Diskuse o počasí Kolaps Atlantické meridionální cirkulace by do části Evropy přinesl tuhé zimy
palma
Děkujeme za upozornění a přečtení článku. Správně tam patří: "Tento scénář naznačuje, že zejména ve Skandinávii by byly lednové teplotní extrémy až pod -50 °C."
Hezká simulace / visualizace různých scénářů AMOC kolapsu je pak zde - https://amocscenarios.org/?lat=49.5&lon=17.75&... Proklikejte si libovolné možnosti ...
Jak ale autoři zdůrazňují, je to hlavně pohled na to, jak by mohly různé scénáře vypadat. Různé výstupy ve formě teplot, počtu dní atd. jsou zatím čistě informativní resp. ilustrativní. Budoucnost AMOC a možného scénáře rozpadu bude jedním z hlavní témat / výzev pro další desetiletí a budoucí generace modelů ...
PS. velmi zajímavé je nastavení globálního oteplení o +4 C a rozpad AMOC - jakoby rozpad pro nás ve střední Evropě se rozpad ani neprojevil (během roku) resp. jeho dopady by vůči +4C byly velmi malé ... a upřímně - ty simulace vypadají skoro až děsivě ...
palma
-50 °C je správně ale jedná se o nejnižší minima Tnn, pod -50 °C, nikoliv pokles o 50 °C. Už teď ve střední-severni Skandinávii (v horách i na jihu) se v zimě vyskytují teploty pod -30 °C, v údolích i pod -40 dál na severu. Kolem Oslo-Stockholm-Helsinky jsou nížiny, teploty pod -20 °C, vyjímečně i pod -30 °C v okolí Helsinek se tam objevujou. Pobřeží Atlantiku po celé délce Skandinávie nezamrzá, mimo uzavřené fjordy.
V případě zastavení Golfského proudu by byly zimy v Norsku razantně krutější, léta chladnější, méně srážek i u nás v ČR. Léto na jihu teploty by bylo teplejší a sušší. Otázka je, jak by se změnil normál zimních měsíců ve Skandinávii. Podle některých studií by právě na jiho-západě Norska (Bergen) mohl být únorový normál až o 35 °C nižší, než dnes, to si nemyslím. V Oslo je lednový normál 1991-2020 pár stupnů pod nulou. Po kolapsu AMOC by to bylo pod -20 °C, možná až k -30 °C. Aktuálně žádná stanice v Norsku a v celé Skandinávii (Norsko, Finsko, Švédsko) nemá teplotní normál nejchladnějšího měsíce pod -20 °C. Po kolapsu AMOC by takový normál mohl být i pro Oslo-Stockholm-Helsinki.
TommyAst
Jo, jasně, já to tam myslel spíš o -5 ročního průměru, plus jsem si to tak nějak porovnal s teplotami v Grónsku, kde těch -50 v současnosti taky nějak chybí, a uniklo mi, kterého měsíce se to týká, čili nejchladnější období... no byla by to tedy fakt síla.. teď už jsem v obraze ohledně těch minim..Dík..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.