Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí První polovina nového týdne přinese ochlazení a vítr, ve druhé se oteplí

# 14.09.2025, 11:09

První polovina nového týdne přinese průměrné teploty pro druhou polovinu září. Pocitovou teplotu ale sníží často vítr. Ve druhé polovině týdne se naopak oteplí. Některé modely dokonce očekávají v závěru týdne návrat letních teplot přes 25 °C.... Více >>

# 14.09.2025, 11:42

No zrovna pondělí mně tam moc neštymuje, inpoč +17 a čhmu zl kraj 20-23, tak docela jako rozdíl :zz: Čhmu to do večera spíš ubere, někdy má hodně pomalé reakce

# 14.09.2025, 12:10

Leknín.
Zítra ty teploty ovlivní dopolední přechod teplé fronty. Po ní k nám sice krátce pronikne teplejší vzduch, ale ne všude se díky těm dopoledním srážkám a oblačnosti stihne projevit. K večeru potom zase rychle přijde studená fronta.

# 14.09.2025, 12:20

In-počasí
Díky, no je to komplikované, mám teď do zimy venku ještě hodně práce :(
Těším se už na tu výši a teplejší počasí :), akorát ty rychle se krátící dny už mně štvou.

1628
# 14.09.2025, 13:31

In-počasí
Podle více modelů by zítřejší bouřky mohly být místy i silné. :blesk:
A v posledním odstavci, věnovaném stručně počasí o víkendu - které by mělo být slunečné a teplé - není ani slovo o ranních mlhách, které se při slabším větru jistě vyskytnou v Čechách i na Moravě. Přikládám tak i předpověď mlhy modelu ICON :pozor:

Bouřky v pondělí podle Aladina, windy
Mlhy na velké části území v sobotu ráno, windy
# 17.09.2025, 07:59

GFS se s tím po víkendu nepáře, tak doufám, že je to jen jeho další bláznivý úlet v delším výhledu :zz:
Držím pěsti Ecáku, i s těma srážkama tam má potom docela normální září...

# 17.09.2025, 08:08

jen ať se ochladí a pořádně už zaprší i s tím chladem, k podzimu to patří, ale jsou to furt 7+denní úlety

148
# 17.09.2025, 08:16

TheRealStormCZE
Člověk by to možná neřekl, ale u nás už týden pořádně prší.
Naopak bych řekl, že je čas na typické počasí raného podzimu tedy tzv. babí léto, které se vyznačuje úplným suchem a jasnou oblohou.

# 17.09.2025, 08:19

No zrovna na to koukám. Dle předpovědi tady na IN, nás tady nečekají ani letní dny. Zmenšená oblačnost jen v pátek. V neděli už je tam v předpovědi déšť. Dnes prý jen okolo 17°C. No a začátek příštího týdne, hodí okolo 60 mm srážek, dejme tomu v období pondělí-pátek. A hlavně několik dní s maximy do 8-9°C. No tak ok :prsi::snih::led:

# 17.09.2025, 08:30

ludvicek
Člověk by to ani neřekl, ale když se pak podívá na úhrny, za poslední týden, tak jako vážně, fakt dost tam prší. Viz porovnání Brno Tuřany a Žatec na SZ Čech

Úhrn ČHMÚ Brno Tuřany
Úhrn ČHMÚ Žatec
# 17.09.2025, 08:49

Leknín.
Nenechte se zastrašit,jak minule,místo 17 bylo ve Vsetíně skoro 21 stupňů.Ten výhled na “in” je tak divokej,že je těžké tomu uvěřit.Rozhodně ale nevěřím tomu,že tady v následujících dnech nepadne LD,to je zase místní úlet.Ty 4 budou,ani bych se nedivil,kdyby o víkendu na těch nejteplejších místech padl TD.

148
# 17.09.2025, 08:49

Lerak2
Bydlím vzdušnou čarou asi tak dva kilometry od letiště, tak vím o čem mluvím.:D
Ale přesně to zapadá do zdejších diskusí o preferencích na ose západ - východ.
Jen by mě třeba zajímalo, jestli s postupem klimatické změny převáží září typově rok 2024 nebo 2025, a nebo naopak září typ 2023 či 2018. Ovšem na to zatím neodpoví ani AI. Uvidíme v roce 2035, kam jsme se posunuli.

12
# 17.09.2025, 08:52

já nechci být nějak pesimista ale doufám že když už teď na podzim budou chodit nějaké vpády chladného vzduchu viz dnešní předpověď od GFS, tak budou chodit i v zimě a ne jak minulou zimu. Prosím ať je co nejdéle teď teplo a ať se ta zima vyřádí v zimě 🙏

478
# 17.09.2025, 09:48

dodosek
No taky jsou tam docela pěkný srážky na příští týden.. aktuálně mi to pro Kladno hází v součtu do 27.9. 70mm a vzhledem k tomu, že v září už mi tu spadlo 60mm tak by to byl v součtu tedy hezky deštivý měsíc..:cool:

# 17.09.2025, 11:12

To ochlazeni taky sleduju a zatim to jde spis dolu, nejdriv 10st, pak 9, 8, a dneska uz tam je jen 7 :D to by byl teda mazec, to bych jel na Serlich ja mam zimaky celej rok :D

102
# 17.09.2025, 11:23

příští týden je na srážky dost bohatý..uvidíme jaká bude realita :cool:

každý den srážky?
# 17.09.2025, 11:49

Leknín.
No teď bude pár dní bez výrazných srážek, nějaká desetina může dnes nebo zítra spadnout a pak nás čeká pár teplých ale dost větrných dnů. No a pak otázka, zda a jaké bude to ochlazení.

# 17.09.2025, 12:32

ludvicek
Ten možný měnící se trend je asi opravdu možné posoudit až po delším časovém období aspoň 8-10 let.Osobně si myslím,že září u nás bude nadále soutěžit o nejdeštivější měsíc,navzdory statistikám.Tento měsíc je pořád Středozemní moře velmi teplé,vpády studeného vzduchu už nejsou tak vyjímečné.Myslím,že pokud velké povodně,tak opět v září.Takový trend - srážkově nad/průměrná zima,suché jaro + léto,začátek podzimu velmi deštivý (dohnání deficitu),konec podzimu suchý,bych viděl jako nejčastější.Taky by bylo zajímavé znát roční podíl srážek (u nás) Atlantik vs Středozemní moře.

14
# 17.09.2025, 13:34

ECMWF se k ochlazení taky přidal.

196
# 17.09.2025, 13:40

Teď to gfs zase vymazal ty vydatnejsi srážky,bude záležet jak moc jizne se ten ledový vzduch vyleje na jih a vyvolá to tlakovou níži. Hlavně ať se neopakuje loňský září.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.