Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ráno déšť, dopoledne od západu ustávání srážek a nástup teplého proudění

Diskuse o počasí První polovina května je význačná nízkými ranními teplotami a chybějícími srážkami

# 14.05.2025, 16:45

První polovina května přináší poměrně hodně slunečních dnů, celou řadu přízemních mrazíků a jen málo srážek. I tak ale není rekordní a v minulosti se v první polovině května vyskytlo i méně srážek a ještě nižší teploty.... Více >>

81
# 14.05.2025, 17:07

Aladin tam má na zítra i sněžení, by mně zajímalo do jakých nadmořských výšek se to dostane a jak je to v půlce května běžné?

Pak asi v létě zaúřaduje ta "tepelná kupole" jak straší média a nepomůže se na léto odstěhovat ani do Skandinávie, možná ani do USA (Grónsko) :D

479
# 14.05.2025, 18:22

Leknín
No... jen aby jsme v červnu nevoskovali běžky...:D, spíš se modlím za déšť, jsem byl v lese a teda chtělo by to vláhu, na nahouby.cz už píšou, že rostou kováři, smrže... já akorát mám u záhonku nějaký hnojníky... jinak v tom lese nic, nic, nic..

# 14.05.2025, 18:40

Leknín
V Krkonoších a Jeseníkách to může být zítra již od 800 m (v pátek spíše od 1000 m) při nějaké prudší přeháňce. Nad 1000 metrů bych čekal i poprašek sněhu. Ale v květnu je to normální.

81
# 15.05.2025, 06:59

In-počasí
No že ten Aladin má sněžení i tady na kolem mně na Valašsku, ale tady v okolí nejsou takové vysoké polohy, já si nějak nepamatuju, kdyby v půlce května tady sněžilo třeba od 600m. Třeba půlka října např. 2009 to propadávalo i do nižších poloh, v 600m byla souvislá vrstva.

sníh
# 15.05.2025, 08:22

Taky si nejak nepamatuju, ze by v puli v kvetna snezilo nad 800m, ale tak na Plzensku to je asi normální. :D
Videl jsem video z Jeseniku, poprasek snehu a sype. Ale jak vysoko byl to nevim.

Instagram
# 15.05.2025, 08:40

John Deere
Lidé zapomínají, přitom stačí pár let zpět. 2021: https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/snih-mraz... K tomu byl na řadě míst na horách ráno hlášen sníh. Ten se nevyskytoval jen na hřebenech, ale již i v polohách kolem 800 m. Nejčastěji byl v Krkonoších, Krušných horách a v Brdech. V těchto oblastech napadlo od 1 do 5 cm sněhu.

2020: https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/snih-12.5... Vyšší polohy Česka (přibližně od 800 až 900 m n. m.) se dnes ráno probudily do sněhobílého dne. Napadlo většinou od 2 do 15 cm sněhu. Nejvíce připadlo v Krkonoších a Beskydech. Na Churáňově na Šumavě ráno leželo 6 cm čerstvého sněhu. Zde se dokonce jednalo o nejvyšší sněhovou pokrývku naměřenou po 10. květnu za posledních 30 let.

Vůbec nejvydatnější se vyskytlo 10. května roku 1953, kdy v Novém Jičíně naměřili 45 centimetrů sněhu.

# 15.05.2025, 08:47

To mate pravdu, ale po 15.kvetnu to i tak je vzacny uz. A zrejme to bylo narazove, ted je zima skoro porad :D

# 15.05.2025, 09:06

John Deere
To už je sice méně časté, ale jako vzácný úkaz bych to rozhodně nedefinoval - resp. opakuje se každých cca 7 let. V roce 2019 Šerák 15. května 10 cm sněhu: https://www.in-pocasi.cz/archiv/serak/?&typ=sn... a https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/snih-hory... ;-) Další potom v roce 2010 19. května 4 cm: https://www.in-pocasi.cz/archiv/serak/?&typ=sn... https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/lysa-hora... Lysá hora měla 50 cm atd.

Zítra ráno by tam nějakých 5 cm být mohlo.

