Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou slunečno a oteplení

Diskuse o počasí V novém týdnu v pondělí a ve středu pozor na bouřky, teploty budou často letní

# 01.06.2025, 10:55

Dneškem začíná meteorologické léto. A v následujícím týdnu se počasí ponese v jeho znamení. Teploty budou často na letních hodnotách a počítat v některých dnech musíme s výskytem přeháněk nebo bouřek.... Více >>

189
# 01.06.2025, 17:37

Hlavně aby z toho tu středu nepřišlo ještě tornádo protože ty podmínky budou fakt extrémní na západě Čech.

# 03.06.2025, 09:32

Tak jinak tady dnes po ránu, aktuálně spíše slunečno :slunce: a teplota zatím většinou 21-22°C. Včera maxima většinou v okolí 24-26°C, nejtepleji tady včera v okolí Mostu a Loun, většinou 25-26°C. Srážky včera jen ráno, bez bouřky. Musím říct, že mně ale fascinuje, kolik bouřek a srážek, se vyskytuje v poslední dny na Moravě, pěkné ;-):blesk:. Každý den pěkné bouřky a slušně zalito, asi tak na 98% území Moravy ;-)

# 03.06.2025, 09:36

Tady včera v okolí maxima 27-29°C (jak dle samozřejmě dle polohy stanice atd), srážky jak kde, lokálně se to lišilo. Dneska tak do 25°C. Zítra do 31°C, ještě ve čtvrtek bude hodně teplo, ale trop už ne. No ve středu třetí tropický den.

6
# 03.06.2025, 09:57

kuba
no tak slabší tornáda jsou vcelku běžný jev, často je ani nikdo nezaznamená a zůstanou bez povšimnutí veřejnosti... problém je, když jsou silnější a zasáhnou obydlenou oblast..

Ale těch tornád ve středu může být i více.. kdo pamatuje rok 2001 na Moravě tak by se ani nedivil. Tehdy ale byla jiná synoptika, tlaková níže šla tuším z oblasti Středozemního moře..

Já už se soustředím zase na čtvrtek.. to vypadá tady na východě taky hodně zajímavě a očekávám znovu výstrahu na Velmi silné bouřky. CAPE k 1000, Střih 20-25 m/s předpovídá evropský model. Po čtvrtku bych už uvítal i jako nadšenec bouří chvilku pauzu, protože kvůli bouřkám teď nestíhám jiné věci a dneska jsem si musel vzít i volno v práci, abych dodělal resty, protože poslední dvě odpoledne a podvečery jsem strávil pozorováním a dokumentací bouří...

# 03.06.2025, 10:21

kapr84
Můžete, prosím, trochu rozvést situaci z roku 2001?

6
# 03.06.2025, 12:00

ČHMÚ v regionální předpovědi na čtvrtek pro Zlínský kraj zmiňuje v bouřkách nárazy větru 80-100 km/h.. tak "stovku" jsem v předpovědi dlouho neviděl.. to jedině při nějakých zimních orkánech.. snad to nebude takový mazec ve skutečnosti.. ta středa vypadá v Čechách i o něco hůř. Má se nad námi přímo vytvořit samostatný střed tlakové níže.. jako to je to západní proudění. Prostě vlhký vzduch z Atlantiku a prohřátý zemský povrch přináší extrémy, kór, když navíc průměry teploty stoupají..

139
# 03.06.2025, 12:09

Aidamkoo
V tu středu tam tropy v Brně a okolí nemá teď v poledne nikdo, spíš tak do 27°C...

73
# 03.06.2025, 12:24

kapr84
Se dívám, Aladin teď v novém výstupu dal ten čtvrtek víc na západ, takže zlín by to mohlo jen líznout. Kéž by..

6
# 03.06.2025, 12:25

Aladin to ve čtvrtek posunul k západu.. tak možná tady na východě budem mít akorát blýskavici... to by přineslo akorát tak horkou noc... ono ani se nedivím, protože Aladin byl s těmi silnými nárazy uplně sám. Icon tam třeba na čtvrtek žádné zesílení větru nemá...

6
# 03.06.2025, 12:26

Lucina
zrovna jsem to dopsal.. s takovou by jste měli na západě akorát nějaké poblikávání...

Třeba ten Icon tam v průměru má i velmi nízké CAPE ve čtvrtek to by moc silným bouřím nenahrávalo... ČHMÚ asi vychází z ECMWF, který má docela extrémní parametry, ale je to globální model, v tom má Icon výhodu a už tam vidí... a nic extra mi nedává.

no sice na okraji, i tak ale masakr.. SHD. Icon zatím v klidu..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.