Omlouvám se,ale je průměrná květnová teplota pro ČR 13,1 stupně nebo výše uvedených 12,7 ? Jsem rád,že se letiště nad KV dostává do podvědomí,protože se svojí výškou už spadá do vyšší polohy a pramálo vypovídá o počasí dole v KV. A Doksany ? Denní amplituda k 25 stupňům,díky nízkým Tmin za tohoto příhodného počasí se v průměrné teplotě propadají,ač v maximech excelují.
Diskuse o počasí Začátek týdne slunečný, v jeho druhé polovině občas zaprší
TomasMost
No a podle denního průměru, počítaného dle ČHMÚ, jsou Doksany více chladná stanice. To je jako ty průměry srážek. Jako že 10 mm, má jinou váhu v Mostě, a jinou na Zlínsku. Takže v Mostě 100% průměru, těch 10 mm. A na Zlínsku 25%, protože průměr je 40 mm. A takhle se ,,manipuluje" i s teplotou. Viz diskuze vedle. Takže tobě spadne 10 mm na zahradu a musíš bejt spokojenej, máš 100% normálu. Naopak na Zlínsku na zahradě spadlo 30 mm, no chudáci, mají jen 75%. Rychle vydejte mapu sucha, na Zlínsku spadlo jen 75%, Most má dost, 100%
Mě hlavně zajímá jak to dopadne se srážkami ke konci týdne. Téměř 3 týdny nezapršelo a úhrn letos je zatím velmi bídný. Nový ICON (na ventusky v tuhle chvílí stále 00Z) ukazuje do neděle 4mm, takže aspoň něco málo. Další týden těžko říct.
GFS do 23. května maluje pouze 4mm. To není dobré.
Lerak2
Rozdíl bych viděl v tom, že někdo z těch 10 mm dokáže vyžít, jsa poučen normálem, že víc nedostane a chytá každou kapku. Kdežto 10 mm v nějaké upršené lokalitě nechají odtéct, protože přece zítra už určitě naprší.
Ponechám teď stranou, že loni se v ČR děly takové věci, jako že v Brně jsme měli lokality s 1000 mm úhrnem a tradiční dešťovky typu Jizerky byly na suchu.
Lerak2
Počítal jsem jen Tmax - nejvyšší teplotu v určitém dni. Né ten denní průměr (7-14-21). Ono normálně za běžného dne, ale nejvyšší teploty v létě budou až kolem 17:00 SELČ. Takže pak když s ebude brát průměr 7-14-21, tak to bude nižší číslo, ale jako OK, když se to pak bere celkově všude stejně, tak ještě dobrý, ale pak ta teplota bude o něco nižší, než když by se to měřilo až v x-17-x. Pro mě je více důležité Tmin & Tmax a to hlavně počítám, ale každý má svoje, jen je to fajn napsat. Ono pak člověk neví co je denní průměr, teď už to vím, tak pohoda.
.
MostMost
TomasMost
Bral jsem 1981-2010 hodnoty což dle ČHMÚ je 12,7°C průměr v květnu. Ale jako to je už fuk ty čtyři desetiny. Průměrně je tedy v květnu někde chladněji a někde kolem průměru, tak jako u mě je průměr, pohodvý příjemný květen. Problém pro nás jako vnímání je ten, že jsme si zvykli na teplý květen z předchozích let, kdy bylo celkem standartně kolem +25°C. (Alespoň tedy častěji)
V zime by sme za aktuálnej synoptickej situácie (teda vytrvalé chladné S-SV prúdenie) mohli mať celkom zaujímavé mrazy, avšak zrejme na sucho a bez snehu. Pravdaže, v dnešných zimách je aj takéto synoptické nastavenie v dlhodobom horizonte skôr sci-fi. Skôr či neskôr sa vždy k životu preberie Atlantik a teplé prúdenie
Inak, bez ohľadu na to, aké sú teploty, májová príroda a zeleň je za mňa proste vždy tip top. Zvlášť za asistencie slnečného svitu. Žiadny iný mesiac sa krásou májovej prírody už asi nevyrovná, možno ešte keď tak ešte októbrové pestrofarebné babie leto.
Dnes velký zázrak v květnu: vůbec nemrzlo!
Tmin +1, natáhla se oblačnost. Jinak maxima týden v kuse kolem +15, včera 16, zelený sloupeček snad už nebude, ikdyž příští prý upršené dny k tomu nebude moc daleko.
Nejvíc srážek na SV, do neděle tam mají modely kolem 15 mm pro mně, bylo tam toho i daleko víc, tak aby z toho něco bylo, za květen kapaly jen nějaké desetiny k těm 8 mm co zatím mám.
Když už se tady probírají ty mrazy, tak tady poslední mrazíky začátkem dubna. Z toho jednu noc to šlo před východem na chvilku pod -1°C. A další noc, mrzlo zhruba 10 minut, minimum v noci -0,2°C, jinak se to tu noc drželo okolo +2°C. A nejnižší minimum v květnu zatím +1,8°C. V mrazovce v údolí na okraji města, květen taky zatím bez mrazu, v dubnu stejně jako tady v Mostě, mráz začátkem dubna, dvě noci. Zatím poslední silnější mráz, jsem tady v Mostě měl 20. března, to bylo minimum až pod -3°C
MostMost
Na severozápadě Čech máte zatím celý květen tepleji než je tady na východně, u nás se zatím květen jeví teplotně výrazně podprůměrný. Pokud to "nezkazí" poslední květnová dekáda, tak odchylka od normálu ( a to i starého z let 1961-90), může být více než -2°C, což se v poslední době neděje zrovna často.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.