# 15.05.2025, 09:12

Květnový sníh na horách není vyjímečný,ale většinou je to s tím dodatkem “v první půlce měsíce”,v té druhé to už obvyklé není ani tam,aspoň tedy v těch nižších horských polohách 800 - 1000m.Já jsem zažil květnovou SSP na Meziboří (KH) cca v 550m,bylo to ráno při intenzivních srážkách,ale to už je dávno.Tady jsem si vzpomněl na diskuzi “sníh v květnu” z roku 2011,kdy padal sníh i v nížinách na severu,ale to bylo z kraje měsíce.Zajímavější byl 5/1991,kdy se vytvořila sněhová pokrývka na konci měsíce ve 250m,ale to pamatuje málokdo.

IN-POČASÍ
Infomet.cz
88
# 15.05.2025, 09:22

TomasMost
Když na hřebenech napadne několik centimetrů sněhu a vytvoří se trvalá pokrývka, tak to ve všech těchto situacích propadává i do nižších horských poloh, ale velmi rychle to tam zase taje. Takže to ani meteorologické stanice nenaměří. V horách to úplně snadno odlišit nejde. Řešit pár stovek metrů v horách je tak nesmysl.

# 15.05.2025, 09:22

Ze zvědavosti jsem zapátral v osobním archivu a asi nejpozději zaznamenaný sníh u nás na jaře jsem našel 9. Května poprašek, to byla také nějaká chladná epizoda 14 dní předtím dokonce 20cm sněhu:)

# 15.05.2025, 10:03

Petr12
Třeba ano,ale za všech situacích,to si nemyslím.Při intenzivních srážkách určitě sníh propadá do nižších nadmořských výšek,kde rychle taje nebo se mísí s kapkami,ale jistě jsou i situace,kdy na Labské boudě čistě sněží a 500m níže čistě prší.I teď v květnu je v předpovědi uvedena přibližná hranice sněžení,proč se tedy např.neuvádí “na horách srážky sněhové,od cca 1200m i s tvorbou SSP.”Nemusí se přeci jednat vždy o intenzivní srážky,ale jen můj názor…

# 15.05.2025, 11:09

TomasMost
Vždy záleží na teplotním profilu s výškou, jak moc se mění. V květnu už jsou obecně srážky vydatnější a pak dokážou propadávat mnohem níže, protože ochlazují ten vzduch a v horských údolích to jde snadněji. V zimě úhrny kolem 4 mm za hodinu nejsou časté, v květnu je to úplně normální intenzita srážek. A samozřejmě při takovém úhrnu to snadno propadne mnohem níže. Takže je v celku normální, že se to sněžení v květnu vyskytne i mimo hřebeny. Ale samozřejmě to rychle odtaje.

# 15.05.2025, 11:39

Tak jsem schvalne psal kamosovi, ktery jezdi kazdy den Moravany (Pce) na Dolni Moravu a prej snezilo uz od Žamberka 420m :D
Ale v Rokytnici (550) kolega z prace, prej prselo jen, takze tam bylo asi tepleji nahore

# 15.05.2025, 11:47

In-počasí
Jako vy tu pisete Šerák, ten ma 1351m, tam bych se nebal rict o snih ani v cervnu :D
Jako celkove nad 1000m je to normalni to beru. Ale od strednich poloh jako dnes, je to vzacne

# 15.05.2025, 11:58

In-počasí
Souhlas,ale stejně si myslím (holt nevěřící Tomáš),že i v květnu může na Sněžce napadnout sníh a nemusí to být zrovna intenzivní srážky a dole v Peci bude pršet (extrémní příklad).Samozřejmě ta dnešní situace je mnohem častější,až na to,že se na SV dostávají vločky i do středních poloh,možná i lehce pod (Rožnov pod R.)

# 15.05.2025, 14:08

John Deere
Jinde tam profesionální stanice měřící sněhovou pokrývku ani není. Navíc pokud to bude stanice v polohách kolem 800 metrů, tak v termínu měření ani nic nemusí zaznamenat, protože ten sníh je za hodinu pryč. Do databází se potom často zapisuje (zapisovala) jen sněhová pokrývka v 7 hodin. Bohužel nevím, kde jinde bych našel data za 30 let o sněhové pokrývce v květnu v Jeseníkách (a to ani ten Šerák nemá za 30 let). Vy bohužel vůbec žádná data nepředkládáte a nevím, na základě čeho soudíte, že to je vzácné (obzvláště, když v horách vlastně ani nežijete). Já naopak přiložil celou řadu sněžení v květnu. Toho dnešního mimo hřebeny by si ani většina lidí bez kamer a internetu nevšimla (tedy v minulém století ani takové sněžení často nebylo zdokumentováno, i když se vyskytlo).

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.