je zatím velmi chladný. Minulý rok se teploty po ránech pohybovaly většinou o 9°C výše.
Tadeas
Opět se zeptám. To je ta teplota tady na IN, z tý soukromý stanice na sídlišti na tý tyčce? Protože když kouknu na dvě nejbližší soukromé stanice od tebe, tak jedna minimum -1,4°C, druhá -1,2°C. Ofiko stanice taky pod nulou. Nebo je nějaké jiné vysvětlení? Ať si to tady srovnám, díky
Jinak co mně ještě zaujalo, na dnešních minimech, jsou třeba přízemní teploty na JM. Nejenom že tam byl místy slušný mráz ve 2m, často až k -3°C, v údolí pár km od Brna dokonce -5,3°C. Ale teda třeba přízemní teplota Lednice (-7,7°C), nebo Kobylí (-6,7°C), to je vážně solidní mrazík
No a ještě tady k ÚK. Na velké většině stanic dnes opět bez mrazu ve 2m. Slabý mrazík těsně pod nulou, jen výjimečně v údolních lokalitách. Tady menší přehled minim, na stanicích ČHMÚ v širším okolí:
Děčín 4,2°C
Ústí Kočkov 3,5°C
Ústí Vaňov 3,3°C
Milešovka 2,8°C
Nová Ves v Horách 2,4°C
Teplice 1,8°C
Kopisty 1,4°C
Smolnice 1,4°C
Tušimice 1,2°C
Doksany 0,8°C
Žatec -0,8°C
Zdroj dat ČHMÚ
Lerak2
Tak to je zvláštní. Naposledy, když jsem zadával teplotu v 7:00 pro můj příspěvek - východ Slunce, tak mi to ukazovalo 0,4°C (to byla také nejnižší dnešní teplota). Beru to z meteostanice tady na In-počasí, ale chápu, že to mohlo ještě o desetinu stupně spadnout níž, ale zaznamenat se to nemuselo. Nyní mi to tam ukazuje, že nejnižší minimum bylo -0,4°C, což v ranních hodinách takovou teplotu ta meteostanice neukazovala.
Možná se jednalo o chybu měření?
Pokud ano, tak dnešní nejnižší teplota tedy -0,4, což už by možná odpovídalo té bílé trávě a namrzlým střechám.
Lerak2
Ne, já od začátku příspívání beru data pouze z meteostanice, která je označena na obrázku.
Tam bylo nejníž 0,4°C a žádné mínus na té stanici nebylo. Ta stanice je ke mě blíž.
Neboj, až si pořídím teploměr na venek, tak budu dávat nejpřesnější data, ale aspoň zatím chci dávat teplotu, která je měřená kousek ode mě.
Jinak už se to zřejmě celé opravilo, protože už je tam minimum pouze 0,4°C, ještě před chvíli tam bylo mínus. Opravdu se zřejmě jednalo o chybu měření.
No, v Lednici dnes pěkný mrazík,ale s takovým názvem si nemůže nikdo stěžovat Tady by se mohla nad ránem už nasouvat oblačnost a trochu ovlivnit ranní minima,oříšek ale bude Tmax,na IN predikce jen 7°C,ČHMÚ má na SZ 10°C.Později odpoledne už by mohlo více fouknout od JZ (na SF),pak by se teplota k večeru dostala až někam ke 14°C. U jezera to vypadá,jak na Pradědu
🫢 Jinak do tabulky by se vešly i Mokrosuky s -5°C.
Tak dnešní ráno ještě výrazněji chladnější než to včerejší, přesně podle předpokladů. Už typicky podzimní ráno, s kouřmem, kolem Moravy asi i mlhou.. Tmin ve 2m tedy -1,1 °C.
Dopoledne ještě slunečné, odpoledne se od západu začne ukázkově zatahovat obloha, od noci zároveň prudce klesá tlak vzduchu, to bude pokračovat a bude se tak jednat o první opravdu výrazný pokles tlaku během 24h od jara. Vody nespadne v noci asi mnoho, modely to vidí +- kolem 5 mm..
Jinak ještě aktuálně totální bezvětří. 10-min průměr větru 0,0 m/s, maximální náraz větru za 10 minut 0,0 m/s...
minimum 0,5°C. dvě stanice na okraji pod nulou.
Bílina mráz.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.