Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hodně oblačnosti a k večeru místy slabý déšť, v Čechách zpočátku možnost náledí

Diskuse o počasí Na Moravě a ve Slezsku spadlo i přes 60 mm srážek, u Hodonína se objevil vzdušný vír

# 14.09.2025, 11:32

Již včera ráno na řadě míst na východě pršelo. Během dne srážky ustaly, ale k večeru na východě Moravy začaly vznikat pomalu postupující bouřky. U Přerova hasiči hlásili i několik výjezdů k zatopeným místům a popadaným stromům. Během bouřky se zde vyskytl i silnější vítr. Z Hodonína směrem na Slovensko byl pozorován dokonce výrazný vzdušný vír.... Více >>

# 14.09.2025, 11:51

Krásný :-) by mě zajímalo, jak velkou mělo sílu

155
# 14.09.2025, 12:03

Jiri Major
dneska by měl proběhnout průzkum údajně.

126
# 14.09.2025, 12:50

Říkali že velice slabé tornádo, ale dle toho víru z videa bych řekl že zas tak slabé nebylo. Tipoval bych tak F0-F1. Země se dotklo určitě je to i vidět na videu že tam nějaké trosky létají a chobot se barví do černa že to tak někde bere hlínu či trávu případně nějaké větve.

Nejsem meteorolog, ale trochu se o počasí zajímám tak lecos vím. No uvidí se ještě dle terenního průzkumu který by měl proběhnout asi dnes nebo zítra.

# 14.09.2025, 12:52

Fstorm
Video s troskami a ničím podobným jsme neviděli. Zatím neexistuje důkaz o kontaktu se zemí a není tak zcela vhodné hovořit o tornádu. Barva chobotu je v tomto případě daná oblačností/stínem, nikoliv prachem.

# 14.09.2025, 13:10

In-počasí
Na videu je hned nad obzorem , nad stromy, jasně patrný silný, rotující výstupný proud vzduchu..
Zbarvený proud vzduchu..
Evidentně tam dochází k nasávání nějakého jemného materiálu odspodu, od zemského povrchu..
Podle mě bude nakonec potvrzen kontakt se zemí.. Uvidíme..

1365
# 14.09.2025, 13:15

Já si myslím, že to bylo tornádo F0, ve videu žádné trosky létat nevidím.
Musíme počkat na realitu, jak to ve skutečnosti bylo.
Podle videí se jednalo jen o chvilkový jev, takže škody to za mě nepůsobilo (a když už, tak bych to viděl maximálně na mírné, např. zlomené větve atd.)
Je ale také možné, že se jednalo o trombu, protože kontakt se zemí je podle videa velmi obtížný poznat.

Zeu
6
# 14.09.2025, 13:44

Hlavně že se nikomu nic nestalo. Meteopress má určitě detailně rozpracované radarové snímky bouře, která Jihomoravany překvapila.

# 17.09.2025, 23:08

Zde je vyhodnocení přímo z terénu: https://www.facebook.com/photo?fbid=11816156173206...

Proto je odhadováno, že při posunu víru u povrchu k severu až severovýchodu přes řeku Moravu mohlo dojít při jeho rozpadu, kde žádné škody identifikovány nebyly. Jev by tedy neměl obohatit statistiky počtu tromb či tornád v České republice.

Vlastně se tedy ani nevyskytl na Moravě :) A i označení za tornádo na Slovensku je dosti problematické.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.