Již včera ráno na řadě míst na východě pršelo. Během dne srážky ustaly, ale k večeru na východě Moravy začaly vznikat pomalu postupující bouřky. U Přerova hasiči hlásili i několik výjezdů k zatopeným místům a popadaným stromům. Během bouřky se zde vyskytl i silnější vítr. Z Hodonína směrem na Slovensko byl pozorován dokonce výrazný vzdušný vír.... Více >>
Diskuse o počasí Na Moravě a ve Slezsku spadlo i přes 60 mm srážek, u Hodonína se objevil vzdušný vír
Krásný :-) by mě zajímalo, jak velkou mělo sílu
Říkali že velice slabé tornádo, ale dle toho víru z videa bych řekl že zas tak slabé nebylo. Tipoval bych tak F0-F1. Země se dotklo určitě je to i vidět na videu že tam nějaké trosky létají a chobot se barví do černa že to tak někde bere hlínu či trávu případně nějaké větve.
Nejsem meteorolog, ale trochu se o počasí zajímám tak lecos vím. No uvidí se ještě dle terenního průzkumu který by měl proběhnout asi dnes nebo zítra.
In-počasí
Na videu je hned nad obzorem , nad stromy, jasně patrný silný, rotující výstupný proud vzduchu..
Zbarvený proud vzduchu..
Evidentně tam dochází k nasávání nějakého jemného materiálu odspodu, od zemského povrchu..
Podle mě bude nakonec potvrzen kontakt se zemí.. Uvidíme..
Já si myslím, že to bylo tornádo F0, ve videu žádné trosky létat nevidím.
Musíme počkat na realitu, jak to ve skutečnosti bylo.
Podle videí se jednalo jen o chvilkový jev, takže škody to za mě nepůsobilo (a když už, tak bych to viděl maximálně na mírné, např. zlomené větve atd.)
Je ale také možné, že se jednalo o trombu, protože kontakt se zemí je podle videa velmi obtížný poznat.
Zde je vyhodnocení přímo z terénu: https://www.facebook.com/photo?fbid=11816156173206...
Proto je odhadováno, že při posunu víru u povrchu k severu až severovýchodu přes řeku Moravu mohlo dojít při jeho rozpadu, kde žádné škody identifikovány nebyly. Jev by tedy neměl obohatit statistiky počtu tromb či tornád v České republice.
Vlastně se tedy ani nevyskytl na Moravě A i označení za tornádo na Slovensku je dosti problematické.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.