Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ráno déšť, dopoledne od západu ustávání srážek a nástup teplého proudění

Diskuse o počasí V posledních dnech déšť zavlažil velkou část republiky, ale s výraznými rozdíly

# 19.07.2025, 08:40

Dnes ráno se na části území vytvořily mlhy. V posledních dnech totiž déšť do přírody dodal potřebnou vláhu. Jak už to však bývá u přeháněk a bouřek, úhrny byly značně nerovnoměrné a lokální rozdíly výrazné.... Více >>

81
# 19.07.2025, 09:32

Za červenec mám už 96 mm a průměr je 103 mm. Srážky nad 1 mm se vyskytovaly nepřetržitě ve 13 dnech. Teď už by to chtělo týden pauzu, ale je tam fronta v pondělí a dál vypadá ten čtvrtek dost hnusně :(

To už bude začínat poslední červencový týden a máme k dnešku za červenec 3 tropy, 4 letní dny a 5 dní pod +20, takže zatím nic moc na dnešní dobu. Průměr za červen mám +17,6 °C a za červenec zatím +17,2 °C nejteplejší měsíc v roce. Jsem zvědavý na srpen, potřebuju od půlky měsíce aspoň dva týdny sucha :D

479
# 19.07.2025, 10:21

Leknín
Jo, taky teď děkuju za dnešní počasí, dopil jsem kafe a jdu sklízet, angrešt, černý rybíz a zbytek červeného, cukety taky volají.. jen ty rajčata by potřebovali víc slunce, nu což, uvidíme, ..Tady jsme taky za červen lehce pod průměrem s teplotama.. voda dobrý..10 trop.dní, jedna trop. noc, 26 dní letních... dobrý, ne?:)

# 19.07.2025, 12:42

tak to je hezké, že tady za ty poslední dny (vlastně celý červenec) spadlo jen 27mm, za poslední týden 19mm, a to ještě masivní díky bohu za pár přeháněk, které nebyly úplně totálně o ničem. zatím podprůměr a jen tak něco ve výhledu to asi nespraví už, teplotně se červenec už překlání spíše k nadprůměru, naštěstí ještě bez tropů

# 19.07.2025, 13:53

Leknín
Ještě by bylo fajn vědět,kolik je ten místní teplotní normál za červen a červenec a jak jsou na tom srážky od začátku roku oproti normálu,dík.

# 19.07.2025, 14:11

Já jsem byl od neděle do dneška na Třech Studních na Vysočině a za tuto dobu tam spadlo minimálně 30 mm srážek, většina z toho ve velmi vydatných a i poměrně dlouhých přeháňkách. Pravděpodobně to bylo tak kolem 35 mm. Příjemně překvapený jsem ale i po svém návratu domů, ze srážkoměru jsem vylil rovných 16 mm vody, čekal jsem tak okolo 10 mm. Navíc se něco zajisté vypařilo. V červenci jsme nyní na 48,4 mm srážek, poslední dva měsíce nemáme srážkově vyloženě špatné, ale pořád to úplně nestačí a letošek zatím směřuje k nějakým 400-500 mm, což by byl samozřejmě podprůměr.

1377
# 19.07.2025, 14:12

Tak tady za červenec 36 mm. :prsi:
Je to celkem málo, tak snad do konce červenece naprší ještě tak dvakrát tolik.. Víc, jak polovinu srážek spadlo díky přeháňkám a bouřkám, jinak pár mm je z trvalejšího deště.

# 19.07.2025, 14:18

TomasMost
Teplotní normál pro Vsetín za červenec je 17,2°C..Ten letošní červ. je tam tedy zatím přesně v normálu..
Žádné teplotní senzace se tam nekonají, ani směrem dolů ani nahoru..
Jen tu někdo furt potřebuje budit nějaké jakože ,,zajímavé,, dojmy..

81
# 20.07.2025, 08:47

Francois
Ty dojme :D a kdo tady budí senzace, jen popisuju stav.

Vsetín má pěkně dlouhou řadu od roku 1900 a třeba Hošťálková kterou mám vzdálenostně tak nastejno má červencový průměr 18.4 °C a červnový 17 °C (nevím od kdy jsou teda data) a je prostě fakt, že zatíím ten červenec oproti minulým rokům nic moc. Rok 2011 byl vlastně poslední chladnější, fakt je, že tento je lepší a už mně rozhýčkanému mladšímu ročníku v tomto století nevoní.

Ale omlouvám se a psát už nic radši nic nebudu, kazím vám tím tady ty diskuze.

Jo srážky od začátku roku mám k dnešku 384 mm, roční průměr mám 820 mm a tak ve Množství srážek jsem to popsal kolik mám každý měsíc a březen je zatím letos jediný nadprůměrný měsíc a já to vítám. Vloni mně to uchcávání fakt stačilo, ale prázdniny vyšly fajně, jen to září to zas podělalo. A letos jsme v půlce léta, počasí se proměňuje a překvapuje.

Tak čau

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.